DOVOLENá PRO LETNí BRIGáDNíKY? FIRMáM KOMPLIKUJE SITUACI, čAS NA NALEZENí PRáCE SE KRáTí

Na hledání brigády podle odborníků již nezbývá moc času. Práce je letos v porovnáním s loňskem výrazně méně. Může za to prý nejen ekonomická situace či změna legislativy, která zahrnuje například nárok brigádníka na dovolenou, vliv má ale i počasí, které poničilo úrodu.

Devatenáctiletá Kateřina za kasu na koupališti přes léto usedá už druhou sezonu. „Hledala jsem přes půl roku, abych měla dobrou práci, kterou budu umět, bude mě bavit a bude dobře placená,“ řekla brigádnice Kateřina Fialová.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka navrhne zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry. Sdělil, o kolik procent to má být

Ideální čas na hledání letního přivýdělku přitom podle odborníků končí. „Určitě nechceme strašit, ale zbývá asi deset dní na nalezení brigády. Příští měsíc nabídka klesne až o 35 procent,“ sdělil pro CNN Prima NEWS datový analytik Michal Španěl.

Sehnat brigádu je letos těžší prý i kvůli změně zákonů. „Brigádníci, kteří odpracují v kuse 28 dní mají nárok na dovolenou. Tím samozřejmě vznikly další náklady. Pokud ty brigádníky zaměstnají na měsíc či dva, tak jim musí proplatit dovolenou,“ řekl marketingová ředitelka agentury Grafton Jitka Gouba.

„Řada zaměstnavatelů finančně vykrvácela během uplynulých let kvůli inflaci. Proto se snaží tu práci zajistit ze svých vlastních zdrojů, svými kmenovými zaměstnanci,“ sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

Největší zájem o brigádníky je v Praze – pochází odtamtud skoro polovina všech nabídek. Naopak nejméně firmy shání brigádníky v Karlovarském kraji. Nejvíc zaměstnavatelé shání dělníky a pomoc ve skladech. Naopak brigádníci nejčastěji hledají brigády tak říkajíc za stolem. „Když v Praze vyinzerujeme nějakou administrativní brigádu, tak se nám sejde během dvou až tří dnů třeba 60 uchazečů,“ dodala Kouba.

V průměru si podle odborníků v závislosti na lokalitě brigádníci vydělají mezi 150 a 200 korunami.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tisíce lidí marně čekají na své peníze. Úřady nestíhají zpracovávat žádosti o dávky

2024-06-24T10:17:03Z dg43tfdfdgfd