Trending:


Babiš naznačil, kdy má dojít k ustavení frakce Patrioti pro Evropu

Expremiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že nová evropská frakce Patrioti pro Evropu, jejíž vznik oznámil s dalšími politiky v neděli, se podaří ustanovit během příštího týdne. Babiš to v úterý napsal na sociální síti X.


Pražské letiště má problémy s odbavením zavazadel

Praha - Pražské Letiště Václava Havla má problémy s odbavením zavazadel. Důvodem je podle mluvčí letiště Kláry Divíškové hustý prázdninový letový provoz. Prioritu podle ní dostal náklad zavazadel pro odlety, do cílových destinací letiště kufry posílá nejbližšími lety. Tím se zpožďuje výdej zavazadel cestujícím, kteří přiletí do Prahy. Cestující mohou vyplnit reklamační formulář, díky kterému dostanou zavazadlo domů. Letiště také zřídilo dočasnou...


Rusko chce vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram.


Ruské útočné ponorky se dvakrát objevily u Irského moře

Ruské útočné ponorky uskutečnily v blízkosti Irského moře od začátku invaze na Ukrajinu v 2022 dvě mise, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na tři osoby seznámené se záležitostí.


Německo začne vyplácet kompenzace obětem nacistické okupace v Polsku

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že brzy začnou vyplácet kompenzace obětem nacistické okupace v Polsku z druhé světové války, jak uvedla agentura DPA.


Humanitární katastrofa na Haiti: Statisíce dětí skončily bez domova

Více než 300.000 dětí na Haiti muselo opustit své domovy v důsledku přetrvávajících násilností v zemi, které páchají místní gangy. Uvedl to Dětský fond OSN (UNICEF).


Europoslanci Farský a Nerudová zůstávají v EPP, Konečná a Dostál dál jednají

Brusel - Čeští europoslanci Jan Farský a Danuše Nerudová (STAN) zůstávají v Evropském parlamentu nadále v nejsilnější frakci, Evropské lidové straně (EPP). Farský to dnes potvrdil ČTK v rozhovoru, který poskytl na cestě do Portugalska, kde se ode dneška do pátku koná setkání europoslanců lidovecké frakce. Další dva čeští europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál z koalice Stačilo! naopak o tom, ke které frakci se připojí, stále...


Severní Korea tvrdí, že otestovala balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou hlavici

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.


Vyfasoval 8 let, přesto galerista do vězení nepůjde: „Vydírali mě,“ tvrdí Třeštík

Odvolací soud zrušil verdikt, podle nějž si měl pražský galerista Jan Třeštík odpykat osm let vězení za zpronevěru peněz klientů a milionové podvody při obchodech s uměleckými díly. Případ vrátil k dalšímu projednání. Někdejší ředitel Galerie Středočeského kraje vinu odmítá. Součástí zrušeného verdiktu byl i maximální, tedy desetiletý zákaz Třeštíkova působení ve vedení firem.


Fiala se saským premiérem varovali před růstem obliby populistů

Marienberg/Jáchymov - Český premiér Petr Fiala se saským kolegou Michaelem Kretschmerem dnes varovali před růstem obliby populistických stran. Podle Fialy pravicoví i levicoví populisté nenabízejí žádná řešení. Kretschmer řekl, že radikální proudy získávají na oblibě kvůli nezvládnuté nelegální migraci, kterou je nutné zastavit.


Policie hledá hlavního aktéra napadení na Černém Mostě


Orbán je v Kyjevě. Ruské síly nakonec přece jen pronikly do města, vtipkují Ukrajinci

S maďarským premiérem je třeba mluvit a říkat mu věci od plic.


Plán reakce vlády USA na scénáře útoků

Ne každý stát na světě má prostředky na plánování proti nepředvídatelným katastrofám, takže občané Spojených států mohou být vděční, že se o to jejich politici pokusili. Americká vláda zvažovala různé scénáře (známé jako národní plánovací scénáře), které mohou zničit obyvatelstvo země, od zemětřesení až po zvěrstva způsobená člověkem. Zajímá vás to? Projděte si tuto galerii a podívejte se, jaká by mohla být reakce vlády na různé katastrofy.


