KREML Z PODPORY TRUMPA VYSTříZLIVěL, TVRDí JUST. POPSAL TAKé VNíMáNí BIDENA V RUSKU

Rusko vnímá Donalda Trumpa jako zajímavějšího kandidáta, nicméně není to jeho favorit, řekl v pořadu 360° spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Podle něj po Trumpově prezidentování Kreml „vystřízlivěl“. Exprezidenta prý v Rusku vnímají spíše jako „neřízenou střelu“.

Zlom v nahlížení Ruska na Trumpa nastal podle Justa po jeho nástupu do funkce v roce 2017. „Došlo k jistému vystřízlivění,“ řekl Just. Během své volební kampaně totiž Trump naznačoval, že by byl ochoten akceptovat ruskou okupaci ukrajinského poloostrova Krym. To se však nakonec nestalo. Následně Trump se svou administrativou uvalil tvrdé sankce na Rusko. „Tudíž bych si netroufal říct, že mu v současné době ruský establishment fandí,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Biden i Trump potřebují působit energicky, říká Svoboda. Zmínil pět hlavních témat debaty CNN

Ruská propaganda podle Justa o Trumpovi referuje jako o „neřízené střele“, a tak ho také Rusové vnímají. Důvěru prý Rusové nemají ani k jednomu z kandidátů.

Ruský prezident Vladimir Putin se však nechal několikrát slyšet, že je Joe Biden pro Rusko preferovaným kandidátem. „Popisuje to tak, že je Joe Biden předvídatelný. Jeho kroky se dají analyzovat. To je asi pro Kreml zásadní,“ vysvětlil Just. „To, jak se Spojené státy v čele s Bidenem postavily k ruské agresi na Ukrajině, pro něj ale rozhodně pozitivní není,“ dodal.

Celkově jsou v Rusku podle Justa vůči debatě a vůbec k výsledku amerických voleb lhostejní. „Je jasné, že k žádnému oteplení vztahů nedojde,“ shrnul.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obrat republikánů? Biden už pro ně není starý a neschopný. Vědí, že má šanci, tvrdí odborník

2024-06-27T22:09:25Z dg43tfdfdgfd