Trending:


Odstoupil bych, kdybych cítil odpovědnost za tragédii, řekl ministr Rakušan

Ministr vnitra Vítr Rakušan necítí osobní odpovědnost za tragédii na fakultě. Řekl to v pořadu Za pět minut dvanáct v televizi Nova. Zmínil také, že policie musí mít k dispozici mapové podklady v případě tzv. měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná.


Chorvatský ostrov Hvar postihl velký požár, informují místní média

Záhřeb - Na chorvatském ostrově Hvar vypukl dnes odpoledne rozsáhlý požár. V kopcovité oblasti vzplál lesnatý porost a na místě je velké množství hasičů, informoval web Dalmacija danas.


Eduard Cupák měl spoustu fanynek, ale líbili se mu muži. Kolegové ho šikanovali

Herec s podmanivým hlasem Eduard Cupák zemřel ve věku 64 let. Konec života protrpěl a smrt pro něj byla vysvobozením. Jeho soukromí byl vydalo na román. Měl spoustu fanynek, toužil po synovi, ale láska k mužům byla silnější.


Ruský soud hrozí, že bude po innogy Energie vymáhat desítky milionů eur

Moskva/Praha - Ruský arbitrážní soud bude po české společnosti innogy Energie vymáhat částku 78,2 milionu eur (1,95 miliardy Kč), jestliže firma poruší nedávný zákaz pokračovat v řízení se společností Gazprom Export v zahraničí. Vyplývá to ze soudních dokumentů, na které se odvolává agentura TASS. Společnost innogy na dotaz ČTK uvedla, že věc nebude komentovat.


Policie nepřiznala chybu při postupu proti střelci na FF UK. Zklamali i poslanci

Tragédie na filozofické fakultě ukázala, že tyhle situace policie neumí, nemá dost kvalitní, bystrou analytiku.


Lipavský: ČR musí kvůli ruské agresi přehodnotit pohled na ekonomické zájmy

Praha - Česko musí kvůli ruské agresi a zhoršenému mezinárodnímu prostředí přehodnotit způsob, jak přemýšlí o svých ekonomických zájmech. Musí zajistit fungování dodavatelských řetězců pro důležité produkty a suroviny, aby nebylo vydíratelné. Na úvod porady českých ekonomických diplomatů to dnes v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).


Útoky v ruském Dagestánu si vyžádaly 19 obětí, uvedli vyšetřovatelé

Moskva - Bilance obětí nedělního útoku na kostely, synagogy a policii v ruském Dagestánu se zvýšila na 19, mezi mrtvými je 15 policistů a čtyři civilisté. Po smrti je také pět útočníků. V prohlášení na sociálních sítích to dnes uvedl ruský vyšetřovací výbor. Úřady dnes ráno podle agentury TASS rovněž informovaly, že po Derbentu byla protiteroristická operace ukončena také v Machačkale.


Při teroristických útocích v Rusku zemřelo přes 15 lidí. Mohou souviset s válkou, zní z Ruska bez důkazů

Počet potvrzených obětí po útoku ozbrojenců na pravoslavný chrám, synagogy a inspektorát dopravní policie v Dagestánské republice se v neděli večer zvýšil na 15 policistů a několik civilistů, včetně pravoslavného kněze. Uvedla to ruská média.


Dovolená pro letní brigádníky? Firmám komplikuje situaci, čas na nalezení práce se krátí

Na hledání brigády podle odborníků již nezbývá moc času. Práce je letos v porovnáním s loňskem výrazně méně. Může za to prý nejen ekonomická situace či změna legislativy, která zahrnuje například nárok brigádníka na dovolenou, vliv má ale i počasí, které poničilo úrodu.


