Trending:


Policie nepřiznala chybu při postupu proti střelci na FF UK. Zklamali i poslanci

Tragédie na filozofické fakultě ukázala, že tyhle situace policie neumí, nemá dost kvalitní, bystrou analytiku.


Při teroristických útocích v Rusku zemřelo přes 15 lidí. Mohou souviset s válkou, zní z Ruska bez důkazů

Počet potvrzených obětí po útoku ozbrojenců na pravoslavný chrám, synagogy a inspektorát dopravní policie v Dagestánské republice se v neděli večer zvýšil na 15 policistů a několik civilistů, včetně pravoslavného kněze. Uvedla to ruská média.


Povstání v Rusku. Od smrti Prigožina je Putin mocnější než kdy jindy

Když šéf ruských polovojenských jednotek Jevgenij Prigožin loni vyslal své žoldáky z Wagnerovy skupiny do útoku na Moskvu jako součást krátkodobé vzpoury, prezident Vladimir Putin působil slabě a zranitelně. O rok později, po nejvážnějším zpochybnění jeho autority za téměř čtvrt století u moci, však kremelský vůdce působí jistěji než kdy jindy.


STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel do Bruselu?

Hnutí STAN nominovalo dva kandidáty na eurokomisaře. Podle Starostů by měla vláda vybrat mezi nově zvolenou europoslankyní Danuší Nerudovou a ministrem průmyslu Jozefem Síkelou. Kdyby uspěl Síkela, Starostové by za něj museli na uvolněný vládní post najít náhradu. Podle informací CNN Prima NEWS jsou ve hře tři jména.


Útoky na kostely, synagogy a policii v Dagestánu. Podle vyšetřovatelů si vyžádaly 19 obětí

Bilance obětí nedělního útoku na kostely, synagogy a policii v ruském Dagestánu se zvýšila na 19, mezi mrtvými je 15 policistů a čtyři civilisté. Po smrti je také pět útočníků. V prohlášení na sociálních sítích to v pondělí uvedl ruský vyšetřovací výbor. Úřady v pondělí ráno podle agentury TASS rovněž informovaly, že po Derbentu byla protiteroristická operace ukončena také v Machačkale.


Nevlastní otec v Německu ubodal 14letou dceru. Bránila matku, policie ho nedokázala zasáhnout

Vražda teprve čtrnáctileté dívky otřásla Braniborskem. Svojí nevlastní dceru tam ubodal 44letý muž. Píše o tom deník Bild. Agresora nakonec zpacifikovala přivolaná policie, ještě předtím se však strážcům zákona na několik pokusů nepodařilo násilníka zneškodnit taserem.


S podporou STAN bude do Senátu kandidovat 16 lidí, tři z nich mandát obhajují

Praha - S podporou Starostů a nezávislých (STAN) bude letos v senátních volbách kandidovat 16 lidí. Obhajovat mandát bude Miroslav Balatka v Sokolově, Jiří Drahoš v Praze 4 a Hana Žáková v Třebíči. Nově kandiduje například poslanec a bývalý starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman v obvodu Mladá Boleslav či egyptolog Miroslav Bárta v Praze 2. Kandidáty dnes na setkání s novináři představil předseda strany Vít Rakušan. Volby do třetiny Senátu a...


Smrtící útok v tropickém ráji: Žralok zabil člena pobřežní hlídky (†49)

Po útoku žraloka u havajského ostrova Oahu v neděli odpoledne zemřel člen místní pobřežní hlídky, informuje dnes agentura AP.


Ukrajinský útok na okupovaný Sevastopol


Smutná zpráva pro český film. Zemřel producent Jíra, podílel se na Koljovi nebo Samotářích

Svět českého filmu zasáhla smutná zpráva. Ve věku sedmaosmdesáti let zemřel filmový producent Jan Jíra. Podílel se na filmech, jako jsou například Kolja nebo Samotáři, a v roce 2023 obdržel Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. V pondělí o tom informoval web Blesk.


