Trending:


Navlékli mu pytel na hlavu a zbili ho! Svědci popsali zatčení českého dobrovolníka (27) na Ukrajině

Soud projednává případ Filipa S. (27), který podle obžaloby na přelomu března a dubna 2022 nelegálně sloužil v ukrajinské armádě, kde měl navíc rabovat v místech, která ukrajinská armáda osvobodila. Bývalý příslušník pluku Karpatská Sič obvinění odmítá. Ve čtvrtek u soudu mluvili jeho bývalí spolubojovníci.


Za Putina to schytal, na řadě je Zelenskyj. Kontroverzní novinář hlásí další zásadní rozhovor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl poskytnout rozhovor Tuckerovi Carlsonovi. Vyplývá to alespoň z prohlášení, které Carlson zveřejnil na sociálních sítích. Blízké okolí Zelenského nicméně popřelo, že by mezi oběma stranami došlo k takové dohodě. Kontroverzní americký novinář vedl letos v únoru rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Za svůj výkon během dvouhodinového interview schytal ostrou kritiku.


Den nezávislosti očima imigrantů: Strach z násilí a pošlapání základních lidských práv a svobod

Pro Američany jsou oslavy Dne nezávislosti hlavně o ohňostrojích a grilování. Imigranti ovšem tento svátek vnímají jinak. Spojené státy totiž nejsou zdaleka tak tolerantní a svobodnou zemí, jak by se mohlo na první pohled zdát.


Ukrajinci opět využili k likvidaci ruského nepřítele dron Shark UAV


Vydavatelům se nelíbí odmítnutí modelu "souhlas nebo zaplať" ze strany EU

Praha - Čeští vydavatelé mají vážné výhrady ke stanovisku Evropského sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB), které nepřipouští model "souhlas nebo zaplať" v kontextu ochrany osobních údajů. EDPB uvádí, že volba uživatele mezi souhlasem s cookies a platbou za přístup k obsahu není u velkých platforem ve většině případů přípustná, protože nesplňuje kritéria platného souhlasu podle GDPR. Vyplývá to ze společného vyjádření Sdružení pro internetový...


Rozhovor | Britové jsou opravdu unavení, říká Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brausenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v...


Jurečka neustoupil. Prolomení bankovního tajemství se může týkat až milionu lidí

Na vládu zamíří návrh zákona o sociálních dávkách, který nařídí bankám informovat stát o svých klientech. Prováděcí vyhláška nakonec nebude obsahovat požadavek na detaily o jednotlivých transakcích klientů, které i přes popírání ministerstvo práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) po bankách žádat chtělo. Ministerstvu však nebude nic bránit vrátit tento požadavek do hry pouhou vyhláškou. Banky budou také povinně sdělovat úřadům práce zůstatky na účtech...


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


Konec „nejošklivějšího“ nádraží v Česku? Liberecký autobusák má čekat proměna

Liberec by se konečně mohl zbavit zřejmě nejošklivějšího autobusového nádraží v Česku. Budova seskládaná z unimobuněk vítá cestující už desítky let. Teď se objevil plán řešení. Autobusové nádraží by se mohlo přestěhovat blíže k vlakovým kolejím a využilo by tak budovu železničního nádraží. Nebude to ale zadarmo. Odhad nákladů je ve výši jednotek miliard, uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.


Tlak na odstoupení Bidena sílí


Otec 15letého Romana, který spáchal sebevraždu: Z vyšetřování nemám dobrý pocit, je to smutné

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.


Výbuch před panelákem na Domažlicku míří před soud

Případ únorového výbuchu nástražného systému před panelovým domem v Horšovském Týně na Domažlicku míří po několikaměsíčním vyšetřování před soud, informovala Policie ČR ve středu na sociální síti X.


Útok na Fica teroristickým činem


Neústupný prokurátor z chudé rodiny. Do Downing Street míří levicový Keir Starmer

Britové si ve čtvrtek volí nový parlament, už dopředu je ale téměř jisté, že se novým premiérem stane lídr labouristů Keir Starmer.


KOMENTÁŘ: Mírotvorce Orbán v Kyjevě vyzýval k příměří. Zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu?

Bylo zřejmě naivní očekávat, že se první cesta Viktora Orbána do Kyjeva od vypuknutí Putinovy invaze ponese v duchu jednoznačné podpory napadené země. Maďarský premiér během své návštěvy vyzval Ukrajinu k uzavření příměří, které by podle něj mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů s Ruskem. Politik v EU proslulý zdržováním sankcí a bagatelizací agrese zřejmě zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu, nikoliv naopak...


Následovali byste nejnovější svatební módu a vyrazili na kamarádské líbánky?

