ARGENTINSKá EKONOMIKA V PROPADU: HDP KLESá O 5,1 %, NEZAMěSTNANOST ROSTE NA 7,7 %

Nové údaje odhalují znepokojivý stav argentinské ekonomiky. Hrubý domácí produkt země se propadl a nezaměstnanost stoupla na alarmující úroveň. Situace vyvolává obavy o budoucnost jihoamerického státu.

Propad HDP a investic

Argentinská ekonomika zažívá těžké časy. V prvním čtvrtletí roku 2024 se HDP země snížil o 5,1 % ve srovnání s loňskem. Tento pokles je výrazný a naznačuje hluboké problémy. Zvlášť znepokojivý je propad investic. Tvorba hrubého fixního kapitálu se meziročně zhroutila o 23,4 %. To zahrnuje oblasti jako stavebnictví a nákupy velkých strojů. Takový pokles může mít dlouhodobé následky pro ekonomický růst.

Spotřeba klesá, odvětví trpí

Ekonomické potíže se projevují i v dalších oblastech. Soukromá spotřeba poklesla o 2,6 %. Veřejná spotřeba zaznamenala mírnější pokles o 0,8 %. Některá odvětví jsou zasažena obzvlášť tvrdě. Stavebnictví se propadlo o 19,7 %. Průmyslová výroba klesla o 13,7 %. Tyto sektory jsou klíčové pro ekonomiku a jejich problémy mají širší dopady.

Vláda prezidenta Mileiho čelí rostoucí kritice za svůj přístup k řešení ekonomické krize. Oponenti kritizují jeho politiku volného trhu a deregulace, která podle nich vedla k propadu investic a spotřeby. Vláda se hájí tím, že její reformy jsou nezbytné pro dlouhodobý růst a prosperitu země.

Nezaměstnanost na vzestupu

S klesající ekonomikou roste nezaměstnanost. V prvním čtvrtletí 2024 dosáhla 7,7 %. To je výrazný nárůst oproti 5,7 % na konci roku 2023.

„Situace na trhu práce se zhoršuje,“ uvádí zpráva INDEC. Ženy jsou postiženy více než muži. Jejich nezaměstnanost dosahuje 8,4 %, zatímco u mužů je to 7 %. Zajímavým fenoménem je „přezaměstnanost“. Celých 27 % pracujících Argentinců pracuje více než 45 hodin týdně. To může naznačovat snahu kompenzovat klesající příjmy.

Recese a finanční nejistota

Argentina oficiálně vstoupila do recese. Ekonomická aktivita klesá již šest měsíců v řadě. To odpovídá technické definici recese. Finanční trhy reagují nervózně. Paralelní směnný kurz dolaru roste. Index dluhopisů rozvíjejících se trhů se také zvyšuje. To naznačuje rostoucí nejistotu investorů. Tyto ekonomické problémy představují velkou výzvu pro vládu prezidenta Mileiho. Je to první zpráva o úbytku pracovních míst od začátku jeho vlády. Zda se argentinské ekonomice podaří zotavit z recese, závisí na řadě faktorů, včetně vývoje globální ekonomiky, ceny komodit a politické stability země.

Zdroje info:Reddit, https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-24/milei-austerity-pushed-argentina-into-recession-in-first-quarter, https://buenosairesherald.com/economics/argentinas-gdp-drops-5-1-and-unemployment-climbs-to-7-7

Náhledové foto: Pixabay

The post Argentinská ekonomika v propadu: HDP klesá o 5,1 %, nezaměstnanost roste na 7,7 % first appeared on Epeníze.

2024-06-29T23:02:06Z dg43tfdfdgfd