Trending:


V Praze spadl při bouřce strom na dva lidi, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


V Česku opět padaly teplotní rekordy, vedro vystřídaly od západu bouřky

Na 11 místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová maxima teploměr ukázal zejména v Praze a ve středních Čechách, nejtepleji bylo v pražské Libuši, kde naměřili 34,3 stupně Celsia. Po vedrech se od západu do Česka rozšířily silné bouřky. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).


Počasí: Česko dnes zasáhnou silné bouřky

Meteorologové na svém webu rozšířili výstrahu před bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm, silným větrem a kroupami. Bouřky hrozí od dnešního večera v celých Čechách a na Vysočině, přičemž v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být obzvláště intenzivní.


Komentář | Daň z cukru, kterou zvažuje česká vláda, konzumaci cukru či kalorií nesnižuje

Vládní politici rozběhli kampaň za daň z cukru, resp. za slazených nápojů. Vědecky ovšem podložená není. Jediné, co je jisté, je, že zvýší daňové inkaso, které mohou politici přerozdělovat, a že tak zvýší moc státu nad našimi životy.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Kara-Murzu převezli do vězeňské nemocnice, prozradila manželka

Ruského opozičníka Vladimira Karu-Murzu převezli do vězeňské nemocnice, kam za ním znemožnili přístup jeho právním zástupcům. V pátek to na sociální síti X uvedla manželka vězněného politika Jevgenija.


Záběry smrtelné kombinace HIMARS a létajícího Žraloka. Ukrajinci zničili ruský super-radar

Ukrajinci na jihu země zničili multifunkční ruský radar Nebo-SVU. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS, kterému poskytl informace průzkumný dron Shark UAV. Zmíněná kooperace bezpilotního letounu s americkým raketometem představuje pro nepřítele často smrtelnou kombinaci. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.


Nad Českem se vznáší hrozba dalších bouřek. Podívejte se, kde mají v neděli udeřit

Bouřky se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu v neděli přesunou z Čech zejména na východní Moravu. Teploty na většině území dosáhnou 17 až 22 °C, během nadcházejícího týdne se postupně oteplí až na 35 °C.


Rusko hlásí zničení částí Patriotů, Kyjev dříve informoval o ruském zásahu maket

Moskva/Kyjev - Ruské střely Iskander zničily dvě odpalovací zařízení systémů protivzdušné obrany Patriot u města Južne v Oděské oblasti, informovalo dnes ruské ministerstvo obrany na platformě Telegram. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk už v sobotu večer na stejném portále napsal, že Rusové zasáhli na dvou místech - včetně lokace u Južneho - makety. Podobná prohlášení stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.


Tusk zesměšnil Orbána po jeho setkání s Putinem

Polský premiér Donald Tusk se na sociálních sítích dotázal, zda se někdo cítí bezpečněji po setkání maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Wilders se chce v europarlamentu přidat k Babišovi a jeho vznikající frakci Patrioti pro Evropu

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Informovaly o tom tiskové agentury AFP nebo DPA s odvoláním na Wilderse.


Proti Le Penové se spojuje, co má ruce a nohy. Z voleb odstoupil i ministr

Ač francouzská krajní pravice vedená stranou Národní sdružení Marine Le Penové v prvním kole parlamentních voleb zaznamenala významné úspěchy, ani se nemusí přiblížit k moci. Levicové a centristické strany totiž přistoupily na společné kroky, které mají zajistit neúspěch pravicových kandidátů.


KVÍZ: Zvládnete tyto otázky státních maturit z ČJ? Když dáte 8, jste skvělí

Maturity v posledních letech procházejí nejrůznějšími změnami. Jednak kvůli odlišným představám ministrů, jednak kvůli pandemii koronaviru. Společná část „zkoušky dospělosti“ byla v režii státu, konkrétně její podobu diktoval CERMAT (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání). Dnes se kompetence opět z velké části navrátily školám.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Orbán přiletěl do Moskvy za Putinem a rýpl si: „Mír se nedá dělat z pohodlného křesla v Bruselu“

Do Moskvy dnes přiletěl maďarský premiér Viktor Orbán na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Potvrdil to Orbánův mluvčí Bertelan Havasi. Cesta šéfa maďarské vlády do Ruska je podle Havasiho součástí „mírové mise“ ve snaze ukončit válku na Ukrajině. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell zdůraznil, že jde o bilaterální návštěvu bez pověření EU. Maďarský premiér v Moskvě podle generálního tajemníka Jense Stoltenberga...


