Trending:


Čínské vesmírné zbrojení může vést až ke střetu s USA, tvrdí analýza

Čínská militarizace vesmíru může vést až k vojenské eskalaci se Spojenými státy. Tvrdí to zpráva amerického think tanku RAND Corporation, který k tomuto závěru dospěl na základě analýzy čínských zdrojů. Peking je nyní schopen podstupovat daleko větší riziko konfrontace s Američany ve vesmíru.


Žralok v USA pokousal čtyři lidi


Lukašenkovi se udělalo na summitu SCO v Kazachstánu zle

Běloruský prezident Alexander Lukašenko během své nedávné návštěvy na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Kazachstánu onemocněl. Podle listu Moskow Times to uvedla televize Dožď s odkazem na informované zdroje. Stalo se tak 3. července, 1,5–2 hodiny po jeho příjezdu do Astany. Druhý den, když Lukašenko hovořil na summitu, vypadal bledý a mluvil nejistě, poznamenává kanál. Během akce se Bělorusko stalo členem SCO.


Nejbezpečnější způsob přepravy dětí na kole je ve vozíku za kolem

Praha - Nejbezpečnější a nejkomfortnější způsob přepravy dětí na kole je ve vozíku taženém za kolem. Dítě je ve vozíku připoutáno a od vnějších vlivů ho chrání pevná konstrukce. ČTK to řekla metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti Markéta Novotná. Při jízdě s vozíkem je podle ní nutný výběr vhodného terénu s kvalitním povrchem mimo hustý silniční provoz.


Medvědi zmizí z hradů a zámků. Někteří do Německa, osud dalších je ale nejasný

Představitelé Národního památkového ústavu (NPÚ) plánují do roku 2030 přesunout medvědy z hradních příkopů do vhodnějších prostředí. Tento krok je podle památkářů reakce na legislativní změny a moderní trendy v chovu šelem. Deník přibližuje nejen důvody ke změně, ale také třeba pohled zástupců obcí, kterých se dotkne.


Rusové útočí po celé frontě, Ukrajince se snaží zatlačit hlavně u Pokrovska

Rusové stále aktivně útočí po celé frontové linii, své největší údery směřují na Lyman severozápadně od Luhanska a Pokrovsk západně u Doněcka. Podle sobotní zprávy ukrajinského generálního štábu se počet vojenských střetů podél frontové linie zvýšil na 83, uvedla agentura Unian. Rusko hlásí dobytí ukrajinské vesnice Sokil.


Poplach v Třebotově u Prahy. Místní hlásili střelbu, na místě zasahovala policie

Ve středočeské obci Třebotov nedaleko Prahy zasahovala v sobotu v podvečer policie poté, co byla svědky nahlášená domnělá střelba. Do akce byl zapojen i vrtulník, informovala agentura AKTU.cz.


Letiště Václava Havla Praha hlásí: Situace se zavazadly je stabilizovaná

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Situace na pražském letišti je stabilizovaná. Lidé už neodlétají bez zavazadel

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


„Hnali nás dál a dál…“ Hladový pochod Němců dorazil před 79 lety do Králík

Hladové pochody, pochody smrti. Tragické průvodní jevy posledních měsíců druhé světové války, ale i doby bezprostředně po jejím konci. Víme o nich poměrně málo, splývají nám a to není dobře. Pochody smrti organizovali nacisté, aby evakuovali a likvidovali vězně z koncentračních táborů, které byly s postupem spojeneckých vojsk postupně uzavírány. Probíhaly od léta 1944 až do posledních


Slavní potomci na červeném koberci: Issová s nevlastním synem, fešní kluci Ivana Trojana i krásná vnučka Formana

Na slavnostním zakončení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se objevili i někteří známí potomci celebrit. Ať už jde o nevlastního syna Marthy Issové, vnučku Miloše Formana Antonii Formanovou nebo Annu Polívkovou, dceru Bolka Polívky. Mladou generaci na místě zachytili fotografové eXtra.cz.


