Trending:


„Pozice našich obránců byly zničeny.“ Ukrajina potvrdila, že Rusové dobyli část Časiv Jaru

Ukrajinské ozbrojené síly dnes potvrdily ústup ze čtvrti Novyj ve východoukrajinském městě Časiv Jar. Získání kontroly nad oblastí ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupu ruských jednotek v tomto strategicky významném městě informovali i ukrajinští analytici z projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě.


RFE: Orbán se v pátek v Moskvě setká s Putinem

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dnes o tom s odvoláním na svůj zdroj z maďarské vlády informoval maďarský servis Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). V úterý se Orbán, jehož země od pondělí předsedá Radě Evropské unie, setkal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.


Bílými Karpaty z hradu Brumov na zříceninu hradu Vršatec

Necelých pět kilometrů od státní hranice se Slovenskem leží na straně sousedů zřícenina hradu Vršatec. Vypíná se na vápencových bradlech nad obcí Vršatské Podhradie už od 14. století. Jeho vznik je spojen se jménem tehdy nejmocnějšího muže západního a středního Slovenska. Na hrad si můžete udělat turistický výlet z valašského města Brumova-Bylnice.


Rozhovor | Britové jsou opravdu unavení, říká Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brausenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v...


Pokorná Jermanová bude dál městskou zastupitelkou a jde i do krajských voleb

Praha - Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která uspěla ve volbách do Evropského parlamentu, bude dál zastupitelkou Benešova a chce usilovat o opětovné zvolení do středočeského zastupitelstva. Podle ní se tyto funkce s prací europoslankyně dají skloubit. Řekla to dnes ČTK.


Z tragického zemětřesení v roce 2010 se Haiti nevzpamatovalo dodnes. Jednu z nejchudších zemí světa ovládá násilí

12. ledna 2010 postihlo karibský ostrovní stát Haiti zemětřesení o síle přesahující 7 stupňů magnituda s epicentrem nedaleko metropole Port au Prince. Haiti už před ním patřilo k nejchudším zemím světa, po zemětřesení se vše ještě zhoršilo.


Nebezpečné předjíždění v Jablonci


Tragédie v oblíbené destinaci Čechů. Dívku na řecké pláži zabil blesk

Návštěvníci řecké pláže Faros u letoviska Poseidi na řeckém poloostrově Chalkidiki byli minulý pátek svědky rodinné tragédie. Před zraky rodičů do jejich dospívající dcery uhodil blesk. Zraněním na místě podlehla. Rodinní příbuzní si myslí, že za to mohla ozdoba na plavkách Řekyně.


Nejznámější případy výskytu UFO na světě

Vidět na obloze něco mimozemského není jen příběh ze sci-fi filmů. V průběhu let bylo zaznamenáno dost zpráv o spatření UFO z celého světa, což naznačuje, že tu nejsme sami. Kliknutím na tuto galerii se dozvíte více o nedávném vývoji oficiálního vyšetřování UFO/UAP a můžete si prohlédnout seznam některých nejznámějších případů spatření UFO na světě. Podívejte se a udělejte si vlastní názor na to, zda jsme tu opravdu sami...


"Měsíční výdaje na elektřinu jsou už nad naše síly." Buquoyové prodávají zámek Měšice

Podle dcery je ale šlechtický pár dlouhodobě indisponovaný a zámek už nemá, kdo zaopatřit. Nahlédněte s námi do interiérů za 35 milionů korun.


Největší evropská skupina tlačí na von der Leyenovou. Chce zmrazit část Green Dealu

Prakticky všechny české subjekty kandidovaly do Evropského parlamentu s tím, že chtějí změnit Green Deal. Již nyní mají možnost udělat první kroky k tomu, aby naplnily své volební sliby. Například podmínkami pro podporu kandidátce na šéfku Evropské komise Ursule von der Leyenové. A tlak na von der Leyenovou už začíná vytvářet i její „mateřská“ Evropská lidová strana, která žádá – mimo jiné – zmrazit část legislativy spojené s Green Dealem.


