Trending:


Účasti ve druhém kole voleb ve Francii se vzdalo 218 kandidátů z asi 300 obvodů

Paříž - Účasti ve druhém kole parlamentních voleb ve Francii se vzdalo 218 kandidátů, z toho 130 za levici a 82 provládních. Vyplývá to z propočtů deníku Le Monde. Kandidáti tak chtějí předejít úspěchu nacionalistického Národního sdružení (RN) a soubojům mezi názorově spřízněnými tábory. Své rozhodnutí o případném odstoupení museli oznámit do dnešních 18 hodin.


Češi, léky a hygienu na palubu! Ruzyně řeší na začátku prázdnin obrovský problém

V nejhorší možnou chvíli, tedy na vrcholu turistické sezóny během začátku letních prázdnin, se na ruzyňském letišti v Praze objevil problém se zavazadly, který Čechům řádně znepříjemňuje první či poslední momenty dovolené.


Volby ve Velké Británii se blíží


Neústupný prokurátor z chudé rodiny. Do Downing Street míří levicový Keir Starmer

Britové si ve čtvrtek volí nový parlament, už dopředu je ale téměř jisté, že se novým premiérem stane lídr labouristů Keir Starmer.


Co si přibalit s sebou do letadla? Jídlo a pití není zakázané, vzít si můžete sendvič, ale i salát či láhev s vodou

Máte naplánovanou dovolenou letecky, ale letíte jen kratší vzdálenost a s nízkonákladovkou? I v takovém případě se ale vyplatí si vzít na palubu letadla nějakou menší svačinku. Co je možné si přibalit do příručního zavazadla a jak si zajistit, abyste během letu netrpěli žízní?


Smrt místo zajetí. Rusové v koncích raději volí sebevraždu, video ukazuje chaos na bojišti

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda zadržuje obrovský ruský nápor mezi Avdijivkou a doněckým městem Pokrovsk. Okupanti se snaží dosáhnout postupu i za cenu masivních ztrát. Právě u zmíněného Pokrovsku přišli za pouhé dva týdny o skoro tisíc mužů. Z nejnovějších záběrů je patrné, že Rusové v bezvýchodných situacích často páchají raději sebevraždu, než aby skončili v ukrajinském zajetí. Bližší okolnosti záběrů je v průběhu ruské agrese složité...


Atentát na Fica byl teroristický útok, rozhodla slovenská prokuratura

V případě atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr-SD) došlo ke změně právní kvalifikace. Obviněný útočník bude nyní stíhán za obzvláště závažný zločin teroristického útoku, uvedla mluvčí Generální prokuratury SR Zuzana Drobová podle serveru pravda.sk.


Ukrajinské i ruské úřady hlásí mrtvé po nepřátelských útocích

Kyjev/Moskva - Nejméně pět mrtvých a desítky zraněných včetně jednoho dítěte si dnes vyžádal útok na Dnipro, který podnikly ruské síly raketami a drony, uvedl na sociální síti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Další mrtvé hlásí činitelé v Charkovské a Poltavské oblasti, stejně jako úřady v ruské Belgorodské oblasti a v okupované části Chersonské oblasti. Kyjev a Moskva se z útoků vzájemně obviňují, jejich tvrzení nelze ve válečných...


Za Putina to schytal, na řadě je Zelenskyj. Kontroverzní novinář hlásí další zásadní rozhovor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl poskytnout rozhovor Tuckerovi Carlsonovi. Vyplývá to alespoň z prohlášení, které Carlson zveřejnil na sociálních sítích. Blízké okolí Zelenského nicméně popřelo, že by mezi oběma stranami došlo k takové dohodě. Kontroverzní americký novinář vedl letos v únoru rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Za svůj výkon během dvouhodinového interview schytal ostrou kritiku.