Lidé si připomněli v Betlémské kapli v Praze výročí mučednické smrti Jana Husa

Praha - Lidé si dnes v zaplněné Betlémské kapli v Praze připomněli výročí mučednické smrti Jana Husa, jenž v ní počátkem 15. století kázal. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 609 lety v německé Kostnici. Při tradiční bohoslužbě zazněly modlitby a přímluvy i za spravedlivý mír pro Ukrajinu, Izrael a Pásmo Gazy a za ochranu klimatu. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta poukázal na Husovo úsilí o soulad a...


RECENZE z MFF KV: Cizinec je⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sborník situačních mikrosvětů, který ve světě hledá místo

Ve vedlejší soutěži Proxima na právě probíhajícím 58. ročníku karlovarského festivalu byl uveden formálně nesmlouvavý snímek Cizinec, jenž festivalovému publiku osobně představili režisér Zhengfan Yang a producentka Shengze Zhu. Film se skrze několik epizodických situací ptá, kdy se stáváme cizinci a co vlastně znamená domov.


Stará se o manželku na plicní ventilaci. Státu šetří statisíce, nemá za to nic

Někdejší sanitář Fakultní nemocnice Motol Martin Zelinka (46) se už sedm let doma stará o manželku Evu (44), která je na umělé plicní ventilaci. Státu svou péčí šetří statisíce, nemá za to ani korunu.


Volby v Íránu vyhrál reformista Pezeškiján. Zemi ale dál povede Chameneí

Reformista Massoud Pezeškiján zvítězil v pátečním druhém kole prezidentských voleb v Íránu nad ultrakonzervativním bývalým jaderným vyjednavačem Saídem Džalílím. Uvedl to server BBC.


Múza Felixe Slováčková obětí zločinců. Dragounovou okradli o miliony, psychicky se zhroutila

Lenka Dragounová zahání trápení ve Varech. Blond podnikatelku, která dříve chodila s hercem Zdeňkem Mahdalem, vykradli. Škody se šplhají do milionů, jak prozradila Dragounová během rozhovoru pro eXtra na party Innogy. Případ stále řeší kriminálka.


K Babišově a Orbánově partě se přidá krajní pravice z Nizozemska. Wilders podpořil Ukrajinu

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Vstup dnes oznámila i euroskeptická nacionalistická Dánská lidová strana.


Přišel bez pozvání a vystřílel narozeninovou party. Městečko v Kentucky šokoval brutální čin

Po masové střelbě ve městě Florence v americkém státě Kentucky zbylo nejméně pět mrtvých, a to včetně střelce. Další tři lidé jsou zranění. Informují o tom média s odvoláním na policii. Podezřelý střelec zemřel v nemocnici se střelným zraněním, které si způsobil sám, když se neúspěšně pokusil ujet policii a sjel autem do příkopu, píše web stanice CBS.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


V Praze spadl při bouřce strom na dva lidi, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Vlámský zájem se připojuje k Patriotům pro Evropu

Belgická strana Vlámský zájem se připojí k Patriotům pro Evropu (Patriots for Europe), nové plánované frakci v Evropském parlamentu. Uvedl to v sobotu večer web vlámské veřejnoprávní stranice VRT. „S hrdostí chceme být součástí této politické rodiny. Spojuje nás láska k našim lidem a rozmanitosti evropských národů. Společně můžeme zajistit, že naši lidé budou v Evropě opět na prvním místě,“ uvedl podle Vrt.be předseda strany Tom Van Grieken....


Je horší mobil nebo počítač? Odborníci radí, jak si ve světě digitálního chaosu nezničit zrak

Práce s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem neumožňuje očím chvilku odpočinku. Lidé jim ho často nedopřejí ani ve večerních hodinách, kdy projíždějí internet těsně před spaním. To pro zrak představuje velké zatížení. Samotná obrazovka však podle odborníků takovým problémem není, jde o čtení a soustředěnost. Jak únavě zraku předejít?


Průzkum: Většina Čechů podceňuje kontroly elektrických a plynových zařízení

Praha - Češi podceňují kontroly svých elektrických a plynových zařízení. Více než 60 procent z nich nedělá kontroly elektroinstalace. Na pravidelné revize pamatuje pouze 18 procent lidí. Se zraněním zaviněným elektřinou se přitom setkala až třetina lidí. Téměř polovina domácností neřeší také kontroly plynových zařízení. Vyplývá to z průzkumu energetické společnosti epet.


