RANNí CHECK: ČEšTí EUROPOSLANCI MěNí FRAKCE, CLA NA číNSKá ELEKTROAUTA DUSí EVROPSKé AKCIE

Dobré ráno! Je 180. den roku, svátek má Lubomír. V tento den v roce 2003 byl v čínské Šanghaji uveden do provozu nejdelší obloukový most na světě, dlouhý 3,9 kilometru. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Europoslanci mění frakce, cla na čínská elektroauta dusí evropské akcie | e15.cz>

Ranní check: Čeští europoslanci mění frakce, cla na čínská elektroauta dusí evropské akcie

>

Expremiér Andrej Babiš chce spolu s Viktorem Orbánem a slovenským předsedou vlády Robertem Ficem založit vlastní frakci v Evropském parlamentu. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 180. den roku, svátek má Lubomír. V tento den v roce 2003 byl v čínské Šanghaji uveden do provozu nejdelší obloukový most na světě, dlouhý 3,9 kilometru.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Cla na čínské elektromobily dusí akcie automobilek v EU. Vznikají ale i příležitosti

Plánovaným zvýšením cel na dovoz v Číně vyráběných elektromobilů do Evropské unie chtěla Evropská komise ochránit „domácí“ automobilky. Zatím je ale spíše poškozuje. Přestože stále není definitivně jasné, zda se cla od 4. července dočasně zvýší, nejistota a riziko odvetných opatření, kterými hrozí Peking, už kosí akcie evropských automobilek, především těch německých. Jejich pokles se nicméně může ukázat i jako atraktivní „sleva“ pro investory. Ve hře je totiž zmírnění, případně zrušení plánovaných dodatečných cel, o kterých v těchto dnech vyjednávají zástupci Evropské komise s čínskou protistranou.

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022. Analytici před jednáním bankovní rady uváděli, že existují argumety pro snížení sazeb o půl i jen o čtvrt procentního bodu. Podle guvernéra Aleše Michla centrální banka s tempem uvolňování politiky pro příště zpomalí.    

Škatulata, hejbejte se. České europoslance čeká velká migrace napříč frakcemi

Expremiér Andrej Babiš chce spolu s Viktorem Orbánem a slovenským předsedou vlády Robertem Ficem založit vlastní frakci v Evropském parlamentu. Hnutí ANO nedávno opustilo liberály z Renew, protože se s nimi dlouhodobě rétoricky rozcházelo. Nejistota či lavírování se svým zařazením je ale vidět u většiny českých europoslanců. Česká republika má 21 křesel v Evropském parlamentu a sedm z nich patří hnutí ANO. 

Evropa je v ochraně klimatu spíš užitečným idiotem než lídrem, říká Stanjurův náměstek Mora

Prudký růst spotřebitelských cen, který v posledních dvou letech trápil Česko, je zřejmě za námi. Přesto není moc důvodů k oslavě. Tuzemská ekonomika se jako poslední v Evropské unii zatím stále nedostala na úroveň, jakou měla před pandemií covidu-19. Nedávno proběhlé eurovolby zase ukazují na velkou nespokojenost Čechů se současnou politickou reprezentací. Podle náměstka ministra financí a bývalého viceguvernéra České národní banky Marka Mory si však občané za některé problémy mohou i sami. „Než aby si Češi řekli o vyšší mzdu, tak budou radši nadávat u piva nebo na sociální síti,“ říká Mora.  

VIDEO: „Stárnout začínáme už ve 25 letech,“ řekla v pořadu FLOW lékařka a odbornice na anti-aging Monika Golková

FLOW: S Monikou Golkovou o stárnutí a anti-ageing medicíně • e15

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní statistiku měnového vývoje k 31. květnu a také úrokové sazby měnových finančních institucí v Česku za květen.
  • Pokračuje řádná schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci budou schvalovat například novelu zákoníku o valorizaci minimální mzdy či návrh zákona o veřejných kulturních institucích. 
  • Proběhne tisková konference ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu Svatavy Maradové ke změnám pachtovného na zemědělské půdě a poskytnutí pozemků k podpoře bydlení.
  • Koná se řádná valná hromada společnosti Veolia Energie ČR. Na programu je schválení řádné nekonsolidované a konsolidované účetní závěrky za rok 2023 a rozhodnutí o rozdělení loňského zisku.
>

2024-06-28T04:10:29Z dg43tfdfdgfd