Dovolená pro letní brigádníky? Firmám komplikuje situaci, čas na nalezení práce se krátí

Na hledání brigády podle odborníků již nezbývá moc času. Práce je letos v porovnáním s loňskem výrazně méně. Může za to prý nejen ekonomická situace či změna legislativy, která zahrnuje například nárok brigádníka na dovolenou, vliv má ale i počasí, které poničilo úrodu.


Ranní check: Argentinský prezident Milei vystoupí v Praze, obchodní dům Máj se otevře veřejnosti

Dobré ráno! Je 176. den roku, svátek má Jan. V tento den před třemi roky zasáhlo město Hodonín a několik obcí na jižní Moravě tornádo o síle F4. Šlo o historicky nejsilnější evidované tornádo na českém území, vyžádalo si šest lidských životů a miliardové škody. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.


Lipavský bude na Radě EU opět řešit omezení pohybu ruských diplomatů v Schengenu

Praha - Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce dnes na Radě Evropské unie v Lucemburku opět hovořit o potřebě omezit pohyb ruských diplomatů v Schengenu i o nutnosti bránit se ruskému imperialismu. Řekl to novinářům před odletem. Z Lucemburku se šéf diplomacie vydá do Ankary.


Babiš si na nás dělal kampaň, zlobí se frontman kapely Rybičky 48. Vadilo by mi to u všech politiků, u něj ale víc, přiznává

Andrej Babiš si pořádně naběhl svou snahou zabodovat u svých fanoušků v tričku skupiny Rybičky 48. Od frontmana kapely Kuby Ryby se dočkal ostré reakce. "Upřímně by mě to naštvalo u jakéhokoliv politika z jakékoliv strany, u něj trochu víc, protože je mi hodně nesympatickej," vysvětlil Ryba v rozhovoru pro eXtra.cz.


Lidovci jako komunisti? Vyšší zdanění bezdětných bylo nejen za socialismu běžné, říká historik

Vyšší zdanění bezdětných bylo za socialismu běžné, potvrzuje pro CNN Prima NEWS historik Jakub Rákosník. Podle zákonů z let 1952 a 1961 si bezdětní připlatili na daních o stovky až tisíce korun víc, naopak ti, co měli tři a více dětí, si mohli požádat o úlevy. Zdá se vám to povědomé? Ano, velmi podobný princip totiž dnes navrhují lidovci. Podle bývalého předsedy strany Pavla Bělobrádka nejde ale primárně o motivaci k větší porodnosti, ale o...


Soudkyně, která musela kvůli testu na covid skončit, uspěla s dovoláním

Brno - Obvodní soud pro Prahu 9 musí znovu otevřít kauzu bývalé plzeňské soudkyně Evy Sofie Vodičkové. Obžaloba tvrdí, že Vodičková v době koronavirové pandemie poslala jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Dostala jen peněžitý trest, ale znamenal pro ni konec v justici. Nejvyšší soud podle databáze InfoSoud 19. června rozhodoval o dovolání Vodičkové a podle webu Česká justice jí vyhověl. Plné odůvodnění zatím není veřejně dostupné.


Ostrov Hvar v plamenech. V Chorvatsku nastala sezona lesních požárů

Na chorvatském ostrově Hvar vypukl v neděli odpoledne rozsáhlý požár. V kopcovité oblasti vzplál lesnatý porost a na místě je velké množství hasičů, informoval web Dalmacija danas.


Valné hromady ČEZ se účastní podobně jako loni 450 akcionářů

Praha - Účast na dnešní valné hromadě energetické společnosti ČEZ je srovnatelná s minulým rokem. Při zahájení po 09:00 hodině bylo v Kongresovém centru v Praze přítomno podle generálního ředitele a předsedy představenstva skupiny Daniela Beneše zhruba 450 akcionářů. Vzhledem k tomu, že zastupovali více než 30 procent základního kapitálu společnosti, byla valná hromada prohlášena za usnášeníschopnou. Minoritní akcionář a zároveň jeden z...


