RUSKé RAKETY ZASáHLY POLTAVU, DNIPRO I CHARKOVSKOU OBLAST. UKRAJINA SESTřELILA ISKANDER

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila pět raket a šest bezpilotních letadel vypuštěných ruskými silami. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo, že provedlo raketový útok na letiště ve městě Poltava ve střední Ukrajině. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

Ukrajinské vzdušné síly na platformě Telegram uvedly, že sestřelily jednu řízenou střelu Iskander-K a čtyři řízené střely Ch-59. Rovněž zneškodnily pět dronů typu Šáhid a jeden průzkumný dron Orlan-10. Dodaly, že ruské síly se při nočních a ranních útocích zaměřily zejména na Dněpropetrovskou oblast.

Podle ruského ministerstva obrany byla letiště v Poltavě zasažena raketou systému Iskander, což vedlo k zničení ukrajinského bojového vrtulníku Mi-24. Tisková služba ministerstva obrany zveřejnila videozáznam z útoku. Reuters připomněla, že jde o druhý útok na letiště v Poltavské oblasti během tohoto týdne.

Rusko také ve středu útočilo drony a raketami na ukrajinské město Dnipro, kde zemřeli nejméně čtyři lidé a 34 utrpělo zranění, uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

"Nepřítel pokračuje v zákeřných útocích. Vyslal rakety a útočná bezpilotní letadla. Bohužel to nezůstalo bez následků. Zahynuli tři lidé," napsal Lysak v příspěvku na síti Telegram a dodal, že předběžně evidují 18 zraněných, mezi nimiž je i 14letá dívka . Gubernátor uvedl, že v důsledku útoků vypuklo ve městě několik požárů.

Od začátku invaze ruských jednotek v únoru 2022 je Dnipro, ve kterém před válkou žil téměř milion lidí, pravidelně terčem útoků raket a bezpilotních letadel. Při ruském útoku na Dnipro v lednu 2023 zahynulo více než 40 lidí, což AFP označila za jeden z nejhorších leteckých útoků ruských sil od začátku války.

Podobné útoky v Charkovské oblasti si vyžádaly jednu oběť a čtyři zraněné. Podle Charkovské oblastní prokuratury zasáhl ruský útok obec Borova, kde zahynula jedna osoba a dvě další utrpěly zranění. Útok poškodil deset obytných domů, obchody a administrativní budovu.

Další ruský útok v časných ranních hodinách zasáhl obec Ruska Lozova, kde byly zraněny dvě osoby a poškozeno bylo deset domů. Ukrajinská prokuratura uvedla, že podle předběžných informací Moskva použila při útoku systém protivzdušné obrany S-400.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 odmítá tvrzení, že cíleně útočí na civilní cíle.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syniehubů v červnu uvedl, že Rusko zintenzivnilo útoky v okolí obce Borova, přičemž cílem je narušit ukrajinskou logistiku a odhalit slabá místa v ukrajinské obraně.

V květnu ruská armáda zaútočila na severu Charkovského regionu, čímž otevřela novou frontu v téměř dva a půl roku trvající válce.

Související články

2024-07-03T10:52:22Z dg43tfdfdgfd