BěHEM LETOšNí POUTI DO MEKKY ZEMřELO 1301 POUTNíKů

Saúdská Arábie v neděli oznámila, že během letošní pouti hadždž do Mekky zemřelo 1301 poutníků, z nichž 83 procent nebylo úředně registrovaných. Mnozí z těchto obětí byli starší lidé s chronickými nemocemi, uvedl server CNN.

Podle agentury AFP neměli poutníci bez registrace a povolení od saúdskoarabských úřadů přístup ke všem službám, včetně klimatizovaných prostor.

Byli tak nuceni absolvovat dlouhé trasy v extrémních vedrech bez dostatečného přístřeší nebo pohodlí. Oficiální tisková agentura SPA citovala ministra zdravotnictví Faháda Džaladžíla, který uvedl, že tito poutníci museli čelit náročným podmínkám.

Hadždž, každoroční pouť do Mekky, je jedním z pěti pilířů islámu a je povinností pro všechny muslimy, kteří k tomu mají prostředky. Termín pouti se řídí lunárním islámským kalendářem a letos opět připadl na horké saúdskoarabské léto, kdy v Mekce teploty dosáhly až 51,8 stupně Celsia.

Každý rok se tisíce poutníků pokoušejí zúčastnit pouti nelegálně, protože si nemohou dovolit drahá oficiální povolení. Bez těchto povolení nemají přístup ke klimatizovaným prostorám a nemohou se schovat před horkem.

Letošní pouti do Mekky se zúčastnilo přibližně 1,8 milionu poutníků. Loni zemřelo více než 200 poutníků, většina z nich byla z Indonésie. 

Související články

2024-06-23T19:44:41Z dg43tfdfdgfd