Komáří invaze na okraji Plzně. Lidé nemohou sedět venku, problém je i nastoupit do auta

Invazi komárů zažívají obyvatelé Nové Hospody v Plzni, kteří bydlí u lesa. Po vydatných deštích tam stojí laguny vody a v ní se komáři ve velkém líhnou. Lidé prý nemohou ani sedět venku na zahradě. I nastoupit do auta je problém.


Taghazout, nevybroušený marocký drahokam aneb Místo, kde si budete připadat jako v jiném světě

Pokud hledáte alternativu k životnímu stylu v letoviscích v Agadiru, měli byste zamířit do nedaleké rybářské vesnice Taghazout, která je skvělým místem pro jednodenní výlet. Kromě toho, že je toto místo považováno za mekku surfování v Maroku, jde zároveň o krásné místo s příjemnou atmosférou, kde si budete připadat tak trochu jako v jiném světě.


Všechno o vládě Karla Velikého, velkého sjednotitele Evropy

Jen málo jedinců v evropských dějinách mělo takový vliv jako Karel Veliký. Desítky let dobývání jako vůdce franckého krále vedly k vytvoření největší říše, jakou Evropa zažila od dob Velké říše římské. Karel Veliký pod svou železnou vládou sjednotil nejen území, ale jako horlivý spojenec pontifikátu také obrátil statisíce evropských pohanů na katolictví. Kdyby nebylo Karla Velikého a jeho neuhasitelné touhy po moci a hegemonii, Evropa by nevypadala tak, jak ji známe dnes. Není proto divu, že je dnes znám jako Otec Evropy. Zaujala vás tato galerie? Čtěte dále a dozvíte se vše, co potřebujete vědět o Karlu Velikém a jeho projektu sjednocení Evropy.


Měl tvář neviňátka a vysoké IQ, ale byl jedním z nejobávanějších vrahů v české historii kriminalistiky. Spartakiádní vrah děsil celý národ

Říkalo se mu spartakiádní vrah. Civilním jménem Jiří Straka za sebou nechal v historii Československa krvavou stopu. Tu se snažil poté zahladit tím, že si změnil jméno, oženil se a snaží se žít běžným životem. Vykoupení se ale nedočkal. Národ nezapomněl na vraha, který vraždil už jako šestnáctiletý. Ve videu na něj vzpomíná i vyšetřovatel Jiří Markovič.


Číňané vezou vzorky z odvrácené strany Měsíce. Na Zemi by měly dorazit v úterý

Oživeno 23. června | Čínská sonda Čchang'e 6 je na cestě k Zemi, aby doručila vzorky odebrané z odvrácené strany Měsíce. Ukazují to...


Členské státy EU schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku

Lucemburk - Členské státy Evropské unie dnes formálně schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku. Informovalo o tom české zastoupení při EU. Sankční seznam se rozrůstá o 116 fyzických i právnických osob, které se podle unijní diplomacie podílejí na agresi proti Ukrajině, a rovněž o některé sektorové oblasti. Nové sankce mimo jiné obsahují zákaz překládky ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). Sankce definitivně odsouhlasili na dnešním...


Útok mečem u českých hranic. Agresor bil bezbranného muže, snažil se mu useknout ruku

Nedaleko českých hranic došlo k brutálnímu útoku. V jedné z ulic v centru polského města Boguszów-Gorce v okrese Valbřich agresor zaútočil na kolemjdoucího muže a snažil se mu samurajským mečem useknout pravou ruku. Celý incident se odehrál v pátek okolo šesté hodiny odpoledne, informuje PAP s odkazem na městskou policii. Té se podařilo zatknout nejen útočníka, ale i dva jeho komplice.


Smrtelná nehoda. Motorkáře na jihu Čech srazilo auto v protisměru

Jihočeská policie od nedělního odpoledne vyšetřuje mimořádně tragickou nehodu na Strakonicku. Srážku osobního auta, karavanu a trojice motocyklů nepřežili dva lidé. Další dva lidé utrpěli zranění.