Srážka aut na Klatovsku: Šest lidí je zraněných, všichni skončili v nemocnici

Vážná nehoda se stala v sobotu odpoledne u Velkého Boru na Klatovsku. Při srážce dvou osobních automobilů byli zraněni všichni účastníci nehody. Sanitky odvezly do nemocnice šest osob, jedna je ve středně těžkém stavu.


Vivien Babišová se vysmála tátovi. Natočila jeho jízdu na kole bez schopnosti řadit

Prodloužený víkend a pěkné počasí přímo vyzývají k času strávenému venku. Bývalý premiér Andrej Babiš (69) se rozhodl spojit příjemné se zdraví prospěšným a vzal své děti na cyklistický výlet. Nemohl ale tušit, že dcera Vivien (23) z něj udělá internetovou senzaci. Natočila, jak se mu směje za to, že usilovně šlape na kole, protože na něm neumí řadit.


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Karlovy Vary - Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným...


K „Babišovým“ Patriotům se přidá i krajní pravice z Nizozemska. Frakci přinese šest mandátů

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Informovaly o tom tiskové agentury AFP nebo DPA s odvoláním na Wilderse.


Vzdal se a prosil o pomoc, vojáci pak Rusa „prostě střelili do hlavy“, přináší svědectví NYT

Někteří příslušníci bojových skupin tvořených dobrovolníky ze zahraničí se na Ukrajině měli dopouštět násilí na zajatých ruských vojácích. Podle výpovědí bývalých členů zahraničních jednotek docházelo od počátku ruské agrese k porušování Ženevských úmluv, včetně vraždění vzdávajících se bojovníků. Svědectví přinesl americký deník The New York Times (NYT). Z usmrcování zajatců jsou podezřelí také ruští okupanti.


Komentář | Pro britské konzervativce je volební výsledek horší než potopení Titaniku. I přes triumf levice libra zpevňuje, akcie rostou

Britští konzervativci utrpěli volební porážku historického rozsahu. Labouristé triumfují. Trhy jsou ale celkem v klidu, termínové kontrakty na britské akcie rostou, libra zpevňuje. Jak to? Vždyť labouristé jsou středolevou partají, kterou trhy tradičně příliš rády neměly. Rozhodně mnohem méně než pravicové konzervativce.


AfD ukazuje svou tvář. Cestu Orbána do Moskvy má za mírovou iniciativu

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) označila páteční cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za "mírovou iniciativu". Uvedl to server Yahoo.


Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.


Počet Rusů, kteří souhlasí s jaderným útokem proti Ukrajině, stále roste

Stále více Rusů považuje jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, avšak těsná většina je nadále proti. Ukazuje to průzkum nezávislého střediska Levada, zveřejněný tento týden.


Zatčen vrchní řezník z Buči: Plukovník, který velel zabijáckým jednotkám je obviněn z korupce

Ruské úřady zadržely nejvyššího vojenského plukovníka a obvinily ho z rozsáhlého podvodu, uvedla ve čtvrtek státní tisková agentura TASS. Plukovník dříve velel jednotkám odpovědných za masakr v roce 2022 v ukrajinském městě Buča.


Babišovi Patrioti mají novou posilu. Frakci posílí španělská krajně pravicová strana Vox

Nová frakce Patrioti pro Evropu, kterou chce založit český expremiér Andrej Babiš s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem v Evropském parlamentu, má čerstvou posilu. Pátým členem nově budované formace se stane španělská krajně pravicová strana Vox. Oznámil to šéf partaje Santiago Abascal, kterého citují španělská média.


Tajný mejdan herecké honorace: Polívka s rozjuchanou Marcelou, Mádl středem pozornosti a křepčící Issová. Víno teklo proudem

Ke karlovarskému festivalu patří noční party a nejinak tomu bylo i v pátek večer. Do baru Bokovka se slétla plejáda herců i dalších celebrit a zábava trvala až do nočních hodin. Nechyběli Bolek Polívka s dcerou Annou, Jiří Mádl, Jitka Schneiderová nebo Jan Hřebejk. Jak zachytil fotograf eXtra.cz, alkohol tekl proudem.