Pro mnoho novomanželů je tradičním způsobem oslavy svatební cesty cesta na líbánky. Některé páry se však odvracejí od konvencí a volí "kamarádskou cestu". Nejedná se o dva týdny strávené někde v klidu a ve společnosti toho druhého. Místo toho si s sebou rádi vezmou partu přátel, se kterými se budou bavit, kamarády, které dobře znají a rádi s nimi tráví čas. Je to ale něco, o čem byste uvažovali, až se svou drahou polovičkou uvážete uzel? Klikněte a zjistěte více o uspořádání kamarádské svatby a o tom, zda je vhodný pro více než dva!


Vědci z Brna a Finska zkoumali, jak se virus klíšťové encefalitidy stane infekční

Brno - Proces, kdy se z neinfekční částice viru klíšťové encefalitidy stane infekční, zkoumal mezinárodní tým vědců pod vedením Pavla Plevky z brněnského institutu CEITEC Masarykovy univerzity a Sarah Butcherové z univerzity v Helsinkách. Závěry jejich studie rozšiřují znalostí o viru klíšťové encefalitidy a v budoucnu mohou vést k vývoji nových léků bránících dozrávání viru. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí institutu Halina Jílková.


Netanjahu chce projednat příměří s Hamásem navržené Bidenem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal na čtvrtek večer zasedání bezpečnostního kabinetu, aby projednal reakci hnutí Hamás na návrh příměří v Pásmu Gazy, který v květnu předložil americký prezident Joe Biden. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z premiérova úřadu.


Konec války za 24 hodin? Ukrajina nepřistoupí na kompromis

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby upřesnil, jak plánuje ukončit válku na Ukrajině během 24 hodin, pokud by byl znovu zvolen. Řekl to v rozhovoru pro televizi Bloomberg.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace

Praha - Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. ČTK to sdělilo ministerstvo zahraničí. Podobné opatření už zavedlo Dánsko. Česká republika o něm informovala na jednání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvala další státy k přijetí stejného opatření. Biometrický pas je takový cestovní pas, který má strojově čitelné údaje a nosič dat s biometrickými údaji,...


Starmer: Británie se v mém životě k Evropské unii nepřipojí

Již více než čtyři roky Velká Británie není členskou zemí Evropské unie. A ještě kratší doba stačila na to, aby vznikly debaty o jejím znovu připojení. Nyní pravděpodobně příští premiér země odmítl připojení se slovy „nikdy v mém životě“.


Pokorná Jermanová bude dál městskou zastupitelkou a jde i do krajských voleb

Praha - Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která uspěla ve volbách do Evropského parlamentu, bude dál zastupitelkou Benešova a chce usilovat o opětovné zvolení do středočeského zastupitelstva. Podle ní se tyto funkce s prací europoslankyně dají skloubit. Řekla to dnes ČTK.


Muže v Praze okradli o 500 tisíc korun


Noctua chce vzduchem porazit vodu. Nástupce legendárního chladiče stojí podobně jako nový procesor

Rakouská Noctua uvedla deset let po procesorovém chladiči NH-D15 jeho nástupce. Jmenuje se jednoduše NH-D15 G2 a přináší vylepšené po všech stránkách....


Volby ve Velké Británii se blíží


Je Babiš proruský? Jeho nové spojenectví mnohé prozrazuje

Politické debaty o proruské orientaci různých opozičních i koaličních činitelů jsou nyní fakticky na denním pořádku. Bohužel tomu tak je místo toho, aby se řešily skutečné problémy, jichž je více než dost. V poslední době se hodně hovoří o tom, že je proruský Andrej Babiš. Konkrétně se to dozvídáme v komentáři Ondřeje Housky v Hospodářských novinách. Z čeho takto usuzuje? Především z faktu, s kým se Andrej Babiš spojil v Evropském parlamentu.


Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar

Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar v Doněcké oblasti, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské armády Nazar Vološyn. Uvedl to server Kyiv Independent.


Komentář | Británie by potřebovala lídra jako Thatcherovou. Vyrovná se jí Starmer?

Velká Británie podle hodnocení předních světových médií v čele s Politico a BBC potřebuje silné vedení jako sůl. Konzervativec Rishi Sunak má za sebou nepříliš úspěšné funkční období, kdy měl po dvou premiérech, kteří odstoupili během roku 2022, přinést Británii stabilitu.


Co si přibalit s sebou do letadla? Jídlo a pití není zakázané, vzít si můžete sendvič, ale i salát či láhev s vodou

Máte naplánovanou dovolenou letecky, ale letíte jen kratší vzdálenost a s nízkonákladovkou? I v takovém případě se ale vyplatí si vzít na palubu letadla nějakou menší svačinku. Co je možné si přibalit do příručního zavazadla a jak si zajistit, abyste během letu netrpěli žízní?


Erdogan se setkal s Putinem. „Ankara je schopna vytvořit základ pro dohodu o příměří“

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan se ve středu setkali na okraj dvoudenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), který začíná v Astaně. Erdogan naléhal na spuštění jaderné elektrárny, kterou v Turecku staví ruská společnost Rosatom. Putin přislíbil návštěvu Turecka, ale termín návštěvy nebyl podle Kremlu ještě dohodnut, píše ruská státní agentura TASS. Podle turecké agentury Anadolu během setkání...