„Ještě o nás v Evropě uslyšíte.“ Babiš avizuje vznik nové frakce v europarlamentu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš reagoval na víkendovou diskusi ohledně odchodu „svých“ europoslanců z frakce Renew Europe. V kuloárech se spekulovalo o vzniku nové frakce, což nyní Babiš bez dalších detailů potvrdil. Součástí této frakce však zřejmě nebude slovenský Směr-SD, který podle informací deníku Echo24 vyjednává „pouze se socialisty a demokraty“.


Běžkyni v Paříži napadli arktičtí vlci. Jak se ocitla ve známém safari parku, policisté šetří

Vlci vážně pokousali šestatřicetiletou běžkyni. Ta vyrazila běhat do safari parku ve francouzském Thoiry u Paříže, ale po cestě narazila na arktické vlky, kteří ji napadli. Běžkyni zachránili pracovníci parku, když slyšeli křik. Policisté zatím nevědí jistě, co se stalo, a celou událost vyšetřují. Žena se během útoku pohybovala v části parku, kam mají chodci zákaz vstupu.


Havlová prodala svůj většinový podíl v Paláci Lucerna za miliardu skupině BTL

Dagmar Havlová prodala většinový podíl v pražském Paláci Lucerna za téměř miliardu korun skupině BTL. Švagrové prezidenta Václava Havla zůstal podíl 25 procent. Uvedl to v pondělí server Forbes na základě vyjádření Havlové a technického ředitele BTL Tomáše Drbala. Peníze z prodeje budou podle Havlové využity na rekonstrukci objektu, který je od roku 2017 národní kulturní památkou.


Hvězdný Mbappé varoval před extrémy! Macronovi hrozí výprask? Vedle Le Penové problémem i krajní levice

Když v evropských volbách začátkem června ve Francii triumfovala krajní pravice, prezident Emmanuel Macron okamžitě rozpustil parlament a vypsal předčasné volby. V prezidentských kláních vždy s přehledem porazil Marine Le Penovou, teď má však její strana daleko lepší výhledy. Jenže nejde jen o ni: Vzhledem k dvoukolovému systému hrozí, že Macronovy centristy porazí i sjednocená levice. Radikálů se bojí i hvězdný fotbalista Kylian Mbappé -...


Tragédie v Chorvatsku má dohru: Otec syna zabitého granátem bude souzen v Česku, hrozí mu až 8 let

Šestačtyřicetiletý muž bude v Česku souzen za smrt svého devítiletého syna v Chorvatsku. S informací přišel jako první Blesk. Tamní policie přišla na to, že celá rodina vjela do nebezpečného vojenského objektu, nedbali cedulí, které se po cestě nacházely, a fotili se s vojenskými předměty. Následně si s sebou vzali granát, který na místě našel malý hoch, ale do auta ho uložil jeho otec. Granát následně bouchl, zabil chlapce a další osoby zranil.


Ikona Paříže v opravě: Na kabaret Moulin Rouge se vrací lopatky, spěchá se kvůli olympiádě

Dělníci v Paříži dnes brzy ráno za pomoci jeřábu nasadili první lopatku větrného mlýna, v němž sídlí kabaret Moulin Rouge. Ty původní se zřítily na konci dubna, nikoho nezranily. Připevnění nových lopatek za pomoci techniky potrvá zhruba týden, informovala agentura AFP.


Lidé po léčbě rakoviny konečně snadněji dosáhnou na pojištění či hypotéku

Lidé, kteří prošli léčbou rakoviny, mají nově právo být zapomenuti pojišťovnami. Ty na ně po určité době, odvislé od diagnózy a jejího stadia, totiž budou hledět jako na zdravé. Díky tomu už nebudou mít problém se sjednáním životního pojištění či hypotéky.


Taťána Makarenko promluvila o manželově kauze s údajným zneužitím. Stojím při něm, říká a prozradila, jak se případ posunul

Taťána Makarenko (34) je neustále v jednom kole. Půvabná ředitelka Miss Czech Republic si po účasti na několika společenských akcích nenechala ujít ani Fashion Night Brno, kde se na přehlídkovém mole objevilo osmnáct jejích svěřenkyň. V rozhovoru pro eXtra.cz se Táňa rozpovídala nejen o své úspěšné soutěži krásy, ale také o manželství s Martinem Pánkem, které si nedávno prošlo těžkou zkouškou.