Policie odvolala pátrání po muži z Kolína. Panovala obava, že by si mohl ublížit

Policie zrušila pátrání po devětatřicetiletém muži z Kolína, který trpí psychickou poruchou. Muž u sebe neměl léky a panovala tak obava, že by si mohl ublížit.


Poznejte paraguayskou plavkyni, která okouzluje na sociálních sítích a slibuje zářit na olympiádě v Paříži

Luana Alonso, 20letá paraguajská plavkyně, oslavila své kvalifikace na Letní olympijské hry v Paříži 2024 dojemným příspěvkem na Instagramu. The post Poznejte paraguayskou plavkyni, která okouzluje na sociálních sítích a slibuje zářit na olympiádě v Paříži appeared first on Instafamosos.


Trump chce válku na Ukrajině ukončit za 24 hodin. Zelenskyj chce vědět jak

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby upřesnil, jak plánuje ukončit válku na Ukrajině během 24 hodin, pokud by byl znovu zvolen. Řekl to v rozhovoru pro televizi Bloomberg.


RADAR: Silné bouřky udeří i o prodlouženém víkendu. Podívejte se, jaká bude situace u vás

Po vlně veder se teploty v Česku nyní pohybují kolem 20 stupňů, během prodlouženého víkendu se ale znovu výrazně oteplí. Po slunečných dnech však v sobotu přes den přijdou bouřky, které budou místy i silné. Objevit by se mohly i v neděli.


Problémy s kufry přetrvávají. Za majiteli jich zatím míří půlka

Téměř polovina zpožděných zavazadel z devíti odletů s problémovým odbavením je nyní na cestě z pražského letiště za svými majiteli v cílových destinacích. Zbytek zavazadel letiště pošle ve středu, řekla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Podle ní s nakládkou zavazadel letiště problémy aktuálně neeviduje, naopak problémy s výdejem zavazadel nadále přetrvávají.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Většina zpožděných kufrů odletěla z Prahy za majiteli, výdej je stále zpožděný

Praha - Většina zpožděných zavazadel z posledních dnů byla z pražského Letiště Václava Havla již odeslána do cílových destinací a zbývající jednotky zavazadel pošle letiště ještě dnes. Původní informaci o odeslání všech zavazadel aktualizovala v poledne mluvčí letiště Klára Divíšková. Problémy s výdejem zavazadel na příletech ale stále trvají a cestující musí čekat na kufry mnoho hodin. Podle zástupců pražského letiště je důvodem přetíženost...


U slovenského Ústavního soudu prošla většina změn v trestním právu

Slovenský ústavní soud ve středu zrušil jen malou část z balíku změn v trestním právu, které letos v únoru schválil parlament.


Nového premiéra dostane Británie už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel.


Marcela chtěla jet pozdějším spojem. Rodiče popsali chvíli, než nasedla do „autobusu smrti“

Čtyřicetiletá Marcela udělala osudové rozhodnutí, když se od rodičů vydala o autobus dříve. Ten následně u Nových Zámků skončil v plamenech po srážce s mezinárodním expresem, protože pravděpodobně nefungovala signalizace. Šest ze sedmi cestujících zemřelo, mezi mrtvými byla i ona, i když její totožnost ještě musí potvrdit test DNA. S ní měl jet i její syn Filip, který se právě dostal na vytouženou školu, ale z cesty se omluvil, což mu dost možná...


Muž viněný z rabování na Ukrajině u soudu odmítl, že by se chtěl obohatit

Praha - Filip Siman, kterého obžaloba viní z nelegální služby v ukrajinské armádě a z plenění v místě válečných operací, dnes u pražského městského soudu odmítl, že by se sběrem cenností chtěl obohatit. Uvedl také, že ohledně bojů v cizí armádě vycházel z vyjádření politiků, kteří v minulosti uvedli, že lidem, kteří odjedou bojovat na Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost. Hlavní líčení je kromě dneška a čtvrtka naplánované i na příští týden,...