Situace s odbavením zavazadel je stabilizovaná, uvedlo Letiště Praha

Praha - Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala před týdnem během prvního prázdninového víkendu, je nyní stabilizovaná. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Některé lety ale i během pátku měly zpoždění a zcela bez problémů není ani výdej zavazadel. Vyplývá to z oznámení Letiště Praha na sociální síti X.


Skandál na pohřbu: Opilý polský kněz kritizoval květinovou výzdobu rakve, pak při kázání usnul

Nedůstojné chování zažili v sobotu smuteční hosté během pohřbu v polských Rzejowicích. Opilý kněz nejprve zkritizoval květinovou výzdobu a umístění věnců kolem rakve. Zádušní mši poté zahájil rovnou kázáním a následně usnul. Obřad tak musel dokončit jiný duchovní, informoval web TVN24.


Zrušme dávky Ukrajině a snižme politikům platy. Kolik peněz bychom tak mohli přidat důchodcům? Finální číslo většinu lidí nepříjemně překvapí

Zrušme dávky Ukrajině a snižme politikům platy. Kolik peněz bychom tak mohli přidat důchodcům? Finální číslo většinu lidí nepříjemně překvapí. Diskuse o změně platů politiků za účelem posílení penzijních fondů je mnohostranná a zahrnuje nálady veřejnosti, ekonomické kalkulace a praktické aspekty sestavování státního rozpočtu.


V pražských Řepích někdo střílel. Lidé utíkali, zasahovala policie se samopaly

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


Biden se prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru pro stanici ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, kde bude soupeřit s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. V očekávaném interview, které následovalo po neúspěšné televizní debatě s Trumpem, se Biden snažil přesvědčit voliče o své schopnosti zvládnout další volební období. Odmítl nezávislé lékařské vyšetření, ale uvedl, že během debaty byl nemocný.


Vražda na Teplicku: Jeden muž zastřelil druhého, hrozí mu 18 let vězení

Policie od středy vyšetřuje případ vraždy na Teplicku. Dvaapadesátiletého muže zastřelil o tři roky starší muž, jehož zadrželi strážci zákona. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v délce až 18 let.


Po pádu ve sjezdu zemřel při závodě Kolem Rakouska norský cyklista Drege

Kals (Rakousko) - Norský cyklista André Drege přišel o život v dnešní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec kontinentální stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy, Drege jel podle rakouských médií ve skupince uprchlíků.


Před 609 lety byl upálen Jan Hus. Česko si dnes připomíná jeho památku

Česká republika si dnes připomíná památku církevního reformátora Jana Husa, který byl před 609 lety upálen na koncilu v Kostnici v Německu kvůli svým názorům. Jeho odkaz si lidé mohou připomenout například na bohoslužbách.


Tyto norské kostely jsou poslední svého druhu na světě.

V kopcích a údolích nehostinného norského podnebí se nachází řada středověkých staveb, které jsou svědky zkoušky časem. Jedná se o klášterní kostely v zemi, které jsou významné nejen svou architektonickou nádherou, ale také bohatou historií. A co víc, na celém světě jich zbývá už jen 28! Zaujalo vás to? Projděte si tuto galerii, kde se na každý z nich podíváme blíže.


Volby v Íránu vyhrál reformista Pezeškiján. Zemi ale dál povede Chameneí

Reformista Massoud Pezeškiján zvítězil v pátečním druhém kole prezidentských voleb v Íránu nad ultrakonzervativním bývalým jaderným vyjednavačem Saídem Džalílím. Uvedl to server BBC.


Je horší mobil nebo počítač? Odborníci radí, jak si ve světě digitálního chaosu nezničit zrak

Práce s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem neumožňuje očím chvilku odpočinku. Lidé jim ho často nedopřejí ani ve večerních hodinách, kdy projíždějí internet těsně před spaním. To pro zrak představuje velké zatížení. Samotná obrazovka však podle odborníků takovým problémem není, jde o čtení a soustředěnost. Jak únavě zraku předejít?