Borrell: První výnosy ze zmrazených ruských aktiv zamíří do Kyjeva příští týden

Lucemburk - První peníze z výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě by měly zamířit na Ukrajinu již příští týden, uvedl dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zároveň řekl, že existuje legální způsob, jak zabránit tomu, aby jedna z unijních zemí platby pro Kyjev blokovala. Konkrétní návrh Borrell předloží ministrům zahraničí zemí EU, kteří dnes budou jednat v Lucemburku. Proti těmto platbám je Maďarsko, ovšem podle analýzy právníků z Rady...


Soudkyně, která musela kvůli testu na covid skončit, uspěla s dovoláním

Brno - Obvodní soud pro Prahu 9 musí znovu otevřít kauzu bývalé plzeňské soudkyně Evy Sofie Vodičkové. Obžaloba tvrdí, že Vodičková v době koronavirové pandemie poslala jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Dostala jen peněžitý trest, ale znamenal pro ni konec v justici. Nejvyšší soud podle databáze InfoSoud 19. června rozhodoval o dovolání Vodičkové a podle webu Česká justice jí vyhověl. Plné odůvodnění zatím není veřejně dostupné.


Útok mečem u českých hranic. Agresor bil bezbranného muže, snažil se mu useknout ruku

Nedaleko českých hranic došlo k brutálnímu útoku. V jedné z ulic v centru polského města Boguszów-Gorce v okrese Valbřich agresor zaútočil na kolemjdoucího muže a snažil se mu samurajským mečem useknout pravou ruku. Celý incident se odehrál v pátek okolo šesté hodiny odpoledne, informuje PAP s odkazem na městskou policii. Té se podařilo zatknout nejen útočníka, ale i dva jeho komplice.


Při nehodě na Strakonicku zahynuli odpoledne dva motorkáři

Strakonice - Dva motocyklisté zahynuli odpoledne na Strakonicku při srážce auta a tří motocyklů. Havárie se stala na silnici 141 mezi Bavorovem a Strakonicemi. Automobil se střetl nejprve s protijedoucím karavanem, za nímž jeli tři motorky, které automobil srazil. Novináře o tom informovala jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.


Babiš si na nás dělal kampaň, zlobí se frontman kapely Rybičky 48. Vadilo by mi to u všech politiků, u něj ale víc, přiznává

Andrej Babiš si pořádně naběhl svou snahou zabodovat u svých fanoušků v tričku skupiny Rybičky 48. Od frontmana kapely Kuby Ryby se dočkal ostré reakce. "Upřímně by mě to naštvalo u jakéhokoliv politika z jakékoliv strany, u něj trochu víc, protože je mi hodně nesympatickej," vysvětlil Ryba v rozhovoru pro eXtra.cz.


Náhlá smrt oblíbeného hudebníka. Člen známé slovenské kapely zkolaboval během koncertu

Tragická rána zasáhla slovenskou hudební scénu. V sobotu večer náhle zemřel bubeník skupiny Ladies & Genitals Milan Hredzák. Smutnou zprávu zveřejnila skupina na svém facebookovém profilu.


Rusko obvinilo USA z útoku na Sevastopol

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že Spojené státy nesou hlavní odpovědnost za raketový útok na civilisty ve městě Sevastopol na Krymském poloostrově, který je pod kontrolou Moskvy. Tento útok byl proveden střelami ATACMS dodanými Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.


Tragédie v Chorvatsku má dohru: Otec syna zabitého granátem bude souzen v Česku, hrozí mu až 8 let

Šestačtyřicetiletý muž bude v Česku souzen za smrt svého devítiletého syna v Chorvatsku. S informací přišel jako první Blesk. Tamní policie přišla na to, že celá rodina vjela do nebezpečného vojenského objektu, nedbali cedulí, které se po cestě nacházely, a fotili se s vojenskými předměty. Následně si s sebou vzali granát, který na místě našel malý hoch, ale do auta ho uložil jeho otec. Granát následně bouchl, zabil chlapce a další osoby zranil.