Farský a Nerudová se rozhodli. Nepůjdou do Renew, zůstanou u evropských lidovců

Europoslanci zvolení za hnutí STAN Danuše Nerudová a Jan Farský i po odchodu hnutí ANO z liberální frakce Renew Europe zůstávají u Evropské lidové strany (EPP). Pro Echo24 to potvrdil Farský s tím, že s Nerudovou chtějí být součástí „silné a stabilní frakce“, kde budou mít šanci prosazovat svůj program.


Vlašský salát: Jednoduchý pokrm, který se stal symbolem socialistického Československa

Kdo by neznal ikonický „vlašák“, který nesměl chybět v žádném československém lahůdkářství v době socialismu. Tento, dnes už ikonický salát, se stal symbolem této doby a neodmyslitelnou součástí stravování v Československu. Má však tento salát opravdu české kořeny?


Velvyslanec Zvaryč chce udělat vše pro další posílení vztahů Ukrajiny a ČR

Praha - Nový ukrajinský velvyslanec v Česku Vasyl Zvaryč chce udělat vše možné i nemožné, aby vztahy mezi oběma zeměmi byly ještě silnější. Řekl to novinářům poté, co dnes oficiálně zahájil svoji diplomatickou misi, když jeho pověřovací listiny na Pražském hradě přijal prezident Petr Pavel. Zvaryč poděkoval České republice, prezidentovi, Parlamentu, vládě i národu za velkou podporu Ukrajiny v těžké době ruské agrese.


Bitvu u Lipan rozhodl chytrý manévr s jízdou. Zajaté husity potkal velmi krutý osud

Téměř deset let po smrti legendárního vojevůdce Jana Žižky z Trocnova se na konci května 1434 dvě stejně vyzbrojené a obdobně početné armády husitů rozložily mezi vesnicemi Hřiby a Lipany, aby rozhodly, na čí straně je pravda. Dva vojenské tábory proti sobě, oba obehnané těžkou vozovou hradbou, k tomu stejné houfnice a hákovnice, pavézy, palcáty, řemdihy, cepy a sudlice. A také stovky zásobovacích vozů a množství koní.


Střelba u D35? Podle policie to byl pokus o vraždu!

Pondělní střelba u dálnice D35 byla vyhodnocena jako pokus o vraždu. Kriminalisté v případu obvinili padesátiletého muže, kterého včera zadrželi. Incident si vyžádal zranění jednoho člověka.


Rusko hlásí zničení pěti ukrajinských stíhaček, Kyjev raněné a zesílené boje

Moskva/Kyjev - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že raketový útok na letiště v Myrhorodu v ukrajinské Poltavské oblasti zničil pět ukrajinských stíhaček Su-27 a dva další stroje poškodil. Kyjev to označil za přehnané. Podle Moskvy rovněž ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek zničila nad dvěma oblastmi a anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym 11 ukrajinských dronů. Letecký poplach byl v noci vyhlášen i na Ukrajině, která hlásí i raněné....


Kolaps na pražském letišti. Vázne odbavování, lidé odlétají bez kufrů

Letiště Praha řeší vážný problém. Kvůli nedostatku personálu totiž nastává chaos v odbavování, lety se kvůli tomu zdržují a cestující si ostře stěžují. Letiště se za problémy omluvilo a uvedlo, že se snaží je napravit. Zároveň doporučují pasažérům, aby si vzali základní potřeby, jako jsou léky či hygienické prostředky do příručního zavazadla pro případ, že by například jejich zavazadla vůbec nebyla odbavena.


