POSLEDNí žIJíCí DOZORCE Z KONCENTRáKU TRESTU UNIKNE. NěMECKý SOUD PřIHLéDL K VYSOKéMU VěKU

Bývalý dozorce v koncentračním táboře Sachsenhausen Gregor Formanek nebude souzen za účast na masovém vyvražďování vězňů. Zemský soud v německém městě Hanau ve čtvrtek přihlédl k vysokému věku nyní 99letého Formanka. Někdejší příslušník elitních nacistických jednotek SS se měl podle mezinárodního týmu vyšetřovatelů během druhé světové války podílet na zavraždění 3 300 vězňů, uvedla izraelská a německá média.

Rozhodnutí vzbudilo negativní ohlasy v Izraeli i Německu, uvedl web Israel National News. Formanek se měl v Sachsenhausenu podle vyšetřovatelů podílet na vraždění, mučení a ponižování vězňů. Tábor, který byl zřízen poblíž Berlína v roce 1936, byl známý ranými experimenty se zabíjením vězňů plynem, což se později stalo běžnou metodou likvidace milionů lidí v plynových komorách.

ČTĚTE DÁLE: Tragická smrt ve vířivce. Muže a ženu na Trenčínsku zřejmě zabila elektřina, míní policisté

Němečtí žalobci přihlédli ke stáří bývalého dozorce, připomněl deník Bild. „Z důvodu vysokého věku a špatného zdravotního stavu není pan Formanek způsobilý účastnit se případného soudu,“ vysvětlil soudní znalec v prohlášení.

„Do týdne můžeme podat stížnost proti rozhodnutí. Uděláme to,“ uvedl právní zástupce žalující strany Hans – Jürgen Förster. Tu hodlá podat také státní zástupce. Konečné rozhodnutí by měl vydat vyšší zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem.

Po skončení války byl Formanek koncem roku 1946 zatčen Rudou armádou ve Fürstenwalde v Braniborsku. Následovalo odsouzení sovětským vojenským tribunálem v Postupimi k 25 letům vězení za špionáž a zločiny proti lidskosti. Po deseti letech v sovětských vězeních byl Formanek propuštěn a odstěhoval se zpět do Německa, kde pracoval jako vrátný. Dlouhá léta žil nedaleko Frankfurtu nad Mohanem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš chce kvůli televizním poplatkům „krvácet na barikádě“. Baxa sliboval, že je nezvýší, tvrdí

2024-06-27T19:23:55Z dg43tfdfdgfd