Smrtelná nehoda. Motorkáře na jihu Čech srazilo auto v protisměru

Jihočeská policie od nedělního odpoledne vyšetřuje mimořádně tragickou nehodu na Strakonicku. Srážku osobního auta, karavanu a trojice motocyklů nepřežili dva lidé. Další dva lidé utrpěli zranění.


Média: Američtí žalobci doporučují vládě vznést trestní obvinění Boeingu

Washington/Chicago - Američtí žalobci doporučují, aby ministerstvo spravedlnosti podalo trestní obvinění na výrobce letadel Boeing. Ministerstvo totiž uvedlo, že firma porušila dohodu související se dvěma smrtelnými nehodami letadel Boeing 737 MAX, což ale firma popírá. V neděli o tom informovala agentura Reuters a další média. Boeing se odmítl k záležitosti vyjádřit, ministerstvo bezprostředně komentář neposkytlo.


Ukrajinský útok na Krymu zabil pět lidí a více než sto zranil. Rusko obviňuje Spojené státy

Při ukrajinském raketovém útoku bylo v Sevastopolu na Krymském poloostrově zabito nejméně pět lidí a dalších téměř sto bylo zraněno. Na platformě Telegram to v neděli odpoledne uvedl Moskvou dosazený gubernátor města Michail Razvožajev. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Spojené státy, že jsou zodpovědné za ukrajinský útok.


Během letošní pouti do Mekky zemřelo 1301 poutníků

Saúdská Arábie v neděli oznámila, že během letošní pouti hadždž do Mekky zemřelo 1301 poutníků, z nichž 83 procent nebylo úředně registrovaných. Mnozí z těchto obětí byli starší lidé s chronickými nemocemi, uvedl server CNN.


Porucha vedení zastavila na sedm hodin vlaky na koridoru v České Třebové

Česká Třebová (Orlickoústecko) - Porucha trakčního vedení zastavila v noci na dnešek na více než sedm hodin vlaky na hlavním koridoru v České Třebové. Omezení se dotklo desítek spojů, včetně rychlíků a mezinárodních vlaků. Vyplývá to z informací státní Správy železnic a dopravce České dráhy. Provoz se podařilo obnovit dnes po 9:00.


Ukrajinský útok na okupovaný Sevastopol


STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel do Bruselu?

Hnutí STAN nominovalo dva kandidáty na eurokomisaře. Podle Starostů by měla vláda vybrat mezi nově zvolenou europoslankyní Danuší Nerudovou a ministrem průmyslu Jozefem Síkelou. Kdyby uspěl Síkela, Starostové by za něj museli na uvolněný vládní post najít náhradu. Podle informací CNN Prima NEWS jsou ve hře tři jména.


Teploty v ČR dosáhnou až 32 stupňů, objeví se silné bouřky

Praha - Až na 32 stupňů Celsia se tento týden dostanou teploty v Česku. Jasno bude ale zřejmě jen dnes a v úterý, poté se objeví bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky budou hrozit až do konce týdne, o víkendu mohou být i silné.


S podporou STAN bude do Senátu kandidovat 16 lidí, tři z nich mandát obhajují

Praha - S podporou Starostů a nezávislých (STAN) bude letos v senátních volbách kandidovat 16 lidí. Obhajovat mandát bude Miroslav Balatka v Sokolově, Jiří Drahoš v Praze 4 a Hana Žáková v Třebíči. Nově kandiduje například poslanec a bývalý starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman v obvodu Mladá Boleslav či egyptolog Miroslav Bárta v Praze 2. Kandidáty dnes na setkání s novináři představil předseda strany Vít Rakušan. Volby do třetiny Senátu a...