Výzkumný ústav: Z přívalových srážek krajina zadrží jen několik procent vody

Praha - Z intenzivních přívalových srážek dokáže krajina zadržet několik procent vody. Nejúčinnější systém k zadržování vody jsou nádrže, které zachytí až desítky procent dešťové vody. ČTK to řekl Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka. Schopnost krajiny zadržovat vodu je podle něj v ČR neuspokojivá, v Česku ale ročně vzniká tisíce drobných opatření na zvýšení zadržení vody v krajině. Stav nasycení půdy vodou na území...


O česnek z rodinné farmy na Třebíčsku je zájem, prodává ho přímo z pole

Bochovice (Třebíčsko) - O česnek z Farmy Jura v Bochovicích na Třebíčsku mají lidé zájem. I proto ho letos vypěstovala na třech hektarech. Plochu oproti loňsku víc než zdvojnásobila. Čtvrtým rokem prodává česnek přímo z pole. Letošní úroda je na prodej od konce června. Denně přijede na pole na okraji obce i přes 100 zákazníků. Na výběr mají z několika odrůd, oblíbený je bjetin, který přes ostrou chuť nedráždí žaludek, řekl ČTK majitel farmy...


Bílý dům věří, že se Biden vzpamatuje z debatního debaklu

Prezident Joe Biden má schopnost se zotavit ze slabého výkonu v nedávné prezidentské debatě se svým soupeřem Donaldem Trumpem a ví, jak se vrátit zpět, uvedl v úterý Bílý dům.


Je Babiš proruský? Jeho nové spojenectví mnohé prozrazuje

Politické debaty o proruské orientaci různých opozičních i koaličních činitelů jsou nyní fakticky na denním pořádku. Bohužel tomu tak je místo toho, aby se řešily skutečné problémy, jichž je více než dost. V poslední době se hodně hovoří o tom, že je proruský Andrej Babiš. Konkrétně se to dozvídáme v komentáři Ondřeje Housky v Hospodářských novinách. Z čeho takto usuzuje? Především z faktu, s kým se Andrej Babiš spojil v Evropském parlamentu.


Schillerová: Stanjura narušuje důvěru ve stát. Jednání o rozpočtu není divadlo, opáčil ministr

Ministerstvo financí rozeslalo první návrh státního rozpočtu na příští rok ostatním resortům, nyní ale jeho podobu zveřejňovat nechce. Ministerstva se k návrhu vyjádří do konce července, finální návrh poté ministerstvo financí zveřejní do konce srpna. Na sociální síti to napsal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo financí podle zákona musí první návrh rozpočtových kapitol rozeslat ostatním resortům do konce června, v minulosti ho...


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


Kolaps na pražském letišti. Vázne odbavování, lidé odlétají bez kufrů

Letiště Praha řeší vážný problém. Kvůli nedostatku personálu totiž nastává chaos v odbavování, lety se kvůli tomu zdržují a cestující si ostře stěžují. Letiště se za problémy omluvilo a uvedlo, že se snaží je napravit. Zároveň doporučují pasažérům, aby si vzali základní potřeby, jako jsou léky či hygienické prostředky do příručního zavazadla pro případ, že by například jejich zavazadla vůbec nebyla odbavena.


Fascinující příběhy z japonského folklóru a mytologie

Japonský folklór zahrnuje duchy, bytosti a postavy, které jsou zakotveny v lidových tradicích Japonska a japonského lidu. Tyto legendy, báje a mýty jsou silně ovlivněny dvěma hlavními japonskými náboženstvími, šintoismem a buddhismem, a po staletí se předávají ústně a prostřednictvím literárních zdrojů. Podobně japonská mytologie čerpá z kombinace šintoistické a buddhistické víry, kde mocná božstva a nadpřirozené bytosti slouží jako klíčové vlivy v japonské náboženské tradici. Často humorná, ale občas i značně znepokojivá vyprávění jsou protkána bizarními a obskurními postavami spojenými s přírodními silami, zeměpisnými zvláštnostmi a duchy mrtvých. V některých případech jsou příběhem o stvoření samotného Japonska. Zaujalo vás to? Klikněte na vybrané příběhy ze Země vycházejícího slunce.


