PUTIN PROHLáSIL, žE RUSKO BY MěLO OBNOVIT VýROBU RAKET SCHOPNýCH NéST JADERNé HLAVICE

"Musíme začít vyrábět tyto úderné systémy a poté, podle aktuální situace, rozhodnout, kde je případně umístíme pro zajištění naší bezpečnosti," uvedl Putin, s odkazem na rakety s dosahem 500 až 5500 kilometrů, zakázané dohodou z roku 1987. USA od této dohody v roce 2019 odstoupily s obviněním, že ji Rusko porušovalo, což Kreml popřel.

Rusko poté jednostranně zastavilo vývoj těchto raket, ale podle Putina USA již tyto systémy vyrábějí a přivezly je do Evropy na cvičení v Dánsku. "Nedávno bylo oznámeno, že jsou také na Filipínách. Není jasné, zda byly rakety odtamtud odstraněny," uvedl Putin a dodal, že Rusko musí reagovat.

V posledních letech bylo zrušeno několik zbrojních smluv mezi Ruskem a USA, které měly za cíl omezit jaderné zbrojení a zmírnit napětí mezi supervelmocemi, připomíná Reuters. Loni Rusko pozastavilo svou účast na smlouvě o jaderném zbrojení New START, posledním paktu o jaderných zbraních mezi oběma zeměmi.

Spojené státy dodaly Ukrajině rakety kratšího doletu na podporu v boji proti Rusku a částečně zrušily zákaz jejich použití proti cílům na území Ruska, což vyvolalo varování Moskvy před možnou eskalací konfliktu.

2024-06-28T19:34:08Z dg43tfdfdgfd