Situace na pražském letišti


Prokuratura: Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Bratislava - Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku dnes oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.


Tragický požár v Praze: V plamenech zahynula žena. V akci byl i záchranářský vůz Fénix

Pražští hasiči a záchranáři zasahovali ve čtvrtek odpoledne u požáru bytu v městské části Lhotka. Do zásahu byl zapojen i speciální zdravotnický vůz Fénix. Záchranáři během zásahu našli uvnitř domu 65letou ženu bez známek života. Dalších 15 lidí přivolaní zdravotníci zkontrolovali, informovali záchranáři na síti X.


Jochová spouští petici proti veřejnoprávním poplatkům. Zmínila i transgender aktivisty

Proti zvyšování koncesionářských poplatků se stále hlasitěji staví také část veřejnosti. Dokládá to i petice Stop poplatkům, kterou založila Aliance pro rodinu. Její předsedkyně Jana Jochová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že by se nejprve měl definovat pojem veřejná služba. Až poté by měla následovat diskuze o výši poplatku pro veřejnoprávní televizi a rozhlas. Ohledně vyváženosti informování upozornila například na téma transgenderu, o...


Tlak na Bidena roste, k výzvám k odchodu z kampaně se přidali sponzoři

Washington - Týden po nevydařeném výkonu v předvolební debatě čelí americký prezident Joe Biden dalším a dalším výzvám, aby vzdal kampaň za znovuzvolení a přenechal místo někomu mladšímu. Přichází od médií, kolegů z Demokratické strany a nyní také od jejích sponzorů. Biden se nutně potřebuje ukázat v lepším světle při sérii vystoupení v nadcházejících dnech, napsala agentura Reuters.


Nikdy. Starmer odmítl připojení Británie k Evropské unii

Již více než čtyři roky Velká Británie není členskou zemí Evropské unie. A ještě kratší doba stačila na to, aby vznikly debaty o jejím znovu připojení. Nyní pravděpodobně příští premiér země odmítl připojení se slovy „nikdy v mém životě“.


Putin vzkázal Trumpovi: Výroky o ukončení války za den bereme vážně

Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že bere vážně výroky amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa o rychlém ukončení války na Ukrajině, informoval Bloomberg.


Neústupný prokurátor z chudé rodiny. Do Downing Street míří levicový Keir Starmer

Britové si ve čtvrtek volí nový parlament, už dopředu je ale téměř jisté, že se novým premiérem stane lídr labouristů Keir Starmer.


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


Jednání o Ukrajině jsou zbytečná, když tam nebudeme, tvrdí Putin se Si Ťin-pchingem

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský lídr Si Ťin-pching ve středu během setkání v Astaně hovořili mimo jiné o Ukrajině a shodli se, že mírová jednání bez účasti Ruska jsou bezvýznamná. Informovala o tom agentura Interfax.


Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar

Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar v Doněcké oblasti, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské armády Nazar Vološyn. Uvedl to server Kyiv Independent.


Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa

Dasha Daley, osmadvacetiletá modelka z Perthu v Austrálii, se ocitla v centru bouřlivé debaty poté, co tvrdila, že byla vyhozena z obchodu s nářadím za natáčení obsahu pro své sociální sítě. Dasha, známá svými odvážnými videi, vydělává stovky dolarů za každé video zveřejněné online. The post Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa appeared first on Instafamosos.


Vývoz vojenského materiálu loni meziročně stoupl o víc než 60 pct. na 48,9 mld.

Praha - Vývoz vojenského materiálu loni vzrostl o více než 60 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl na 48,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ní udělilo loni 1580 licencí k vývozu vojenského materiálu do 99 zemí v hodnotě téměř 68,2 miliardy korun.


Miliony lidí ve Spojeném království vyrazí dnes k parlamentním volbám

Miliony lidí v celém Spojeném království ve čtvrtek hlasují v parlamentních volbách. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že středolevice Labouristická strana má šanci získat velkou většinu v Dolní sněmovně a sestavit novou vládu. Uvedl to server BBC.


