VLADIMIR PUTIN STRAší KONCEM SVěTA: CO NABíZí, JE UKRAJINSKá KAPITULACE, MíNí ANDOR ŠáNDOR

Vladimir Putin v poslední době Západ opět straší jaderným koncem světa. Někdo by to označil jen jako varování, jiný coby výhrůžku. Mění se jeho rétorika? Redakci eXtra.cz svůj pohled na věc přednesl bezpečnostní poradce, generál Andor Šándor. Podle něj vlastně ruský prezident chce konec války.

Vladimir Putin straší a kritizuje Západ

Podle Moskvy by se Ukrajina měla vzdát všech agresorem Ruskem nelegálně okupovaných území, včetně ukradeného Krymu. Západ by také musel zrušit všechny sankce, které tak moc nefungují, že je Rusové kladou na přední místo podmínek. Pak by se ale podle nich již dalo jednat o míru.

Ruský prezident podle serveru HN.cz také řekl, že se svět přiblížil k bodu, odkud není návratu. K současnému mimořádně nebezpečnému stavu podle něj vedl egoismus a arogance západních států.

„Výzvy ke strategické porážce Ruska, které disponuje největším arzenálem jaderných zbraní, ukazují na nehorázný avanturismus západních politiků,“ pronesl Vladimir Putin.

Putinovy požadavky jsou absurdní a nebezpečné, varuje analytik. Šéf Kremlu podle něj mír nechce, má pro to důvody

Andor Šándor: Vladimír Putin? Nevyhrožuje

Co si z toho vzít?

Neviděl bych to vyloženě jako vyhrožující rétoriku. V jeho nedávném projevu, kdy hovořil o takzvaných mírových návrzích, jež ale byly vzhledem k značné rusofobii a putinofobii odmítnuty, jsem nic takového nezaznamenal,“ sdělil eXtra.cz bezpečnostní poradce generál Andor Šándor.

U tohoto bodu jsme se zastavili, redaktor položil někdejšímu náčelníkovi Vojenského zpravodajství dotaz, jestli v případě, že máme agresora, který v rozporu s mezinárodním právem přepadne sousední zemi, kde vraždí i civilisty jak na běžícím páse, zda lze opravdu hovořit o nějaké rusofobii, nebo jde spíš o oprávněný despekt vůči zločinnému totalitnímu režimu.

„Tak řekněme vyhraněné protiruské a protiputinovské postoje. Minimálně u západních politiků jsou velmi silné. To ne vždy koresponduje s názorem určitých částí obyvatel nejrůznějších zemí. Ve Francii jsou například pořád skupiny lidí a politiků, kteří na Rusko skoro nedají dopustit,“ domnívá se Šándor.

„Rusko je stavěno vedle nacistického Německa a Putin vedle Hitlera, a teď nechci debatovat o tom, nakolik právem a nakolik ne,“ vysvětlil dál svůj postoj.

Průlom ve válce na Ukrajině? Putin má být za jistých podmínek ochotný přistoupit na mír

Putin se chce dohodnout

Ale vraťme se k ruské hlavě státu.

„Ve svém projevu Vladimir Putin řekl i jednu zajímavou věc, které se nikdo příliš nevěnuje: uvedl, že nechce, aby onen konflikt skončil jako zamrzlý, naopak chce, aby skončil mírovou dohodou. To by bylo pro všechny strany určitě lepší. Nechci se pouštět nyní do debaty, co konkrétně by to znamenalo pro Ukrajince, protože aby se vzdali všeho tak, jak žádá Putin, aby z mírové dohody neměli vůbec nic, to asi přijmout nemohou,“ má jasno.

„Mír nemůže být postavený na tom, co nyní nabízí Putin. To je nepřijatelné pro všechny. Ani on to nemohl myslet vážně a očekávat, že by na to někdo přistoupil. Byla by to ukrajinská kapitulace,“ uznává generál Šándor.

Vladimír Putin lže, že chce konec války: Hraje si na dobráka, myslí si Andor Šándor

Dokdy se bude válčit

„Vyjádření Putina nicméně směřovalo také k mírové konferenci ve Švýcarsku. Putin hovořil i k zemím, které tamní závěrečný protokol nepodepsaly, nebo které se podílely na poměrně značném rozmělnění závěrečného komuniké.“

„Každopádně v posledních vyjádřeních ruského prezidenta nevidím něco, co by značilo nějaký zásadní posun v rétorice vyhrožování Západu. V této chvíli tu asi není nic, co by nás mělo vážně překvapit proti tomu, co už jsme slyšeli dříve. Válčit se bude minimálně do pátého listopadu, kdy proběhnou prezidentské volby ve Spojených státech,“ dodal nakonec generál Andor Šándor pro redakci eXtra.cz.

Související články

2024-06-28T03:16:29Z dg43tfdfdgfd