Soud poslal do vazby 55letého střelce, který podle policie zabíjel v Teplicích

Teplice - Soudce dnes poslal do vazby pětapadesátiletého střelce, který ve středu večer v Teplicích podle policie zabil o tři roky mladšího muže. Podlehl střelným zraněním. Střelce policisté zadrželi. Podnět vyšetřovatele k vzetí do vazby státní zástupce i soud akceptovali a obviněný byl umístěn do vazební věznice, uvedla dnes policie na síti X.


Český exil pro slovenská média. Blízko svému publiku a mimo dosah zákonů Fica a spol.

Když před pár dny česká internetová televize DVTV oznámila expanzi na Slovensko, nebyl to blesk z úplně čistého nebe. Zprávy o tom, že by v Česku mohla vzniknout alternativa k nedávno zrušeným slovenským veřejnoprávním médiím, už nějakou dobu kolují zdejší slovenskou krajanskou komunitou. Že se pozornost nezávislých slovenských novinářů obrací k Česku, naznačuje i pohled do obchodního rejstříku. Tam


Znamení zvěrokruhu, která jsou předurčena k bohatství: Peníze mají Kozorozi i Štíři

Zajímá vás, jací lidé jsou předurčeni k bohatství? Některá znamení zvěrokruhu k sobě přirozeně přitahují peníze díky svým jedinečným vlastnostem. Představíme vám čtyři lídry, kteří se v žebříčku umístili na předních příčkách, a odhalíme to, co je odlišuje od ostatních.


Ve hře je dřívější odchod do důchodu: kdy půjdete do penze podle alternativního návrhu

Zásadní část důchodové reformy se ještě může změnit. Koaliční strany připouští, že se chtějí za určitých okolností přiklonit k návrhu demografů, který jednoduše řečeno zbrzdí budoucí růst hranice důchodového věku. To by už pro první zasažené ročníky znamenalo změnu: do důchodu by odcházely dříve. Rozdíl mezi ročníky by se ale především v průměru snížil a držel se podle demografů spravedlivěji toho, co ukazují data o věku dožití.


Tusk zesměšnil Orbána po jeho setkání s Putinem

Polský premiér Donald Tusk se na sociálních sítích dotázal, zda se někdo cítí bezpečněji po setkání maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.


Na Kutnohorsku po nárazu auta do stromu zemřelo dítě, další dva zranění

Starkoč (Kutnohorsko) - Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku dnes odpoledne zemřelo dítě, řidička a druhé dítě z auta utrpěly středně těžká zranění. Na místo letěl vrtulník záchranné služby z Hradce Králové. Silnice I/17 je nyní kvůli vyšetřování nehody uzavřená, řidiči musí použít objízdnou trasu. Vyplývá to z informací od mluvčích policie a záchranné služby.


Neboj, neumřu ti, říkal Honzík matce vražedkyni. Nenávist k partnerovi přerostla v tragédii

Jedna z nejděsivějších vražd dítěte v našich novodobých dějinách. Tak mluvili i samotní kriminalisté o případu Honzíka Rokose. Jméno chlapce znal v době, kdy po něm policisté pátrali, v Česku snad každý. Média stále dokola ukazovala jeho fotografii a všichni přáli jeho nejbližším sílu v těžké životní situaci. Jenže, jak se později ukázalo, matka dítěte a její přítel Honzíka zavraždili.


Nejelegantnější páry ze zakončení festivalu: Gentleman Bartoška i střídmý Peroutka

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ve finále. Slavnostní zakončení si nenechala ujít celá plejáda slavných osobností, z nichž jich mnoho přišlo v páru. Pozornost na sebe pochopitelně strhl prezident festivalu Jiří Bartoška (77), který po boku manželky působil jako dokonalý gentleman. Kdo další vypadal elegantně?