Rusko obvinilo USA z útoku na Sevastopol

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že Spojené státy nesou hlavní odpovědnost za raketový útok na civilisty ve městě Sevastopol na Krymském poloostrově, který je pod kontrolou Moskvy. Tento útok byl proveden střelami ATACMS dodanými Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.


Další sankční balík EU


Tragédie v továrně na lithiové baterie: 20 lidí zemřelo při požáru nedaleko Soulu

Dvacet obětí si vyžádal dnešní požár v továrně na výrobu lithiových baterií nedaleko jihokorejské metropole Soulu. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap. Hasič Kim Čin-jong nicméně na tiskové konferenci vysílané televizí uvedl, že mrtvých je devět a čtyři další lidé utrpěli zranění, z toho dva jsou v kritickém stavu.


Ústecké baráky na odstřel: Zloději kovů, bílí koně, smrt v sutinách

PROFIL. Ústecký magistrát vydal demoliční výměr na budovu bývalého hotelu Máj. A jak už HlídacíPes.org předpověděl, i když je torzo vysokého paneláku v soukromých rukách, město už předem počítá s tím, že ho zbourá na vlastní náklady samo. A nebude to zdaleka poprvé, bouralo už jiné domy. Do demolic už dalo miliony, vymoct je zpátky je prakticky


Kinobus Dopravního podniku se vydává na tradiční šňůru: Kde, kdy a jaké filmy můžete zhlédnout?

Kinobus Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) nabídne letos ve 12 pražských lokalitách 23 celovečerních filmů. Navíc promítne 11 dokumentů o historii pražského metra, připojí se tak k oslavám 50. výročí zahájení jeho provozu. Letošní turné startuje v pondělí 24. června večer v Čakovicích na náměstí Jiřího Berana projekcí snímku Jedeme na teambuilding české a slovenské produkce. Vstupné je dobrovolné, diváci mohou přispět do kasiček Organizace...


Vlak na Mělnicku smetl auto z přejezdu, řidič zemřel. Hasiči evakuovali přes 50 cestujících

Na železničním přejezdu mezi Všetaty a Mělníkem se v neděli v podvečer srazil vlak a osobní auto. Řidič osobního vozu nehodu nepřežil. Z vlaku muselo být evakuováno 54 cestujících, z nehody vyvázli bez zranění. Provoz na trati je zastaven, vyplynulo z informací policie, hasičů a Správy železnic.


Bouřlivý život Světlany Allilujevové, Stalinovy zběhlé dcery

Asi nikoho nepřekvapuje, že narození v tak velkém a hrozivém stínu, jakým byl Josif Stalin, s sebou nutně přináší komplikace. Světlana Allilujevová, nejmladší z dětí a jediná dcera druhého vůdce Sovětského svazu, se ocitla v jedinečném postavení, jaké měli i ostatní Stalinovy děti. Světlana se tváří v tvář tragickému a zanedbávanému dětství zapsala v roce 1967 do dějin, když se vzepřela všem přáním svého otce a všem tradicím Sovětského svazu a zběhla do Spojených států. Tento příběh se skutečně nepodobá příběhu žádného jiného člověka, který přišel před ní nebo po ní. Přečtěte si, co všechno byste měli vědět o Stalinově jediné dceři a její cestě k zběhnutí.


Obědy již nejsou nejdražší v Praze. Hlavní město překonal Ústecký i Středočeský kraj

Ceny obědů v Praze už nejsou zdaleka nejvyšší v Česku. Ukázalo to prvních pět měsíců letošního roku. Hlavní město předstihl už i například Ústecký kraj. Poslední tři měsíce drží prvenství Středočeši. Hned za nimi je kraj Jihočeský. Vyplývá to z dat největšího poskytovatele benefitů v České republice. Řada lidí si kvůli vyšším cenám za oběd vozí do práce jídlo z domova.