Obvyklé mylné představy o jednotlivých amerických prezidentech

Být zvolen americkým prezidentem je úspěch, o kterém si většina amerických politiků může nechat jen zdát. Ačkoli existuje široký výběr mužů, kteří tuto prestižní funkci zastávali. Ale i když má tato funkce určitě své výhody a zajistí, že se její jméno zapíše do historie, je také spojena s kontrolou veřejnosti a médií a s vymyšlenými historkami. V této galerii se podívejte na nejpopulárnější mylné informace o jednotlivých amerických prezidentech. Klikněte na galerii a dozvíte se pravdu.


Lidovci jako komunisti? Vyšší zdanění bezdětných bylo nejen za socialismu běžné, říká historik

Vyšší zdanění bezdětných bylo za socialismu běžné, potvrzuje pro CNN Prima NEWS historik Jakub Rákosník. Podle zákonů z let 1952 a 1961 si bezdětní připlatili na daních o stovky až tisíce korun víc, naopak ti, co měli tři a více dětí, si mohli požádat o úlevy. Zdá se vám to povědomé? Ano, velmi podobný princip totiž dnes navrhují lidovci. Podle bývalého předsedy strany Pavla Bělobrádka nejde ale primárně o motivaci k větší porodnosti, ale o...


Zabijácký instinkt: Proč všichni zabíjíme pavouky?

Ačkoli lidé denně zabíjejí zvířata z různých důvodů, jako je potrava a pokusy na zvířatech, nemají tendenci zabíjet zvířata jen tak bezdůvodně. Výjimkou jsou však pavouci, které mnozí z nás bez rozmýšlení rozmačkají nebo vyluxují. Je to zvláštní, když se nad tím zamyslíte... Zajímá vás víc o tomhle tématu? Podívejte se do této galerie a zjistěte, proč mají lidé tendenci zabíjet pavouky.


Festival Metronom Prague: Úspěch Lake Malawi i Britky Raye!

Letošní ročník festivalu Metronome Prague navštívilo podle pořadatelů od čtvrtka do neděle skoro 20.000 lidí. Závěrečnou hudební hvězdou byla britská zpěvačka Raye (26).


Dima přežil útok ruského snipera, Mykola výbuch granátu. Život jim zachránila pomoc z Čech

Dima, Mykola a Vladik. Tři muži, kteří se na různých místech Ukrajiny při její obraně ocitli v ohrožení života, mají jedno společné – stále dýchají díky štědrosti Čechů. Ať už se jednalo o vojenské vybavení v podobě helmy či ochranné vesty nebo zdravotnický materiál jako turniket na zástavu krvácení, tyto věci na Ukrajinu dorazily díky iniciativě Pomozte Ukrajině projektu Paměti národa. Nezisková organizace Post Bellum, která za projektem stojí,...


„Ještě o nás v Evropě uslyšíte.“ Babiš avizuje vznik nové frakce v europarlamentu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš reagoval na víkendovou diskusi ohledně odchodu „svých“ europoslanců z frakce Renew Europe. V kuloárech se spekulovalo o vzniku nové frakce, což nyní Babiš bez dalších detailů potvrdil. Součástí této frakce však zřejmě nebude slovenský Směr-SD, který podle informací deníku Echo24 vyjednává „pouze se socialisty a demokraty“.


Valné hromady ČEZ se účastní podobně jako loni 450 akcionářů

Praha - Účast na dnešní valné hromadě energetické společnosti ČEZ je srovnatelná s minulým rokem. Při zahájení po 09:00 hodině bylo v Kongresovém centru v Praze přítomno podle generálního ředitele a předsedy představenstva skupiny Daniela Beneše zhruba 450 akcionářů. Vzhledem k tomu, že zastupovali více než 30 procent základního kapitálu společnosti, byla valná hromada prohlášena za usnášeníschopnou. Minoritní akcionář a zároveň jeden z...


