EDUARD CUPáK MěL SPOUSTU FANYNEK, ALE LíBILI SE MU MUžI. KOLEGOVé HO šIKANOVALI

Herec s podmanivým hlasem Eduard Cupák zemřel ve věku 64 let. Konec života protrpěl a smrt pro něj byla vysvobozením. Jeho soukromí byl vydalo na román. Měl spoustu fanynek, toužil po synovi, ale láska k mužům byla silnější.

Eduard Cupák, rodák z Brna, byl jedním z prvních českých herců, který se nebál přiznat, že je homosexuál. Přestože v době, kdy žil, bylo toto téma tabu, on se za svou sexuální orientaci nestyděl a hrdě se k ní hlásil. Když byl přijat na brněnskou konzervatoř, někteří spolužáci se mu kvůli tomu vysmívali a šikanovali ho. Kárná komise dokonce rozhodla o tom, že musí školu opustit bez možnosti angažmá.

Čtěte také: Zpěvačka Adele „uzemnila“ fanouška za homofobní poznámku. Jsi snad hloupý? Buď zticha

Cupák se však svého snu stát se hercem nevzdal. Odstěhoval se do Prahy, kde se tajně zúčastňoval konkurzů do různých filmů. Tam si ho všiml režisér Václav Krška, mimochodem také gay, který si ho navzdory protestům kárné komise i tehdejšího ministra kultury dokázal prosadit a dal mu šanci. I tehdy se Cupák musel vyrovnat s posměšky hereckých kolegů, kteří mu kvůli tomu začali říkat paní Kršková.

S životním partnerem byl 36 let

Eduard Cupák před kamerou okamžitě zabodoval, zaujal odbornou kritiku a získal si spoustu fanynek. Ženy po něm šílely, aniž by tušily, že on má srdce jen pro muže. Ve 28 letech se seznámil s o čtyři roky mladším technickým úředníkem ČKD Václavem Květem, který se stal jeho životní láskou. Byl s ním až do své smrti. A protože nemohli mít rodinu, byť Cupák velmi toužil po synovi, žili jeden pro druhého.

Mohlo by vás zajímat: Dan Krejčík je z nejhoršího venku. Po rozchodu se Stropnickým se ukázal s mladým fešákem

Pořídili si zříceninu starého mlýna u Velkých Popovic, kterou si oba zamilovali. Herec ji na své náklady vlastnoručně zrekonstruoval za dva roky. Byl precizní puntíčkář, který si nejraději všechno dělal sám. Na ní společně trávili veškerý volný čas. Často je tam jezdívala navštívit herečka Jana Drbohlavová s tehdejším manželem Ladislavem Županičem. „Když jsme se s Janou brali, Eduard se svým partnerem Václavem nám šli za svědky. Oba byli velmi fajn,“ vzpomínal Županič za života redaktorovi webu Prima Ženy.

Ladislav Županič zemřel 9. prosince 2023. Podívejte se na jeho medailonek:

Smrt pro něj byla vysvobozením

Eduard Cupák nakonec doplatil na svoji největší neřest, a sice kouření. Od 16 let kouříval minimálně dvě krabičky cigaret denně. To bylo příčinou rozedmy plic. Někdy se mu dýchalo tak špatně, že ho jeho partner musel nosit do schodů. V roce 1994 pár dní před Vánoci Cupák zkolaboval a jeho stav byl kritický. Při životě ho držely jen umělé plíce.

Kvůli zdravotním problémům se nemohl starat ani o svůj mlýn, který byl nucen na sklonku života prodat. Zemřel 23. června 1996, ve věku 64 let. Poslední rok života strávil po nemocnicích. Na konci byl tři měsíce už jen na přístrojích.

V dětství prožil hrůzu

Eduard Cupák v dětství za války přišel o dva milované lidi: otce Václava a o babičku, které nacisté kvůli tisknutí falešných potravinových lístků popravili. Vyrůstal tak pouze s matkou Antonií a s o šest let starší sestrou Květou.

Před kamerou vytvořil desítky nezapomenutelných rolí. Významnou stopu zanechal také v dabingu a rozhlase, kde často vyprávěl pohádky. „Eduard Cupák byl báječný kolega, vždy naprosto perfektně připravený. Obdivovala jsem ho a velmi ráda jsem s ním pracovala,“ prozradila redaktorovi webu Prima Ženy herečka Iva Janžurová. Společně si zahráli například v komedii režiséra Václava Vorlíčka „Pane, vy jste vdova!“.

2024-06-24T09:14:49Z dg43tfdfdgfd