FIALOVA PODPORA šéFCE EK? ŠíLENé, ZLOBí SE KONEčNá. POSPíšIL NA „OBCHODU“ NEVIDí NIC šPATNéHO

Vláda by měla vysvětlit, co bude mít Česko z toho, že podporuje Ursulu von der Leyenovou do pozice předsedkyně Evropské komise. Zástupci opozice Kateřina Konečná (KSČM) a Patrik Nacher (ANO) se v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS pohádali s končícím europoslancem Jiřím Pospíšilem (TOP 09), protože von der Leyenová v jejich očích zůstává symbolem „zeleného šílenství“, které podle nich evropští voliči jasně odmítli.

Bylo by fér, kdyby vláda občanům vysvětlila, za co poskytuje „šílenou“ podporu Ursule von der Leyenové, usilující o znovuzvolení do čela Evropské komise. To v pořadu Partie Terezie Tománkové vytkla Kateřina Konečná (KSČM) přítomnému zástupci koalice, končícímu europoslanci Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09).

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová: Vláda tajně chystá brutální zvýšení daní. Lidi jste okradli vy, reagoval Skopeček

„Pan premiér ji podpořil, přestože nemusel, protože není z lidové strany. Pevně tedy věřím, že to pozitivně zobchodoval za nějaké portfolio,“ řekla na CNN Prima NEWS europoslankyně. „Pro mě je von der Leyenová absolutně nepřijatelná. A jestli si to Petr Fiala za Česko zobchodoval, tak bych dost ráda věděla, o co v tom obchodu šlo.“

Pospíšil zdůraznil, že příznivá pozice von der Leyenové vyplývá především z vítězství evropské lidové strany v nedávných volbách. Připustil, že jistá forma „zobchodování“ mohla v případě české podpory hrát roli, neviděl na tom ovšem nic špatného.

„Paní předsedkyně jistě ví, že teď prostě nelze mluvit o tom, za co byla podpora zobchodována,“ vysvětloval směrem ke Konečné.

S předsedkyní KSČM však ve zmíněném pořadu souhlasil i místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. I on by chtěl vědět, zda pro Česko stála podpora von der Leyenové za to. Na rozdíl od Pospíšila si navíc nemyslí, že by německá politička měla být zmiňována jako jedna z vítězek eurovoleb.

„Její současné ambice neodpovídají nedávným volbám. Napříč všemi evropskými zeměmi se totiž jasně ukázal odklon od zeleného šílenství, které tu bylo před pěti lety,“ vysvětloval. „Pokud tedy bude von der Leyenová zvolená poté, co lidé dali najevo nesouhlas s vývojem za posledních pět let, jehož tváří byla, pak je to za mě ukázka dalšího odtržení Bruselu od jednotlivých zemí.“

Konečnou pobuřuje, že von der Leyenová neslíbila ve srovnání s uplynulým obdobím žádné změny.

„Takže vy chcete podpořit někoho, kdo vlastně jenom říká: Teď budeme chvíli hodní, abych byla zvolená, a potom to pojede ve stejném duchu,“ zlobila se předsedkyně KSČM. „Když se podíváte, kdo je navržen na šéfa Evropské rady, kdo na zahraničního místopředsedu komise… Nehledě na to, že jsou to všichni lidé, kteří jsou spojeni s korupčním jednáním, jsou vyšetřováni. Takže pánové, jestli nemáte ve vašich frakcích nikoho, kdo by byl čistější, tak se na to vykašlete a dejte to lidem, kteří jsou s Evropou schopni něco dělat.“

Zmínka o momentálně probíhajícím vyšetřování, vztahující se vedle von der Leyenové též k estonské premiérce Kaje Kallasové, pro změnu rozzlobila Pospíšila.

„Vlastně chápu, proč se tady negativně vyjadřujete právě proti Kallasové, proti Železné lady, která je jasně protiruská. O vyšetřování Kallasové totiž mluví jen Putinův režim, protože nechala ve vlastní zemi odstranit totalitní pomníky ruské moci,“ tvrdil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda tajně chystá brutální zvýšení daní, tvrdí Schillerová. Lidi jste okradli vy, reagoval Skopeček

2024-06-30T12:19:56Z dg43tfdfdgfd