Reportér bojuje s hurikánem Beryl na Jamajce


Komentář | Británie by potřebovala lídra jako Thatcherovou. Vyrovná se jí Starmer?

Velká Británie podle hodnocení předních světových médií v čele s Politico a BBC potřebuje silné vedení jako sůl. Konzervativec Rishi Sunak má za sebou nepříliš úspěšné funkční období, kdy měl po dvou premiérech, kteří odstoupili během roku 2022, přinést Británii stabilitu.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Policie odvolala pátrání po ztraceném houbaři na Blanensku. Senior byl nalezen ve Vanovicích

Jihomoravským policistům se podařilo ve čtvrtek odpoledne najít ve Vanovicích 73letého muže, který se ztratil ve středu odpoledne v lesích u Suchého na Blanensku. V poledne vyrazil s manželkou na houby, rozdělili se a na rozdíl od ní nedorazil do kempu, uvedl mluvčí policistů Bohumil Malášek.


Obvinění za týrání psa v Uherském Hradišti


Navlékli mu pytel na hlavu a zbili ho! Svědci popsali zatčení českého dobrovolníka (27) na Ukrajině

Soud projednává případ Filipa S. (27), který podle obžaloby na přelomu března a dubna 2022 nelegálně sloužil v ukrajinské armádě, kde měl navíc rabovat v místech, která ukrajinská armáda osvobodila. Bývalý příslušník pluku Karpatská Sič obvinění odmítá. Ve čtvrtek u soudu mluvili jeho bývalí spolubojovníci.


Národní sdružení Le Penové nezíská většinu křesel, ukazuje nový průzkum

Pravicová strana Národní sdružení (RN) vedená Marine Le Penovou pravděpodobně nezíská většinu křesel v nedělním druhém kole předčasných voleb ve Francii. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, o kterém informovala agentura Reuters.


Oldřich Kaiser se ve Varech objevil s manželkou. Úsměvy rozdával i s límcem na krku

Oldřich Kaiser na filmový festival do Karlových Varů vyrazil podpořit nový film Zahradníkův rok, v němž si zahrál i se svou nynější manželkou Dášou Vokatou. Byl v dobré náladě a úsměvy rozdával na všechny strany. Přítomné ale zarazilo, že má na krku límec.


Havlíček: ANO v EU nehledá spojence v názoru na Ukrajinu, ale na unii

Praha - Hnutí ANO na úrovni Evropské unie nehledá spojence v názorech na Ukrajinu či Rusko, ale v názorech na unii, řekl dnes ve Sněmovně novinářům první místopředseda opozičního uskupení Karel Havlíček. Komentoval tak víkendové oznámení šéfa ANO Andreje Babiše o vzniku nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), ve které bude ANO spolupracovat s nacionálně konzervativním Fideszem maďarského premiéra Viktora Orbána či pravicově...


Ruský soud poslal Američana na 12,5 roku do vězení. Měl obchodovat s drogami

Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení amerického občana Roberta Woodlanda, kterého uznal vinným z pokusu o nelegální výrobu a prodej omamných látek. Napsala to ve čtvrtek ruská agentura TASS s odvoláním na prokuraturu. Agentura Reuters s odkazem na Woodlandova právníka píše, že ho soud uznal vinným z obchodování s drogami. Ruské bezpečnostní složky zatkly Woodlanda letos v lednu.


Otec 15letého Romana, který spáchal sebevraždu: Z vyšetřování nemám dobrý pocit, je to smutné

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.


Policie hledá zvrhlíka z pražské restaurace


Nelegální pobyt Rusů v Česku? Bez biometrického pasu musí pryč, rozhodlo ministerstvo

Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. Podobné opatření už zavedlo Dánsko. Česká republika o něm informovala na jednání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvala další státy k přijetí stejného opatření.


