DVA MRTVí PO STřELBě V BRUSELU. ÚTOčNíK Z NECHVALNě ZNáMéHO NáDRAží JE NA úTěKU

Dva lidé jsou mrtví a tři zranění po střelbě v belgické metropoli Bruselu. Policii se zatím nepodařilo dopadnout viníka, nevydala ani základní informace potřebné k jeho hledání. Tragédie se odehrála na nádraží Brusel-Midi, které je v Belgii nechvalně známé pro vysokou míru kriminality. 

Ke střelbě podle serveru Brussels Times došlo mezi ve čtvrtek mezi první a druhou hodinou ranní na důležitém nádraží Brusel-Midi. Podle belgické policie zatím není jasné, co bylo příčinou incidentu ani kdo se na něm podílel. Potvrzeni jsou dva mrtví a tří zranění.

Jedna z obětí utrpěla lehčí zranění, další dvě jsou ve vážném stavu v nemocnici. Bruselské státní zastupitelství zahájilo vyšetřování. Nemá ale žádného viníka, belgickým policistům se nepodařilo nikoho dopadnout. Dokonce nebyla ani zveřejněna žádná informace o možném pachateli. 

Podle Brussels Times je nádraží Brusel-Midi mezinárodním dopravním uzlem, odkud vyjíždějí vlaky do Londýna, Amsterdamu nebo Paříže. Denně tudy projde přes 60 tisíc lidí. 

Vyskytuje se zde zvýšená kriminalita, oblast je „ohniskem mnoha přetrvávajících sociálních problémů“. Za vysokou kriminalitou stojí bezdomovectví a mnoho uživatelů drog. 

Minulý měsíc v této oblasti po střelbě zemřel jeden člověk, a nejde o ojedinělý případ. „Na samotném nádraží byl v dubnu pobodán člověk,“ píše belgický server. „Navzdory četným slibům a navrhovaným projektům na zlepšení situace v této čtvrti se již více než deset let nic nezměnilo, a situace se ještě zhoršila, protože se zde již několik let staví kontroverzní metro 3, což dále narušuje život obyvatel.“

Belgická vláda řešila problém nádraží Brusel-Midi už v rámci rozpočtu na letošní rok. Spolková vláda podle Brussels Times financuje nově vznikající policejní stanici, která se nachází přímo v budově nechvalně známého nádraží. 

Loni v létě belgičtí strážníci zákona v rámci „vyčišťovacích akcí“ zatkli 1500 lidí. Panují ale obavy, že většina ze zatčených osob stejně byla propuštěna a neexistují vhodné nástroje pro řešení takového množství drobné kriminality. „Většina z nich bude propuštěna, dále marginalizována a ponechána bez sociální podpory. Zatýkání lidí za užívání drog problém málokdy vyřeší a drobná kriminalita zůstává výkřikem zoufalců,“ kritizuje server přístup belgických úřadů. 

Související články

2024-06-27T10:58:27Z dg43tfdfdgfd