JAK SE NáM OD čERVENCE ZMěNí žIVOT: VELKý PřEHLED V BLESKU! STAVEBNí POVOLENí Má ZRYCHLIT, E-CIGARETY OMEZí

Začátkem července začne platit nový stavební zákon, který má zrychlit povolení z několika let na pár týdnů. Vedle toho čekají Čechy nová pravidla pro oddlužení, zásadní změny ve spoření na důchod nebo omezení elektronických cigaret. Čtenářům deníku Blesku tak redakce připravila velkou přehlednou příručku, která jim vysvětlí i další důležité změny v druhém pololetí roku 2024. Kupujte jen dnes v nejbližší trafice.

Doposud mělo Česko jeden z nejdelších procesů schvalování staveb v celé EU. Třeba získat povolení pro stavbu bytového domu trvá i déle než pět let. To by však mělo skončit s novým stavebním zákonem, který zásadně zkracuje čekací dobu, snižuje počet potřebných razítek a proces digitalizuje.

Zkrátí se povolovací proces

Dlouho očekávaný a několikrát měněný – stavební zákon konečně 1. července vstoupí v platnost. „Zatímco dnes povolovací proces stavby trvá v průměru 5,4 roku, díky novému stavebnímu zákonu se výrazně zkrátí. Třeba. U jednoduchých staveb na 45–275 dnů,“ uvedl pro Blesk Petr Waleczko z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj.

>

>

První číslo představuje bezproblémový záměr, kde nedojde k odvolání, druhé číslo pak platí pro užití maximálních lhůt pro povolení, odvolání i podání žaloby. Stavební zákon toho ale mění mnohem více, což přehledně čtenáři najdou v dnešním tištěném Blesku.

Nové nelegální látky a omezení e-cigaret

Dalším změny chystá třeba ministerstvo zdravotnictví. Po dočasném zákazu HHC, kratomu a různých kanabinoidů, se rezort chystá v druhé polovině roku ještě přitvrdit. Seznam návykových látek se rozroste o dalších sedm druhů konopí, které jsou běžně v obchodech. A v hledáčku má i ochucené elektronické cigarety.

Vážným zdravotním rizikem je poslední dobou velká dostupnost elektronických cigaret s obvykle příjemnými ovocnými nebo sladkými příchutěmi. I kvůli jejich lákavému a barevnému balení přitahují pozornost dětí. K dostání jsou téměř všude. Stejně jako cigarety jsou pro děti zakázané, ty se k nim ale často nějakým způsobem dostanou.

>

Z toho důvodu ministerstvo zdravotnictví přistupuje k jinému řešení – k těmto výrobkům budou muset výrobci a distributoři přistupovat jako k regulérním cigaretám. Co to znamená? Změní se požadavky na složení, vzhled, jakost a vlastnosti elektronických cigaret.

Cílem je, aby nebyly pro mladé lidi, nekuřáky, ale hlavně děti lákavé – zmizet by tudíž měly např. zmiňované barevné obrázky. Chutě by se také měly upravit tak, aby nenapodobovaly různé ovoce či sladké nápoje.

Kupujte pondělní Blesk, ve kterém najdete velký přehled změn z mnoha oblastí! Co všechno se pro vás od července změní?

2024-06-24T03:22:59Z dg43tfdfdgfd