Válka na Ukrajině ONLINE: Orbán krátce po návštěvě Kyjeva zamíří do Moskvy

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. S odvoláním na svůj zdroj z maďarské vlády o tom informoval maďarský servis Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). V úterý se Orbán, jehož země od pondělí předsedá Radě Evropské unie, setkal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Být, či nebýt v CHKO? Starostka se bojí omezení, místní "opičáren" a McDonaldu

Obec se má stát ostrůvkem mezi dvěma chráněnými oblastmi. Místní nechápou proč. A bojí se, že se území zmocní developeři.


O česnek z rodinné farmy na Třebíčsku je zájem, prodává ho přímo z pole

Bochovice (Třebíčsko) - O česnek z Farmy Jura v Bochovicích na Třebíčsku mají lidé zájem. I proto ho letos vypěstovala na třech hektarech. Plochu oproti loňsku víc než zdvojnásobila. Čtvrtým rokem prodává česnek přímo z pole. Letošní úroda je na prodej od konce června. Denně přijede na pole na okraji obce i přes 100 zákazníků. Na výběr mají z několika odrůd, oblíbený je bjetin, který přes ostrou chuť nedráždí žaludek, řekl ČTK majitel farmy...


Erupce sopky na italském ostrově


Kde je Macron? Prezident zmizel

Francouzský prezident Emmanuel Macron se naposledy ukázal na veřejnosti v neděli, když s vzezřením rockové hvězdy odevzdal svůj hlas v prvním kole parlamentních voleb. Od té doby po něm není v době vrcholící předvolební krize jeho strany vidu ani slechu. Čelí skutečnosti, že jej jeho spolustraníci v kampani nechtějí kvůli prezidentově nepopularitě, píše dnes web Politico.


Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace

Praha - Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. ČTK to sdělilo ministerstvo zahraničí. Podobné opatření už zavedlo Dánsko. Česká republika o něm informovala na jednání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvala další státy k přijetí stejného opatření. Biometrický pas je takový cestovní pas, který má strojově čitelné údaje a nosič dat s biometrickými údaji,...


Druhý kongresman vyzývá Bidena k odstoupení z voleb: Je čas hledat někoho jiného

Člen americké Sněmovny reprezentantů Raúl Grijalva se stal druhým kongresmanem z Demokratické strany, který vyzval prezidenta Joea Bidena, aby stáhl svou kandidaturu v nadcházejících prezidentských volbách. Důvodem je Bidenův slabý výkon v první předvolební debatě s Donaldem Trumpem. Uvedl to server CNN.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Ministerstvo chce uvalit daň na sladké nápoje


PROFIL: Kdo je Emmanuel Macron a jak se stal prezidentem Francie

Hlava Francouzské republiky Emmanuel Macron je prezidentam už podruhé. Zvolen byl v roce 2022 na dalších pět let. Stejně jako v roce 2017 porazil svou krajněpravicovou rivalku Marine Le Penovou, a to o 16 procentních bodů. Nyní Macron rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby poté, co jeho strana zcela propadla u voleb do Evropského parlamentu.


Dvanáctiletou dívku stáhl pod vodu krokodýl. Tělo teď našla policie, o hrůze promluvila

Australská policie našla ve čtvrtek tělo dvanáctileté dívky, kterou před dvěma dny stáhl pod vodu krokodýl, když plavala v potoce v odlehlé oblasti na severu země. Informovala o tom agentura AP.


Je Babiš proruský? Jeho nové spojenectví mnohé prozrazuje

Politické debaty o proruské orientaci různých opozičních i koaličních činitelů jsou nyní fakticky na denním pořádku. Bohužel tomu tak je místo toho, aby se řešily skutečné problémy, jichž je více než dost. V poslední době se hodně hovoří o tom, že je proruský Andrej Babiš. Konkrétně se to dozvídáme v komentáři Ondřeje Housky v Hospodářských novinách. Z čeho takto usuzuje? Především z faktu, s kým se Andrej Babiš spojil v Evropském parlamentu.