OBěDY JIž NEJSOU NEJDRAžší V PRAZE. HLAVNí MěSTO PřEKONAL ÚSTECKý I STřEDOčESKý KRAJ

Ceny obědů v Praze už nejsou zdaleka nejvyšší v Česku. Ukázalo to prvních pět měsíců letošního roku. Hlavní město předstihl už i například Ústecký kraj. Poslední tři měsíce drží prvenství Středočeši. Hned za nimi je kraj Jihočeský. Vyplývá to z dat největšího poskytovatele benefitů v České republice. Řada lidí si kvůli vyšším cenám za oběd vozí do práce jídlo z domova.

Řada Jihočechů si raději nachystá krabičku a připraví si jídlo na oběd doma. Od letošního května se totiž cena za jídlo v tamních restauracích vyšplhala na bezmála 203 korun. Pro řadu lidí je to už příliš. Úbytek klientely kvůli dražšímu jídlu zaznamenali i restauratéři. „Inflace, zdražení. Ubylo asi 30 procent zákazníků,“ řekl CNN Prima NEWS provozovatel restaurace v Českých Budějovicích Jan Dobiáš.

ČTĚTE TAKÉ: Hospody v Česku zavírají, provoz se nevyplatí. Hosty odrazuje cena piva, to ještě podraží

Nejdráž se lidé najedí ve středních Čechách. Průměrná cena oběda vyjde na bezmála 208 korun. „V Jihočeském kraji je nižší konkurence mezi restauracemi a také tam zvyšují kupní sílu Rakušané a Němci, kteří se jezdí stravovat přes hranice, a to pak vede k tomu že ty restaurace si mohou zvýšit cenu,“ sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

Ještě před dvěma lety byla Praha v ceně obědů nejdražší. Od počátku letošního roku klesla na páté místo s cenou oběda za zhruba 198 korun. Ceně obědů v Praze nahrává i nižší kupní síla, a naopak vyšší konkurence restaurací. Už tradičně se nejlevněji naobědvají strávníci na Vysočině. Průměrný oběd vyjde na 184 korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pumpaři si během prázdnin zvýší marže, varuje expert řidiče. Kam až mohou ceny klesat?

2024-06-24T08:31:45Z dg43tfdfdgfd