TRAGÉDIE NA SLOVENSKU: SEDM MRTVýCH, SPEKULUJE SE O PříčINě SRážKY

Počet obětí čtvrteční tragické srážky vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku stoupl na sedm, informovali záchranáři na sociální síti. Dalších pět osob utrpělo zranění. Spekuluje se o tom, že příčinou nehody mohla být nefunkční signalizace na přejezdu. 

Na místě nehody pokračuje zajišťování důkazů, přítomný je i znalec a tým vyšetřovatelů. Okolí nehody prohledávají kynologové. V noci na pátek mělo dojít k obnovení provozu alespoň po jedné koleji. 

V médiích se objevily informace o nefunkční signalizaci jako příčině nehody. Systém měl přestat fungovat po středeční bouřce. "V tomto stádiu je předčasné říkat, jestli selhal lidský faktor anebo technika. Uděláme všechno, abychom tuto tragickou nehodu vyšetřili," uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. 

Podle webu pravda.sk se v místě nehody míjely dva vlaky, přičemž autobus stál nejprve za přejezdem a závorami, které se však měly po průjezdu první soupravy zvednout. Autobus poté vjel do kolejiště, kde ho smetl druhý vlak.

Ke srážce došlo na železničním přejezdu mezi Novými Zámky a Dvory nad Žitavou. Mluvčí Železnice Slovenské republiky Vladimíra Bahýlová pro TASR uvedla, že nehoda se stala krátce po 17. hodině na chráněném železničním přejezdu se závorami a světelnou signalizací. 

Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec sdělil na síti X, že havaroval expres Metropolitan jedoucí z Prahy do Budapešti. "Podle informací od záchranářů jsou cestující z vlaku v pořádku a byli evakuováni ze soupravy. Náš strojvedoucí byl s lehkými popáleninami ošetřen na místě," uvedl a vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým. 

Související články

2024-06-28T06:37:47Z dg43tfdfdgfd