Ústecké baráky na odstřel: Zloději kovů, bílí koně, smrt v sutinách

PROFIL. Ústecký magistrát vydal demoliční výměr na budovu bývalého hotelu Máj. A jak už HlídacíPes.org předpověděl, i když je torzo vysokého paneláku v soukromých rukách, město už předem počítá s tím, že ho zbourá na vlastní náklady samo. A nebude to zdaleka poprvé, bouralo už jiné domy. Do demolic už dalo miliony, vymoct je zpátky je prakticky


Ikona Paříže v opravě: Na kabaret Moulin Rouge se vrací lopatky, spěchá se kvůli olympiádě

Dělníci v Paříži dnes brzy ráno za pomoci jeřábu nasadili první lopatku větrného mlýna, v němž sídlí kabaret Moulin Rouge. Ty původní se zřítily na konci dubna, nikoho nezranily. Připevnění nových lopatek za pomoci techniky potrvá zhruba týden, informovala agentura AFP.


Rusko tvrdí, že USA nesou odpovědnost za raketový útok ve městě Sevastopol

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že Spojené státy nesou hlavní odpovědnost za raketový útok na civilisty ve městě Sevastopol na Krymském poloostrově, který je pod kontrolou Moskvy. Tento útok byl proveden střelami ATACMS dodanými Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.


Jak se nám od července změní život: Velký přehled v Blesku! Stavební povolení má zrychlit, e-cigarety omezí

Začátkem července začne platit nový stavební zákon, který má zrychlit povolení z několika let na pár týdnů. Vedle toho čekají Čechy nová pravidla pro oddlužení, zásadní změny ve spoření na důchod nebo omezení elektronických cigaret. Čtenářům deníku Blesku tak redakce připravila velkou přehlednou příručku, která jim vysvětlí i další důležité změny v druhém pololetí roku 2024. Kupujte jen dnes v nejbližší trafice.


EU nakoupí zbraně Ukrajině, Maďarsku navzdory. Našla způsob, jak obejít Orbána

Evropská unie našla způsob, jak obejít maďarské veto na nákup zbraní pro Ukrajinu financovaný z výnosů zmrazených ruských aktiv, uvedl server Financial Times. Tento krok by mohl také otevřít cestu k půjčce ve výši 50 miliard dolarů pro Ukrajinu ze strany skupiny G7.


Střelba v Rusku: Útočníci zaútočili na synagogu a pravoslavný kostel

V neděli došlo k útokům neznámých pachatelů na synagogu, pravoslavný kostel a post dopravní policie v Dagestánské republice na ruském severním Kavkaze. Při útocích byli zabiti dva policisté a dalších šest lidí bylo zraněno. Policie zastřelila dva útočníky, kteří se pokoušeli uprchnout.


Členské státy EU schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku

Lucemburk - Členské státy Evropské unie dnes formálně schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku. Informovalo o tom české zastoupení při EU. Sankční seznam se rozrůstá o 116 fyzických i právnických osob, které se podle unijní diplomacie podílejí na agresi proti Ukrajině, a rovněž o některé sektorové oblasti. Nové sankce mimo jiné obsahují zákaz překládky ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). Sankce definitivně odsouhlasili na dnešním...


Ranní check: Argentinský prezident Milei vystoupí v Praze, obchodní dům Máj se otevře veřejnosti

Dobré ráno! Je 176. den roku, svátek má Jan. V tento den před třemi roky zasáhlo město Hodonín a několik obcí na jižní Moravě tornádo o síle F4. Šlo o historicky nejsilnější evidované tornádo na českém území, vyžádalo si šest lidských životů a miliardové škody. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.


Číňané vezou vzorky z odvrácené strany Měsíce. Na Zemi by měly dorazit v úterý

Oživeno 23. června | Čínská sonda Čchang'e 6 je na cestě k Zemi, aby doručila vzorky odebrané z odvrácené strany Měsíce. Ukazují to...


Jaká přesně byla role dvorního šaška?

