PROKLETý CHORVATSKý OSTROV. TURISTé SI HO UžíVAJí, ALE NOCOVAT SE TAM NESMí

I Chorvatsko má své oblasti, k nimž se váží temné příběhy založené na skutečných událostech. Jedna taková se nachází u Dubrovníku. Jde o ostrov Lokrum. Podle dostupných historických pramenů jej postihla hrozivá kletba mnichů, kteří museli místo nedobrovolně opustit. Následovala pak celá řada tragédií.

V ČLÁNKU NAJDETE

  • Kde se ostrov Lokrum nachází
  • VIDEO: Jak to vypadá na chorvatském ostrově Lokrum
  • Temná kletba mnichů
  • Série neštěstí, co nebrala konce
  • Vrátit se? Ani náhodou, odmítli zhrzení mniši
  • Skvělé hodnocení turistů

Chorvatský ostrov Lokrum má rozlohu 0,7 km2, je dlouhý 1,6 kilometru, široký asi půl kilometru a jeho obvod činí něco přes pět kilometrů. Nejvyšší bod leží 96 metrů nad mořem. Ostrov je porostlý cypřišem, vavřínem, dubem cesmínovitým a borovicí halepskou. Žije zde i velké množství dovezených pávů.

Kde se ostrov Lokrum nachází

Lokrum je vzdálený jen asi 700 metrů jihovýchodně od turisty oblíbeného Dubrovníku. Geograficky náleží k Elafitským ostrovům, ale pro svou blízkost je považován spíše právě za součást Dubrovníku.

„Vždyť plavba lodí tam trvá zhruba deset minut a v sezóně se vyplouvá každou čtvrthodinu,“ informovali jsme už v přehledu o zajímavých chorvatských destinací. Podle turistů, kteří Lokrum v poslední době navštívili, zpáteční jízdenka přijde na 27 eur.

Ostrůvek je chráněn jako přírodní park. Severovýchodní pobřeží je nízké, vhodné pro přistávání lodí a člunů, které tam vozí turisty. Zbývající část pobřeží pokrývají skály tyčící se přímo z moře. Koho baví památky, ten může navštívit dvě stavby ze 16. století, kterými jsou kostel Navštívení Panny Marie a kaple svatého Blažeje.

Jak to vypadá na chorvatském ostrově Lokrum:

Na ostrově najdete i chorvatské Mrtvé moře, tedy jezírko s názvem Mrtvo more.

„Jedná se o deset metrů hluboké slané jezero, které se nachází v jižní části malého ostrůvku Lokrum. Je vyhledávaným koupalištěm zejména pro malé děti a neplavce,“ uvedli jsme v článku Chorvatsko není jen Makarská.

Pohoda na ostrově Lokrum:

Temná kletba mnichů

Temná historie ostrova je spojena s mnišským řádem sv. Benedikta, jehož členové zde začali žít asi v 11. století. Na ostrově vydrželi staletí, kdy odolali útokům pirátů a přírodním živlům včetně velmi silného zemětřesení v roce 1667.

Jenže rozhodnutím tehdejších vládců i papeže museli ostrov, majetek i svůj klášter opustit v roce 1798 proto, aby ho výhodně získalo devět bohatých dubrovnických občanů. Byť mniši nesouhlasili, rozhodnutí museli podvolit. A v dobrém rozhodně neodešli.

„Před odjezdem jedinečným a děsivým způsobem „poděkovali“ těm, kvůli kterým museli odejít. Průvod začal uprostřed noci, těsně před opuštěním ostrova. Drželi svíčky vzhůru nohama, třikrát obešli ostrov a proklínali ty, kvůli kterým byli po sedmi stoletích vyhnáni. Za úsvitu, k smrti unavení, mniši nastoupili na loď a opustili ostrov, aniž by se ohlédli. Už se nikdy nevrátili,“ popsal cestovatelksý web Absolute Croatia.

Série neštěstí, co nebrala konce

Jak se následně ukázalo, prokletí provázené slovy „Kdokoli si nárokuje Lokrum pro své osobní potěšení, bude proklet!" se zřejmě naplnilo, jelikož nastala celá série úmrtí, která lze vztáhnout právě k ostrovu Lokrum. Co všechno se mimo jiné stalo?

  • Nedlouho po získání ostrova tři z kupujících bohatých občanů tragicky zahynuli. „Jeden vyskočil z okna, druhý se utopil v moři na cestě do Lokrumu a třetího zabil sluha,“ popsal lifestylový web Dubrovnik Online.
  • Jedním z vlastníkům byl i arcivévoda Maxmilián, bratr císaře Františka Josefa I., který byl později zajat a popraven v Mexiku.
  • Vlastníkem ostrova byl i Dujmovic z Poljice, který brzy po koupi ostrova zbankrotoval.
  • Nedobře dopadl také další majitel, Dr. Jakopovic z Budapešti, u něhož prasklo, že mu právnický titul vůbec nepatří a že je ve skutečnosti obyčejný holič. Následná hanba ho přivedla k předčasnému skonu. „Ostrov zdědil jeho synovec, mladý husarský důstojník. Už v první den jeho příjezdu foukal velmi silný vítr, který převrátil jeho loď mezi Dubrovníkem a ostrovem a on se utopil,“ popsal Dubrovnik Online.

Jelikož v dřívějších dobách se na nejrůznější pověry věřilo daleko více než v současné době, kolem ostrova se rodily hotové hrůzné legendy a série podivných úmrtí byla opravdu nepřehlédnutelná. Přítrž neštěstí chtěla učinit rakouská císařovna Alžběta Bavorská.

Vrátit se? Ani náhodou, odmítli zhrzení mniši

Alžběta Bavorská, známá jako Sissi, byla poměrně hodně vzdělaná dáma se zájmem o cizí jazyky, která se živě zajímala o dění mimo císařský dvůr.

„Nabídla ostrov zpět benediktinům v naději, že tím bude kletba zrušena. Zůstali však věrni slibu svých bratrů, že se na tento ostrov už nikdy nevrátí a nabídku císařského dvora odmítl,“ doplnil web Dubrovnik Online.

Jak známo, ani Sissi dobře nedopadla, jelikož ji anarchistický atentátník smrtelně zranil pilníkem.

Skvělé hodnocení turistů

V současnosti je dnes ostrov Lokrum výletním místem pro turisty, ale také díky svému klidu velmi oblíbeným odpočinkem místních obyvatel. Jeho flóra udivuje návštěvníky, cvrlikají zde tisíce cvrčků a nedotčené pobřeží láká plavce i potápěče, kteří preferují vody kolem útesů.

„Na ostrově však není dovoleno zůstat přes noc,“ podotkl web Absolute Croatia.

Ostrov je rovněž velmi dobře hodnocen, soudě alespoň podle recenzí na specializovaném webu Tripadvisor, kde získal 4,5 z pěti možných bodů.

„Je zde hodně k vidění, užijete si několik skvělých turistických stezek, krásných míst ke koupání i fantastická místa ke stravování,“ uvedl ve svém hodnocení recenzent Rob R.

„Na ostrově můžete vidět starý klášter, kde se nachází železný trůn ze ságy Hry o trůny. Můžete se projít po botanické zahradě a také si udělat krátkou túru až ke staré pevnosti. Na ostrově je i několik restaurací a kaváren,“ liboval si zase ve své recenzi přispěvatel s nickem Davide.

2024-07-03T04:58:46Z dg43tfdfdgfd