Můžu být bez šance, připustil Biden podle NYT. Trump nyní vede, klíčové budou nejbližší dny

Americký prezident Joe Biden v soukromém rozhovoru s klíčovým spojencem řekl, že potřebuje při svých nejbližších vystoupeních přesvědčit voliče o své způsobilosti k výkonu funkce, jinak může být jeho kampaň za znovuzvolení odsouzená k nezdaru. Napsal to ve středu deník The New York Times (NYT), s nímž nejmenovaná osoba z Bidenova okolí obsah rozhovoru sdílela.


Rozhovor | Britové jsou opravdu unavení, říká Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brausenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v...


Obrovská exploze vesmírné rakety byla zachycena na video. Start proběhl omylem

Statický test se změnil v test kinetický. Jak se může stát, že raketa odletí z rampy sama?


V Česku se šíří ruské narativy ohledně Ukrajiny, tvrdí NCOZ

V České republice probíhají informační operace zaměřené na šíření ruských narativů s cílem zastavit materiální pomoc Ukrajině. Uvedla to česká Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve své výroční zprávě za rok 2023.


Dugin, Putin a plány na likvidaci Západu. Kam až jsou Rusové schopni zajít?

Od počátku století čelíme narůstajícímu ruskému imperialismu. Mezi nejhlasitější propagátory obnovy ruského impéria pod praporem eurasijství patří již třicet let Alexander Dugin. Před patnácti lety Dugin přišel s tzv. Čtvrtou politickou teorií, jejímž záměrem je zničit západní liberální řád a nastolit éru pluriversalismu. Samotné Rusko má při zničení Západu sehrát klíčovou roli. Jan Horník v knize Západ


Ukrajinské drony zaútočily na Novorossijsk

Ruské přístavní město Novorossijsk a tamní základna ruské Černomořské flotily vyhlásily v noci na středu poplach kvůli útoku ukrajinských námořních dronů. Informoval o tom ve svém ruskojazyčném vydání zpravodajský server BBC News. Ruské ministerstvo obrany kromě toho oznámilo údajné zničení deseti vzdušných dronů, které byly vypuštěny na ruské území.


Česko odhalilo, jakou vojenskou pomoc za více než dva roky poskytlo Ukrajině

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.


Prokletý chorvatský ostrov. Turisté si ho užívají, ale nocovat se tam nesmí

I Chorvatsko má své oblasti, k nimž se váží temné příběhy založené na skutečných událostech. Jedna taková se nachází u Dubrovníku. Jde o ostrov Lokrum. Podle dostupných historických pramenů jej postihla hrozivá kletba mnichů, kteří museli místo nedobrovolně opustit. Následovala pak celá řada tragédií.


Zemřel uznávaný profesor Ivan Hričovský. Truchlící lidé posílají dojemné vzkazy

V úterý zasáhla Slovensko smutná zpráva. Ve věku 92 let zemřel profesor Ivan Hričovský. Proslul jako nestor zahrádkářství, které na Slovensku neúnavně propagoval. O jeho skonu informovala na Facebooku skupina, v níž se Hričovský dělil o své poznatky.


Chlapec (12) si šel zaplavat a zmizel: Policie si myslí, že ho sežral krokodýl!

V odlehlé oblasti na severu Austrálie se pohřešuje dvanáctiletý chlapec, oznámila ve středu místní policie. Podle ní se hoch mohl stát obětí útoku krokodýla. Informovala o tom agentura AFP.