Dvorní šašek byl středověký veselý muž. Šašek byl najímán pro své slovní vtipy a vypravěčské schopnosti, ale měl také zpívat a hrát hudbu. Někteří z nich, kteří byli považováni za postavy pro zábavu, byli mnohem inteligentnější, než dávali najevo, a stali se vlivnými a váženými členy královských domácností v celé Evropě. Jak se ale role dvorního šaška vyvíjela a kdo jsou nejslavnější představitelé tohoto starobylého umění veselí? Klikněte a zkuste se to dozvědět!


Obědy již nejsou nejdražší v Praze. Hlavní město překonal Ústecký i Středočeský kraj

Ceny obědů v Praze už nejsou zdaleka nejvyšší v Česku. Ukázalo to prvních pět měsíců letošního roku. Hlavní město předstihl už i například Ústecký kraj. Poslední tři měsíce drží prvenství Středočeši. Hned za nimi je kraj Jihočeský. Vyplývá to z dat největšího poskytovatele benefitů v České republice. Řada lidí si kvůli vyšším cenám za oběd vozí do práce jídlo z domova.


Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař

Smažený sýr patří nejen k jednomu z nejoblíbenějších jídel. Mnohdy se nám ovšem stane, že sýr vyteče z trojobalu a vznikne nevzhledné a chuťově nepovedené jídlo. Jak se takové situaci vyhnout, prozradil pro Toprecepty.cz šéfkuchař Jan Punčochář.


Měl tvář neviňátka a vysoké IQ, ale byl jedním z nejobávanějších vrahů v české historii kriminalistiky. Spartakiádní vrah děsil celý národ

Říkalo se mu spartakiádní vrah. Civilním jménem Jiří Straka za sebou nechal v historii Československa krvavou stopu. Tu se snažil poté zahladit tím, že si změnil jméno, oženil se a snaží se žít běžným životem. Vykoupení se ale nedočkal. Národ nezapomněl na vraha, který vraždil už jako šestnáctiletý. Ve videu na něj vzpomíná i vyšetřovatel Jiří Markovič.


Dagmar Havlová prodala většinový podíl v pražské Lucerně. Dostala za něj téměř miliardu

Dagmar Havlová prodala většinový podíl v pražském Paláci Lucerna za téměř miliardu korun skupině BTL. Švagrové prezidenta Václava Havla zůstal podíl 25 procent. Uvedl to v pondělí server Forbes na základě vyjádření Havlové a technického ředitele BTL Tomáše Drbala. Peníze z prodeje budou podle Havlové využity na rekonstrukci objektu, který je od roku 2017 národní kulturní památkou.


Teror v ulicích Ruska: 6 mrtvých policistů a kněz! Zabíjeli ozbrojenci v Dagestánu

Při dnešních útocích neznámých pachatelů v ruském Dagestánu zahynulo několik lidí včetně šesti policistů a údajně i kněze a strážce kostela. Vyplývá to ze zpráv ruských tiskových agentur, podle kterých neznámí lidé stříleli na synagogu a pravoslavný kostel ve městě Derbent a také na policejní stanoviště v regionální metropoli Machačkale. Agentura Interfax později napsala, že v jedné z ulic Machačkaly střet pokračoval a v Derbentu se střelba...


Smutná zpráva před začátkem KVIFF: Zemřel filmový producent Jan Jíra (†87)

Svět českého filmu zasáhla jen pár dní před začátkem Karlovarského festivalu velmi smutná zpráva. Zemřel producent a příležitostný herec Jan Jíra (†87).


Lidovci tlačí vyšší daně pro bezdětné. Vždycky je tu adopce, říkají. Koalice je proti

Plán KDU-ČSL „trestat“ bezdětné osoby vyššími daněmi má reálné obrysy. Řekl to poslanec lidovců Pavel Bělobrádek s tím, že v této věci jednali s předsedou strany a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Ten se podle Bělobrádkových slov snaží jednat i s opozicí. Naopak proti návrhu už se veřejně vyjádřily strany, s nimiž jsou lidovci ve vládní koalici.