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Střelba v pražských Řepích: Na místě zasahuje několik policejních jednotek

Policisté v sobotu před polednem zasahovali v pražských Řepích, kde byla hlášena střelba, informuje AKTU.cz. Na místo se sjelo několik jednotek. Policejní mluvčí pro CNN Prima NEWS uvedl, že po pachateli se momentálně pátrá.


Co má společného město Chrast s knihou Codex gigas

Na úpatí Českomoravské vrchoviny se rozprostírá město Chrast, jehož historie se začala psát ve 2. polovině 13. století. Za jeho založením stáli nejspíš mniši z Podlažického kláštera, který se do českých dějin zapsal jako místo vzniku jedné z největších rukopisných knih světa Codex gigas. Historické jádro Chrasti je městskou památkovou zónou.


Naděje na klid zbraní v Gaze: Hamás slevil ze svých požadavků, izraelské zdroje mluví o „šanci“

Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše dohodu o klidu zbraní. V sobotu o tom informovala agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. Izraelské zdroje obeznámené s průběhem jednání v Dauhá nyní hovoří o „skutečné šanci“ na uzavření příměří.


Muže v Bobnici zabil padající strom


Firmy chtějí zahájit hromadné propouštění. Možný dopad až na stovky lidí

Podle zpravodajství Televizních novin TV NOVA stovky lidí po celé republice čelí nejistotě ohledně možnosti propouštění v práci v nejbližších týdnech. Několik firem již předem oznámilo plány na snížení zaměstnanců, přičemž nejvíce postiženi budou pracovníci z oblasti vědy a techniky.


Vzdal se a prosil o pomoc, vojáci pak Rusa „prostě střelili do hlavy“, přináší svědectví NYT

Někteří příslušníci bojových skupin tvořených dobrovolníky ze zahraničí se na Ukrajině měli dopouštět násilí na zajatých ruských vojácích. Podle výpovědí bývalých členů zahraničních jednotek docházelo od počátku ruské agrese k porušování Ženevských úmluv, včetně vraždění vzdávajících se bojovníků. Svědectví přinesl americký deník The New York Times (NYT). Z usmrcování zajatců jsou podezřelí také ruští okupanti.


Tragická střelba v Kentucky, muž vraždil na narozeninové oslavě


Komáří invaze v Plzni: Lidé jsou ze situace zoufalí


„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25 000 dolarů (asi 600 000 korun) a patří rovným dílem...


Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.


V Česku udeřily silné bouřky


Noční můra na letišti v Turecku: České rodině nechtěli do letadla vzít děti

Čeští turisté, kteří se před pár dny vraceli z turecké Antalye, zažili na letišti nepříjemné překvapení. Společnost Smartwings jim na palubu letadla odmítla pustit děti do 15 let s odůvodněním, že jejich letenky nejsou v systému.


Před 609 lety byl upálen Jan Hus. Česko si dnes připomíná jeho památku

Česká republika si dnes připomíná památku církevního reformátora Jana Husa, který byl před 609 lety upálen na koncilu v Kostnici v Německu kvůli svým názorům. Jeho odkaz si lidé mohou připomenout například na bohoslužbách.


Záběry smrtelné kombinace HIMARS a létajícího Žraloka. Ukrajinci zničili ruský super-radar

Ukrajinci na jihu země zničili multifunkční ruský radar Nebo-SVU. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS, kterému poskytl informace průzkumný dron Shark UAV. Zmíněná kooperace bezpilotního letounu s americkým raketometem představuje pro nepřítele často smrtelnou kombinaci. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Ostře sledovaná komise ke střelbě na FF UK: Většina rodin si ji nepřála, teď chtějí odpovědi

„Aby ta událost v Klánovickém lese a na filozofické fakultě aspoň dodatečně měla trochu smysl, je nutné zjistit, co se opravdu stalo,“ říká otec jedné ze studentek Filozofické fakulty UK, která přišla při prosincovém útoku střelce na univerzitě o život. I další rodiče si chtějí být jistí, že všichni udělali maximum pro záchranu jejich dětí a že policie pátrání po vrahovi nepodcenila. Navíc, když se objevují závažné rozpory ve vyjádřeních...


Stále více Rusů považuje případný jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný

Moskva - Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.