Britské volby lákají na historický debakl. Premiérovi hrozí, že se nedostane do parlamentu

Ve Velké Británii se už 4. července konají parlamentní volby, ve kterých konzervativci premiéra Rishiho Sunaka zřejmě utrží historický debakl. Podle průzkumů je ve hře dokonce možnost, že se úřadující ministerský předseda vůbec nedostane do příštího parlamentu, což by se stalo poprvé v historii. List The Guardian vysvětlil, co stojí za vzestupem labouristů.


Skupina cizinců v Praze brutálně zbila náhodné kolemjdoucí. Hlavní agresor utekl do zahraničí

Kriminalisté už znají jména čtyř z pěti útočníků, kteří na Černém mostě koncem minulého roku surově zbili dvojici náhodných mužů. Jednoho z nich agresoři i oloupili. Vyšetřovatelé stále pátrají po hlavním aktérovi, který měl utéct do zahraničí. Zbývá také objasnit motiv útoku.


Česká vojenská pomoc Ukrajině podrobně. Černochová nechala odtajnit seznam

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.


V socialismu se nestály jen fronty na banány. Nedostatkové bylo i další zboží

Za socialismu byly fronty v obchodech zcela běžné. Stálo se ve frontě na banány, na toaletní papír i na televizory. Kdo chtěl vyrazit na výlet do Rakouska, musel ve frontě strávit celou noc. Další možností byl podpultový prodej nebo nákupy v Tuzexu.


Nový myslivecký zákon má napravit dědictví komunismu, říká sedlák Daniel Pitek

Největším nedostatkem novely mysliveckého zákona je, že už měla být dávno přijata a zatím se tak nestalo, říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org sedlák Daniel Pitek. Hospodaří na pozemcích kolem Milešovky v Českém středohoří a za Asociaci soukromého zemědělství byl jedním z vyjednavačů, který novelu připravoval. „Vraťte všem, jak lesníkům, tak sedlákům, práva, která jim komunisti za socialismu vzali


Kriminalisté zadrželi ženu z Olomouce podezřelou z podvodů za 30 mil. Kč

Olomouc - Kriminalisté zadrželi šestačtyřicetiletou ženu z Olomouce, která je podezřelá z různých podvodů za nejméně 30 milionů korun. O peníze podle policie připravila lidi i firmy. Policisté ženu obvinili z podvodu a soud ji poté poslal do vazby. Obviněné, která díky milionovým příjmům vedla luxusní život, hrozí u soudu až osmileté vězení. ČTK to dnes sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.


Teror v Izraeli: Muž útočil v nákupním centru. Útočník pobodal dva lidi, jeden z nich zemřel

Izraelský útočník ve středu v nákupním centru v severoizraelském městě Karmiel pobodal dva izraelské vojáky, z nichž jeden vážným zraněným krátce nato podlehl. Úřady incident vyšetřují jako teroristický útok. Policie uvedla, že útočníka zastřelil jeden ze zraněných.


Praha chystá dražbu zabavené elektroniky


Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír.


Z výhodné brigády v zahraničí vykořisťování a prostituce. Úřad upozornil na nejrizikovější země

Vidina značného výdělku a nových zážitků láká lidi vycestovat za prací do zahraničí. To ale může skrývat řadu rizik. Na falešné letní brigády se své oběti často snaží nachytat vykořisťovatelé a obchodníci s lidmi. Brigádníky pak nutí k práci za nelidských podmínek a v nejhorších případech i k prostituci, informovala v reportáži TV JOJ. Mezi nejrizikovější země podle slovenských úřadů patří také Německo nebo Británie.


Andrej Babiš k nové evropské frakci


Zvrat v případu muže, kterého viní z vraždy Maddie McCannové: Soud Christiana B. nepovažuje za podezřelého!

Rozhodnutí německého soudu zrušit zatykač na Christiana B., hlavního podezřelého z vraždy tříleté Madeleine McCannové, otřáslo veřejností. Rozhodnutí se týká nesouvisejících sexuálních deliktů, které měl spáchat v Portugalsku, ale budí otázky ohledně jeho dopadu na případ Maddie.