BíLýMI KARPATY Z HRADU BRUMOV NA ZříCENINU HRADU VRšATEC

Necelých pět kilometrů od státní hranice se Slovenskem leží na straně sousedů zřícenina hradu Vršatec. Vypíná se na vápencových bradlech nad obcí Vršatské Podhradie už od 14. století. Jeho vznik je spojen se jménem tehdy nejmocnějšího muže západního a středního Slovenska. Na hrad si můžete udělat turistický výlet z valašského města Brumova-Bylnice.

Výchozí bod – pod hradem Brumov

Valašské město Brumov-Bylnice je obklopeno velmi pěknou krajinou Bílých Karpat. Zvláště zajímavý výhled na ni je ze hradu Brumova, který se nad městem tyčí jako zdejší dominanta. Hrad, založený ve 13. století, hlídal cestu do Uher vedoucí Vlárským průsmykem. Zažil obléhání vojsky Zikmunda Lucemburského, valašské povstání i obléhání Tatarů v 17. století. Po požáru v roce 1820 byl hrad opuštěn a proměnil se v ruinu. Ta se ale dočkala v 90. letech minulého století rekonstrukce.

Brumovský hrad je přístupný veřejnosti v rámci komentovaných prohlídek. Otevřeno má od 10:00 do 18:00 hodin. Na hradě se také pravidelně konají kulturní akce – koncerty i divadelní představení. Vstupné do hradu vás vyjde na 70 korun za dospělého, 60 korun za seniora a 50 korun za děti do 15 let. Rodinné vstupné stojí 200 korun.

Hrad Brumov. Foto: Alofok, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C5%99%C3%ADcenina_hradu_Vr%C5%A1atec.jpg

Cíl cesty – hrad Vršatec

Do Brumova-Bylnice se lze dostat autobusem, vlakem i po vlastní ose. Automobil můžete odstavit na parkovišti Brumov-Podzámčí. Na hrad Brumov je to odtud sotva půl kilometru. Parkoviště bude pro vás i výchozím bodem na pěší túru na slovenský hrad Vršatec. Budete muset ujít vzdálenost 12,6 kilometru s převýšením 649 metrů. Od Brumova-Bylnice prostě půjdete do kopce po žlutě značené turistické značce. Výchozí nadmořská výška je 328 metrů. Nejvyššího bodu Průklesy v 835 metrech n. m. dosáhnete po ujití šesti kilometrů. Pak měla cesta vést mírně z kopce.

Česko-slovenskou hranici budete překračovat v místě Pod Okršliskem a dále půjdete po červeně značené trase. Cestou po slovenské straně Bílých Karpat možná narazíte na několik studánek i turistických přístřešků, kde si budete moct odpočinout. Na hrad Vršatec v obci Vršatské Podhradie to z Brumova-Bylnice zdatnému turistovi bude trvat asi čtyři a půl hodiny pěší chůze. Odměnou mu ale bude, až se před ním objeví cíl cesty – hrad Vršatec, respektive to, co z něho zůstalo. Dochovalo se několik obvodových zdí dolního hradu a minimum hradu horního. Ještě před jeho vznikem oblast dříve obývali lidé lužické a púchovské kultury a v 9. a 10. století slovanské kmeny. Stavba hradu začala po mongolské invazi ve 13. století. Vršatec se stal majetkem Matúše Čáka Trenčianského, jenž ve své době představoval nejvýznamnějšího muže na západním Slovensku.

Obec Vršatské Podhradie byla založena v 15. století. Svou funkci hrad plnil do 17. století, pak šlechta dala přednost pohodlnějšímu bydlení. Během protihabsburského povstání Františka Rákociho (v letech 1703-1711) hrad zničila císařská vojska. Od té doby pustnul až do současné podoby. Až se do sytosti vynadíváte na zbytky starobylého hradu, můžete se vydat na zpáteční cestu. Večer po návratu domů budete mít v nohách přes 25 kilometrů a v duši dobrý pocit a plno zážitků z pobytu v krásné přírodě.

Zdroj: https://www.hradbrumov.cz/, https://www.vrsateckyhrad.sk/, mapy.cz

Zřícenina hradu Vrštatec. Náhledové foto: Pražák, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C5%99%C3%ADcenina_hradu_Vr%C5%A1atec.jpg

The post Bílými Karpaty z hradu Brumov na zříceninu hradu Vršatec first appeared on Svět cestovatele.

2024-07-04T11:45:33Z dg43tfdfdgfd