MACRON VARUJE PřI OSTRéM FINáLE KAMPANě: DěSIVá SLOVA O OBčANSKé VáLCE! UTRPí DALší DEBAKL?

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí uvedl, že krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) rozděluje společnost. V podcastu Generation Do It Yourself kritizoval také krajně levicovou stranu Nepodrobená Francie a dodal, že programy obou extrémů mohou vést k občanské válce.

Průzkum z poloviny června Cluster17 dával prezidentovu táboru (straně Obnova/Renaissance a dalších spřízněných liberálů) až třetí místo s 18 % hlasů. Vyhrát by měla populistická národovecká pravice Rassemblement National a Marine Le Penová, respektive mladý předseda strany a kandidát na premiéra Jordan Bardella (zakladatelka Le Penová to opět zkusí v prezidentských volbách roku 2027).

Těsně za ní se v průzkumu umístila nově sjednocená levice. Čtyři strany sice výrazné, ale v posledních letech bez výraznějších výsledků, se domluvily na společné strategii. Nebudou proti sobě 30. června stavět kandidáty.

Levicová ega se utišila

Volební systém do francouzského Národního shromáždění je totiž dvoukolový, jako v Česku do Senátu. V okrsku postoupí dva nejsilnější a z nich se pak teprve vybere. Tradiční Socialistická strana (ještě před sedmi lety měla prezidenta, François Hollande to ale daleko nedotáhl – ani se nesnažil ve volbách 2017 obhájit mandát) se tak dohodla s Ekology, ale hlavně dvěma stranami na levém kraji spektra: Francouzskou komunistickou stranou a dost radikální Nepodvolenou Francií.

„Někdejší prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon a sociálnědemokratický lídr Raphaël Glucksmann se během kampaně před volbami do EU vzájemně neustále napadali. Nyní se zdá, že Glucksmann, jehož strana získala v eurovolbách třetí nejvyšší počet hlasů, poslouchá rady, aby se na veřejnosti vyhýbal soubojům ega, a spíše se drží mimo pozornost,“ konstatuje server Politico.

30. června a ve druhém kole o týden později si Francouzi budou volit 577 poslanců. Podle průzkumu se jeví, že v největším počtu okrsků postoupí do finále některý levičák a populistický pravičák. Macronova koalice má nyní 250 křesel, může se propadnout pod stovku.

Macron takto zůstane v Elysejském paláci, podle pravidel poloprezidentského systému mu zbudou jisté pravomoci. Jenže premiérem dost možná bude muset jmenovat Bardellu. Takové situaci Francouzi říkají kohabitace – prezident nemá parlamentní většinu ani vládu a jeho role se dost omezí.

contenteditable="false" data-option-allowfullscreen="true" data-url="https://youtube.com/watch?v=_SGT1wvOBsY"> > src="https://www.youtube.com/embed/_SGT1wvOBsY?enablejsapi=1&origin=https://www.cncenter.cz" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

K volbám se vyjádřil i populární fotbalista Kylian Mbappé, vyzval zejména své mladé fanoušky, ať jdou volit: „Víme, že se nacházíme ve velmi důležité chvíli dějin naší země, v nevídané situaci, proto chci oslovit celý francouzský národ a hlavně mladou generaci,“ změnil reprezentační kapitán téma na tiskové konferenci k mužskému mistrovství Evropy. „Dnes vidíme, že extrémy jsou u bran moci, máme příležitost změnit budoucnost naší země.“

2024-06-24T03:52:16Z dg43tfdfdgfd