UKRAJINSKé JEDNOTKY SE STáHLY Z čáSTI STRATEGICKéHO MěSTA ČASIV JAR

Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar v Doněcké oblasti, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské armády Nazar Vološyn. Uvedl to server Kyiv Independent.

Podle CBS News by ztráta tohoto vyvýšeného města mohla urychlit ruský postup směrem k velkým městským centrům v Doněcké oblasti.

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad čtvrtí Novyj, která se nachází západně od uměle vybudovaného Kanálu Severní Doněc - Donbas, který prochází východní částí města.

"Po průniku nepřítele do čtvrti u kanálu bylo udržování této pozice nebezpečné pro naše vojáky, protože jejich postavení bylo zničeno," uvedl Vološyn ve státní televizi.

"Velení rozhodlo o stažení na lépe chráněné a připravené pozice, avšak nepřítel ani tam své bojové aktivity nezastavil," dodal.

Časiv Jar, kde před válkou žilo asi 12.000 lidí, je strategicky významné město v blízkosti větších měst Kostantynivka a Kramatorsk, které jsou důležitými vojenskými centry v Doněcké oblasti, kterou Rusko nezákonně anektovalo.

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu prohlásil, že Rusko letos dobylo 47 ukrajinských měst a obcí. Začátkem května Rusové spustili novou pozemní ofenzívu v pohraniční Charkovské oblasti. Strategií Moskvy by mohla být snaha o oslabení ukrajinské obrany, aby ruské síly mohly prorazit v jiných oblastech bojiště.

Ukrajinská armáda je od 10. května, kdy Rusko zahájilo novou ofenzívu v Charkovské oblasti na severovýchodě země, pod značným tlakem. Do Charkovské oblasti byla nucena poslat posily a musela ustoupit v jiných částech fronty kvůli nedostatku munice.

Související články

2024-07-04T14:27:03Z dg43tfdfdgfd