ATENTáT NA FICA BYL TERORISTICKý úTOK, ROZHODLA SLOVENSKá PROKURATURA

V případě atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr-SD) došlo ke změně právní kvalifikace. Obviněný útočník bude nyní stíhán za obzvláště závažný zločin teroristického útoku, uvedla mluvčí Generální prokuratury SR Zuzana Drobová podle serveru pravda.sk.

Generální prokuratura uvedla, že obviněný, který byl původně stíhán za pokus o obzvláště závažný zločin úkladné vraždy, byl ve čtvrtek informován o změně právní kvalifikace.

"Na základě shromážděných důkazů bude nyní jeho čin kvalifikován jako obzvláště závažný zločin teroristického útoku podle § 419 odst. 1 písm. a) a odst. 2 písm. b) Trestního zákona, s odkazem na § 139 odst. 1 písm. zákona," uvedla Drobová.

"Pokud bylo cílem pachatele vyslat zastrašující odkaz dalším vládním politikům a oslovit širší spektrum veřejnosti, podle odborné definice, kterou uznávám já, jde o terorismus. Odborných definic je však mnoho, pod některé tento čin zařadit lze, pod jiné ne. Ale odborné sociálněvědní definice se mohou lišit od úředních a právních," řekl serveru aktuality.sk odborník na terorismus Miroslav Mareš.

Také se přiklání k tomu, že šlo o teroristický útok. "Pokud bylo úmyslem pachatele Juraje C. donutit vládu, aby něco jednala (tedy přestala se svými avizovanými politickými kroky či změnila již přijatá rozhodnutí), a spáchal útok ohrožující život a zdraví (což střelba z pistole na člověka je), tak byl naplněn trestný čin teroristického útoku," dodal.

Fico na začátku června poprvé od atentátu promluvil k občanům. K útočníkovi Juraji C. podle svých slov necítí nenávist, odpouští mu a nehodlá proti němu podniknout jakékoliv kroky, například požadovat náhradu škody. Nicméně ho označil za opozičního aktivistu. Kritice opozičních stran či protivládních médií a některých nevládních organizací věnoval značnou část svého vyjádření. Prohlásil také, že nemá důvod věřit tomu, že šlo o útok "osamělého pomatence". 

K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. 

Související články

2024-07-04T09:56:10Z dg43tfdfdgfd