Místopředsedkyní ÚS se stane Křesťanová, Pavel ji jmenuje v úterý

Praha - Místopředsedkyní Ústavního soudu (ÚS) se po Vojtěchu Šimíčkovi stane Veronika Křesťanová (55). Prezident Petr Pavel ji jmenuje v úterý společně s novými soudci Jiřím Přibáněm a Tomášem Langáškem, jejichž nominaci minulý týden schválil Senát. Na webu o tom dnes informoval odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky.


EU našla způsob, jak obejít Orbána. Nakoupí zbraně Ukrajině, Maďarsku navzdory

Evropská unie našla způsob, jak obejít maďarské veto na nákup zbraní pro Ukrajinu financovaný z výnosů zmrazených ruských aktiv, uvedl server Financial Times. Tento krok by mohl také otevřít cestu k půjčce ve výši 50 miliard dolarů pro Ukrajinu ze strany skupiny G7.


Obvyklé mylné představy o jednotlivých amerických prezidentech

Být zvolen americkým prezidentem je úspěch, o kterém si většina amerických politiků může nechat jen zdát. Ačkoli existuje široký výběr mužů, kteří tuto prestižní funkci zastávali. Ale i když má tato funkce určitě své výhody a zajistí, že se její jméno zapíše do historie, je také spojena s kontrolou veřejnosti a médií a s vymyšlenými historkami. V této galerii se podívejte na nejpopulárnější mylné informace o jednotlivých amerických prezidentech. Klikněte na galerii a dozvíte se pravdu.


Špatné známky na vysvědčení? Nesmysl, stejně jako trestání za ně, říká Líný učitel

Vysvědčení je pro drtivou většinu dětí na základních i středních školách klíčovým dokumentem. Nejenže mohou být hrdé třeba na samé jedničky, ale výsledné známky v řadě případů rozhodují i o jejich budoucím studiu. Na téma dnešních vysvědčení, jež se v mnoha ohledech nezměnily od těch, které dostávaly naši prarodiče, nebo třeba zaokrouhlování známek či odměňování dětí za pěkné vysvědčení pro web Prima Ženy promluvil Robert Čapek, pedagog a autor...


Porucha vedení zastavila na sedm hodin vlaky na koridoru v České Třebové

Česká Třebová (Orlickoústecko) - Porucha trakčního vedení zastavila v noci na dnešek na více než sedm hodin vlaky na hlavním koridoru v České Třebové. Omezení se dotklo desítek spojů, včetně rychlíků a mezinárodních vlaků. Vyplývá to z informací státní Správy železnic a dopravce České dráhy. Provoz se podařilo obnovit dnes po 9:00.


Eduard Cupák měl spoustu fanynek, ale líbili se mu muži. Kolegové ho šikanovali

Herec s podmanivým hlasem Eduard Cupák zemřel ve věku 64 let. Konec života protrpěl a smrt pro něj byla vysvobozením. Jeho soukromí byl vydalo na román. Měl spoustu fanynek, toužil po synovi, ale láska k mužům byla silnější.


Borrell: První výnosy ze zmrazených ruských aktiv zamíří do Kyjeva příští týden

Lucemburk - První peníze z výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě by měly zamířit na Ukrajinu již příští týden, uvedl dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zároveň řekl, že existuje legální způsob, jak zabránit tomu, aby jedna z unijních zemí platby pro Kyjev blokovala. Konkrétní návrh Borrell předloží ministrům zahraničí zemí EU, kteří dnes budou jednat v Lucemburku. Proti těmto platbám je Maďarsko, ovšem podle analýzy právníků z Rady...


Za vraždu a znásilnění si expolicista odpyká 28 let, potvrdil ÚS

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého pražského policisty, jenž si tak odpyká výjimečný trest 28 let vězení za násilné činy vůči ženám. Brutálně zavraždil sousedku a znásilnil vlastní matku. Ústavní soudci rozhodovali bez veřejného jednání, stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z anonymizovaného usnesení.