NAVLéKLI MU PYTEL NA HLAVU A ZBILI HO! SVěDCI POPSALI ZATčENí čESKéHO DOBROVOLNíKA (27) NA UKRAJINě

Soud projednává případ Filipa S. (27), který podle obžaloby na přelomu března a dubna 2022 nelegálně sloužil v ukrajinské armádě, kde měl navíc rabovat v místech, která ukrajinská armáda osvobodila. Bývalý příslušník pluku Karpatská Sič obvinění odmítá. Ve čtvrtek u soudu mluvili jeho bývalí spolubojovníci.

Soud ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu českého dobrovolníka Filipa S., který podle obžaloby nelegálně sloužil v ukrajinské armádě a raboval v místech válečných operací. Obžalovaný muž nařčení odmítá a tvrdí, že se během prohledávání osvobozených území ničím neobohatil.

Soud ve čtvrtek vyslechl svědky, kteří v prvních měsících ruské invaze sloužili v batalionu Karpatská Sič. Ti soudu sdělili, že se jim jejich kolega několikrát chlubil zlatými a stříbrnými slitky s tím, že si ve válce vydělá spoustu peněz. Že by však byli svědky toho, jak si Filip S. z opuštěných domovů nějaké předměty, nikdo z nich neuvedl.

Kolaps na pražském letišti: Tisícovka kufrů míří ke svým majitelům, problémy s výdejem trvají

Podezřelé chování

Trojice svědků se na adresu svého bývalého kolegy vyjadřovala poměrně ostře. Dle výpovědi Lukáše P. si Filip S. „hrál na velitele“ a počínal si při tom velmi namyšleně. Svědek také popsal, že se jim Filip S. chlubil několika předměty, které měl podle obžaloby vyrabovat: „Chlubil se nám na pokoji s nějakými stříbrnými destičkami. Říkal, že to má z nějakého baráku, v tu dobu jsem to neřešil, měl jsem horečky a bylo mi hodně zle. Říkal, že to vzal z trezoru, že ho buď vypáčil, nebo našel klíč. Já jsem měl pocit, že to patří rusům, takže v tu dobu jsem to neřešil,“ uvedl svědek.

Lukáš P. také vypověděl, že se z doslechu dozvěděl, že Filip S. vícekrát vzal noční vidění, svým kolegům aniž by řekl, k čemu jej potřebuje a v noci se sám vydal neznámo kam. Podotkl však, že sám nikdy neviděl Filipa nic rabovat ani se po původu jeho předmětů nikdy nepídil.

Český dobrovolník (26) raboval na Ukrajině? Kradl v opuštěných domech! Státní zástupce podal žalobu

Další svědci pak barvitě popsali moment, kdy byl příslušníky pluku Filip S. zadržen. Ve chvíli, kdy si pro něj výše postavení členové Karpatské Siče přišli, čelil také podezření, že se chtěl pokusit do Česka propašovat ruční granáty.

Jeden do hlavy, druhý do břicha

„Přišli velký h*vada se samopalem a křičeli kde je Filip. Řekl jsem, že nevím. Pak si ho nechali zavolat, jeden ho chytil za ruce a pustili se do něj. Jeden ho bil do hlavy, druhý do břicha. Pak mu vysypali ty věci na zem. Našli tam dvě krabičky, jedna byla od zlatých a druhá od stříbrných slitků, ale byly prázdné,“ líčil soudu Jiří K., který s obžalovaným mužem sdílel na základně pokoj.

Běchovice a Úvaly u Prahy spojí čtyřproudá silnice: 13 km za více než šest miliard! Začalo výběrko

Další ze spolubydlících pak zatčení slyšel zpoza dveří: „Viděl jsem, jak jej vyvádějí s vakem na spacák přes hlavu, abychom neviděli, jak je zmrzačený. Pak už jsem ho vlastně neviděl. Ptali jsme se vedení a oni nám řekli, co ukradl, a že našli ještě dva s ukradenýma granátama na nádraží,“ řekl soudu Daniel J.

Všichni tři svědci se také víceméně shodli na tom, jaké pokyny měli od vedení ohledně sbírání cizích předmětů. Bylo prý přísně zakázáno si ponechat jakékoliv předměty, které patřily civilistům. Věci od padlých nepřátel si vojáci údajně směli ponechat.

8 až 20 let

Výše trestu bude odvislá od toho, jak se bude dokazování vyvíjet. V tomto případě je trestní sazba 8 až 20 let, případně výjimečný trest,“ řekl novinářům ve středu státní zástupce Martin Bílý.

2024-07-04T15:48:25Z dg43tfdfdgfd