Cestujete do Itálie? Etna a Stromboli se probudily k životu, záběry ukazují valící se lávu

Sicilské letiště Catania patří se svým téměř 11 miliony odbavenými cestujícími v roce 2023 k rušným vstupním branám do Itálie. Pro srovnání, letiště v pražské Ruzyni odbavilo v témže roce 13,8 milionu lidí. Nad Catanií se ale na začátku letní sezóny stahují mračna – a to doslova. Po erupci sopky Stromboli na nedalekých Liparských ostrovech se takřka o 24 hodin později probudila k životu i nejvyšší evropská sopka Etna


"Tady neválčíme, vydělávají všichni." Gangy z Východu využívají na praní peněz Čechy

Ruskojazyčné skupiny shánějí lidi s českým bankovním účtem, kteří jím nechají protéct statisíce korun. Reportéři Aktuálně.cz systém zmapovali.


Petr Pithart: Starci v politice a česká verze útoku na Kapitol

KOMENTÁŘ. Politik může být mladý i starý. Především si ale chraňme svobodné, nesporné, nezfalšovatelné volby. Každé jejich zpochybňování těmi, kterým možná hrozí porážka (hrozí přitom každému, když my, občané, volíme svobodně), je podvracením demokracie. Stáří má v politice opravdu dlouhou tradici. Taková britská královna Alžběta II. byla skvělá až do posledních svých dnů, i když ta


Maďarsko odůvodňuje zrušení schůzky Szijjártóa s Baerbockovou technickými důvody

Budapešť - Maďarsko zrušilo pondělní schůzku šéfa své diplomacie Pétera Szijjártóa s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou v Budapešti z technických, nikoliv politických důvodů. Uvedlo to dnes podle agentury Reuters maďarské ministerstvo zahraničí. O zrušení naplánovaného jednání informovala v pátek německá diplomacie, která zároveň vyjádřila ohromení nad krokem Budapešti.


Starmer představil klíčové členy vlády. Šéf diplomacie má vazby na Obamu

Nový britský premiér Keir Starmer začal hned po pátečním jmenování králem do funkce úřadovat a představil klíčové ministry svého kabinetu. O členech vlády informuje BBC či televize Sky News.


Američané ruší vojenské manévry v Gruzii. Tbilisi vzneslo křivá obvinění

Americká vláda na neurčito odložila vojenské cvičení Noble Partner, které mělo proběhnout na přelomu července a srpna v Gruzii. Informovalo o tom v pátek americké ministerstvo obrany v prohlášení na webových stránkách.


Na Kutnohorsku po nárazu auta do stromu zemřelo dítě, další dva zranění

Starkoč (Kutnohorsko) - Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku dnes odpoledne zemřelo dítě, řidička a druhé dítě z auta utrpěly středně těžká zranění. Na místo letěl vrtulník záchranné služby z Hradce Králové. Silnice I/17 je nyní kvůli vyšetřování nehody uzavřená, řidiči musí použít objízdnou trasu. Vyplývá to z informací od mluvčích policie a záchranné služby.


Kam v okolí Klatov? Na zříceninu hradu Pušperk a kostela svaté Markéty nebo na tvrz v Drslavicích

Město Klatovy je často označováno jako brána do Šumavy. Faktem je, že si ho lze zvolit jako výchozí bod do bližšího i vzdálenějšího okolí. To umí nabídnout nejen zajímavé přírodní scenerie, ale také historické pamětihodnosti. Pokud rádi chodíte po zříceninách, tak nedaleko Klatov je jich docela dost. Například hrad Pušperk nebo kostel svaté Markéty, po nichž zůstaly jen romantické ruiny.


Dvanáct zraněných v hromadné tlačenici na festivalu v Jihlavě. Lidem padal na hlavu stan, ve strachu o život se drali ven

Na hudebním festivalu v Jihlavě došlo u vchodu do party stanu k tlačenici, která má za následek 12 zraněných lidí. Návštěvníci dostali paniku, když se po výpadku proudu začal strop stanu propadat a snažili se utéct ven. Za všechno mohla podle pořadatelů bouře, která se místem prohnala, jak uvádí ČTK.


VIDEO: Tisíce komárů terorizují obyvatele Plzně. Lidé jsou zoufalí, pomoc úřadů nepřichází