TLAK NA BIDENA ROSTE, K VýZVáM K ODCHODU Z KAMPANě SE PřIDALI SPONZOřI

Washington - Týden po nevydařeném výkonu v předvolební debatě čelí americký prezident Joe Biden dalším a dalším výzvám, aby vzdal kampaň za znovuzvolení a přenechal místo někomu mladšímu. Přichází od médií, kolegů z Demokratické strany a nyní také od jejích sponzorů. Biden se nutně potřebuje ukázat v lepším světle při sérii vystoupení v nadcházejících dnech, napsala agentura Reuters.

K hlasům volajícím po jeho odchodu z boje o druhý mandát se ve středu přidal kolektiv komentátorů deníku The Boston Globe. "Ve dnech od prezidentské debaty z minulého týdne tým prezidenta Bidena nepřišel s adekvátním vysvětlením toho, proč byl jeho výkon nevídaně špatný, kromě toho, že byl nachlazený," píše se v komentáři.

Biden je v 81 letech nejstarším prezidentem v dějinách Spojených států a v televizním duelu se svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem potřeboval ujistit voliče, že funkci hlavy státu stále dokáže plnohodnotně vykonávat. Místo toho byl před kamerami mdlý a nejistý, což spustilo paniku uvnitř Demokratické strany ohledně jeho schopnosti Trumpa porazit. Krátce po debatě Bidena k ukončení kandidatury vyzvala názorová sekce deníku The New York Times (NYT).

Nyní se podle tohoto listu přidávají také sponzoři demokratů. Jedním z prvních, který s takovýmto apelem vyšel na veřejnost, se stal ve středu miliardář a spoluzakladatel videotéky Netflix Reed Hastings. "Biden musí odstoupit a umožnit vitálnímu lídrovi demokratů porazit Trumpa," napsal deníku NYT. Podle tohoto média mnozí další "megasponzoři" demokratů stejné stanovisko vyjadřují v soukromí.

Někteří komentátoři podotýkají, že takovéto výzvy od společenských elit mohou prezidenta jen utvrdit v odhodlání vytrvat v kampani. Biden si zakládá na tom, že během své dlouhé politické kariéry byl v jistých momentech podceňován, a podle médií si nechává radit jen od úzkého kruhu blízkých v čele s první dámou USA Jill Bidenovou. Dalším faktorem ale mohou být průzkumy preferencí, které po debatě nasvědčují mírnému poklesu prezidentovy podpory.

Biden má čtyři měsíce před volbami rozhodující slovo v tom, zda bude kandidátem demokratů, či nikoli. Ve stranických primárkách neměl výraznější konkurenci a s přehledem je vyhrál, čímž si zajistil právo na nominaci do listopadového souboje o Bílý dům. Vedení strany by ale mohlo vybrat jiného kandidáta, kdyby Biden sám z voleb odstoupil.

K tomu ho již veřejně vyzvali dva demokratičtí členové Sněmovny reprezentantů. Desítka dalších demokratů z Kongresu pak dala najevo pochybnosti o jeho kandidatuře, uvádí list The Washington Post.

Plnou podporu mezitím Bidenovi vyjadřují politici, kteří jsou nejčastěji skloňovaní jako potenciální náhradníci na pozici prezidentského kandidáta demokratů. Vedle viceprezidentky Kamaly Harrisové jde o guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma a guvernérku Michiganu Gretchen Whitmerovou. "Joe Biden je naším nominantem. Hraje na vítězství a já ho podporuji," napsala Whitmerová na sociální síti X po středeční schůzce Bidena s několika guvernéry.

Klíčové budou pro Bidenovu kampaň nadcházející dny, kdy má na programu několik veřejných vystoupení, píše Reuters. V pátek večer (v sobotu ve 2:00 SELČ) odvysílá televize ABC rozhovor se šéfem Bílého domu, ve stejný den Biden vystoupí na předvolebním mítinku ve státě Wisconsin. O den později zamíří do Pensylvánie na konferenci učitelských odborů a příští týden bude ve Washingtonu hostit desítky světových lídrů na summitu NATO.

2024-07-04T14:54:05Z dg43tfdfdgfd