TEROR V ULICíCH RUSKA: 6 MRTVýCH POLICISTů A KNěZ! ZABíJELI OZBROJENCI V DAGESTáNU

Při dnešních útocích neznámých pachatelů v ruském Dagestánu zahynulo několik lidí včetně šesti policistů a údajně i kněze a strážce kostela. Vyplývá to ze zpráv ruských tiskových agentur, podle kterých neznámí lidé stříleli na synagogu a pravoslavný kostel ve městě Derbent a také na policejní stanoviště v regionální metropoli Machačkale. Agentura Interfax později napsala, že v jedné z ulic Machačkaly střet pokračoval a v Derbentu se střelba obnovila. Portál Baza, jenž má blízko k ruským bezpečnostním strukturám, informuje o dvou zabitých útočnících. Další dva bezpečnostní složky podle Interfaxu zadržely. Jejich celkový počet ale není znám, podotkl server Kommersant.

Neznámí útočníci stříleli z automatických zbraní na synagogu a kostel v Derbentu, informovala nejprve státní agentura TASS s odvoláním na místní úřady.

Podezřelí údajně uprchli ve vozidle. Média informovala, že synagoga hoří. Později Interfax informoval o obnovení střelby ve městě. „V Derbentu vypálili synagogu a kostel. Podle aktuálně dostupných informací se přestřelka obnovila,“ cituje agentura tiskovou službu dagestánského ministerstva vnitra.

Režim protiteroristické operace

Nedlouho po střelbě na kostel a synagogu v Derbentu ruská média informovala také o útoku v Machačkale, která se nachází asi 120 kilometrů severně od Derbentu.

Podle Interfaxu, jenž se odkazuje na regionální ministerstvo vnitra, neznámí lidé zaútočili na policejní stanoviště. Agentura TASS informovala v tomto případě o střelbě a Interfax, že po útoku na policejní post pokračoval střet v jedné z místních ulic.

Ruské úřady zároveň později informovaly o „likvidaci“ dvou ozbrojenců a dvou zadržených v Machačkale. Úřady v Dagestánu mezitím podle serveru Kommersant vyhlásily „režim protiteroristické operace“. Pátrání po útočnících podle dostupných informací pokračuje.

>

TASS mezitím informoval o šesti zabitých a 12 zraněných policistech, Interfax s odkazem na své zdroje uvádí stejný počet zabitých, ale 23 zraněných policistů.

Dříve média psala o jednom zabitém a jednom raněném policistovi v Derbentu a jednom zabitém a šesti zraněných v Machačkale. Média zároveň informovala o zabitém knězi v derbentském kostele a mrtvém strážci kostela v Machačkale.

Podle agentury TASS se terčem útoků v Derbentu a Machačkale staly dva pravoslavné chrámy, synagoga a policejní stanoviště.

Jihoruský Dagestán se nachází na severním Kavkaze a býval dříve místem častých útoků islámských separatistů, jejich intenzita však před lety výrazně klesla.

2024-06-23T19:21:28Z dg43tfdfdgfd