HAVLíčEK: ANO V EU NEHLEDá SPOJENCE V NáZORU NA UKRAJINU, ALE NA UNII

Praha - Hnutí ANO na úrovni Evropské unie nehledá spojence v názorech na Ukrajinu či Rusko, ale v názorech na unii, řekl dnes ve Sněmovně novinářům první místopředseda opozičního uskupení Karel Havlíček. Komentoval tak víkendové oznámení šéfa ANO Andreje Babiše o vzniku nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), ve které bude ANO spolupracovat s nacionálně konzervativním Fideszem maďarského premiéra Viktora Orbána či pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

ANO dříve oznámilo, že vystoupí z liberální frakce Renew Europe v Evropském parlamentu (EP) i z evropské strany ALDE. Havlíček dnes řekl, že důvodem byl program. "Nikdy ho nevyměníme za funkce. Nabídka Renew byla co do funkcí zajímavá a velkorysá, ale my ji nepřijali. Pak je to jen otázka toho, že hledáme spojence v rámci názoru na EU, nehledali jsme spojence v názoru na Ukrajinu, Rusko nebo cokoliv jiného," dodal.

Odklon od Renew a Alde pokládá Havlíček za logický, protože obě uskupení spíše přitvrdila v oblastech, kde je to pro ANO těžko přijatelné. "Jde o migrační politiku, Green Deal, energetiku. Nebyli jsme připraveni se na tom nadále podílet," vysvětlil.

Fidesz, FPÖ a ANO dosahují minimálního počtu 23 europoslanců pro vytvoření frakce. Potřebují však zástupce z alespoň čtyř dalších zemí, aby frakce získala registraci. Ke skupině se nepřidá polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS), která zůstane v EP součástí pravicové frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Havlíček dnes odmítl stav vyjednávání přiblížit. "Budeme to komentovat v příštím týdnu. Jednání probíhají, nebylo by férové, abychom na kohokoliv ukazovali," řekl.

2024-07-04T09:54:36Z dg43tfdfdgfd