Obvinění za týrání psa v Uherském Hradišti


Erupce sopky na italském ostrově


Vývoz vojenského materiálu loni meziročně stoupl o víc než 60 pct. na 48,9 mld.

Praha - Vývoz vojenského materiálu loni vzrostl o více než 60 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl na 48,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ní udělilo loni 1580 licencí k vývozu vojenského materiálu do 99 zemí v hodnotě téměř 68,2 miliardy korun.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Vražda v Teplicích: Policie zatkla podezřelého, detaily případu halí tajemství

Kriminalisté v Teplicích vyšetřují vraždu. Čin se odehrál ve středu večer v teplické části Trnovany. Podezřelého muže se policistům podařilo během chvíle zadržet.


Putin řekl, že bere vážně Trumpovy návrhy ohledně míru na Ukrajině

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin bere vážně návrhy amerického exprezidenta Donalda Trumpa ohledně ukončení války na Ukrajině. Dnes to řekl na tiskové konferenci v Astaně. Podotkl však, že jejich konkrétní obsah nezná.


Národní sdružení Le Penové nezíská většinu křesel, ukazuje nový průzkum

Pravicová strana Národní sdružení (RN) vedená Marine Le Penovou pravděpodobně nezíská většinu křesel v nedělním druhém kole předčasných voleb ve Francii. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, o kterém informovala agentura Reuters.


RFE: Orbán se v pátek v Moskvě setká s Putinem

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dnes o tom s odvoláním na svůj zdroj z maďarské vlády informoval maďarský servis Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). V úterý se Orbán, jehož země od pondělí předsedá Radě Evropské unie, setkal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.


Dugin, Putin a plány na likvidaci Západu. Kam až jsou Rusové schopni zajít?

Od počátku století čelíme narůstajícímu ruskému imperialismu. Mezi nejhlasitější propagátory obnovy ruského impéria pod praporem eurasijství patří již třicet let Alexander Dugin. Před patnácti lety Dugin přišel s tzv. Čtvrtou politickou teorií, jejímž záměrem je zničit západní liberální řád a nastolit éru pluriversalismu. Samotné Rusko má při zničení Západu sehrát klíčovou roli. Jan Horník v knize Západ


Andrej Babiš světil kapličku: Přítomna byla i Schillerová

Andrej Babiš se kromě oddávání párů nedávno pustil do další aktivity, tentokrát nechal vysvětit kapličku v areálu Čapí hnízdo a nechyběla u toho ani Alena Schillerová.


Být, či nebýt v CHKO? Starostka se bojí omezení, místní "opičáren" a McDonaldu

Obec se má stát ostrůvkem mezi dvěma chráněnými oblastmi. Místní nechápou proč. A bojí se, že se území zmocní developeři.


Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel.


Klvaňa: Trump se bojí mladých demokratů


Vražda postižené ženy šokovala Banskou Bystrici


Nelegální pobyt Rusů v Česku? Bez biometrického pasu musí pryč, rozhodlo ministerstvo

Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. Podobné opatření už zavedlo Dánsko. Česká republika o něm informovala na jednání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvala další státy k přijetí stejného opatření.


Kde je Macron? Prezident zmizel

Francouzský prezident Emmanuel Macron se naposledy ukázal na veřejnosti v neděli, když s vzezřením rockové hvězdy odevzdal svůj hlas v prvním kole parlamentních voleb. Od té doby po něm není v době vrcholící předvolební krize jeho strany vidu ani slechu. Čelí skutečnosti, že jej jeho spolustraníci v kampani nechtějí kvůli prezidentově nepopularitě, píše dnes web Politico.


O česnek z rodinné farmy na Třebíčsku je zájem, prodává ho přímo z pole

Bochovice (Třebíčsko) - O česnek z Farmy Jura v Bochovicích na Třebíčsku mají lidé zájem. I proto ho letos vypěstovala na třech hektarech. Plochu oproti loňsku víc než zdvojnásobila. Čtvrtým rokem prodává česnek přímo z pole. Letošní úroda je na prodej od konce června. Denně přijede na pole na okraji obce i přes 100 zákazníků. Na výběr mají z několika odrůd, oblíbený je bjetin, který přes ostrou chuť nedráždí žaludek, řekl ČTK majitel farmy...


Bojovník Jiří Procházka v televizním studiu CNN Prima NEWS


Oldřich Kaiser se ve Varech objevil s manželkou. Úsměvy rozdával i s límcem na krku

Oldřich Kaiser na filmový festival do Karlových Varů vyrazil podpořit nový film Zahradníkův rok, v němž si zahrál i se svou nynější manželkou Dášou Vokatou. Byl v dobré náladě a úsměvy rozdával na všechny strany. Přítomné ale zarazilo, že má na krku límec.