Zelenskyj telefonoval s budoucím generálním tajemníkem Ruttem o NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval s odcházejícím nizozemským premiérem a budoucím generálním tajemníkem NATO Markem Ruttem. V telefonátu diskutovali o budoucí spolupráci Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Soud poslal muže obviněného z vraždy jeho expřítelkyně v Mohelnici do vazby

Olomouc - Šumperský okresní soud dnes dopoledne poslal do vazby dvaačtyřicetiletého muže obviněného z vraždy jeho o pět let mladší bývalé přítelkyně v Mohelnici na Šumpersku. Důvodem byla obava, že by muž uprchl nebo se skrýval, hrozí mu 12 až 20 let vězení, řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Tělo sedmatřicetileté ženy našli kriminalisté v neděli večer v jednom z mohelnických bytů. Podezřelého muže dopadli zhruba pět hodin po...


Andrej Babiš k nové evropské frakci


Le Penová varuje před pokusem o administrativní převrat ve Francii

Paříž - Francouzská vláda se před druhým kolem parlamentních voleb pokouší o administrativní převrat. Ve vysílání stanice France Inter to dnes prohlásila Marine Le Penová, jedna z hlavních osobností krajně pravicové strany Národní sdružení (RN). Vládní tábor podle političky, jejíž RN jasně vyhrálo první kolo voleb, se chystá na středečním zasedání kabinetu nově obsadit několik významných pozic ve vedení policie a četnictva. Vláda si tím podle Le...


Jiřího z Poděbrad je 47. plně bezbariérová stanice pražského metra. Následovat bude Radlická a Flora

Od úterý je v provozu výtah ve stanici metra Jiřího z Poděbrad, ta se tak stává 47. bezbariérově přístupnou stanicí pražského metra. Hlavní město současně pracuje na bezbariérovém zpřístupnění i v dalších stanicích, 48. stanicí s výtahem pro vozíčkáře se stane stanice Radlická. V příštím roce by pak dopravní podnik měl zaájit kompletní rekonstrukci stanice Flora.


Prachovské skály mají konečně toalety. Alespoň nebudeme muset do lesa, pochvalují si turisté

Prachovské skály, kam v létě míří tisíce turistů, už nejsou bez toalet. Dosud v chráněném území toalety chyběly. Teď tam jsou hned na dvou místech.


Útok na univerzitě v Sydney: Čtrnáctiletý hoch pobodal studenta, mohl se radikalizovat online

Na univerzitě v Sydney v úterý ráno pobodal útočník dvaadvacetiletého studenta a způsobil mu těžká zranění. Podezřelým je čtrnáctiletý chlapec, kterého zadržela policie. V důsledku útoku byly uzavřeny všechny příslušné univerzitní budovy, informuje agentura Reuters.


Skutečnosti o období studené války, které vás překvapí

Zatímco svět se zatajeným dechem sleduje ruskou invazi na Ukrajinu, zákonitě dochází ke srovnávání s obdobím studené války, kdy mezi Spojenými státy a Sovětským svazem a jejich spojenci vládlo geopolitické napětí, které málem vyústilo v jaderný konflikt. Studená válka fakticky zanikla rozpadem SSSR v roce 1991. Jak však současné události jasně ukazují, mezi Ruskem a většinou jeho západních sousedů stále přetrvávají hluboké kulturní a ideologické rozdíly, jejichž základem je vzájemné podezírání a nepřátelství. Co si tedy pamatujeme ze studené války a z klíčových okamžiků a rozhodnutí, které utvářely svět po roce 1945? Klikněte na tuto galerii a zjistěte několik zajímavých faktů o studené válce.


Kdo může za smrt Šimona na festivalu u Bratislavy? Vše řeší policie, organizátoři čelí kritice

Za smrt dvacetiletého Šimona, k níž došlo v noci z pátku na sobotu na hudebním festivalu Hip Hop žije konaném u jezera Zlaté Písky u Bratislavy, podle některých návštěvníků nesou vinu organizátoři. Ti podle nich nezajistili dostatek pitné vody a nealka. Příčinu úmrtí určí až provedená pitva. Policisté to vyšetřují jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Organizátoři jakoukoliv vinu odmítají.


Jak bude otevřeno na červencové svátky? Na Den věrozvěstů a výročí smrti Jana Husa si i nakoupíte

V Česku začal v pondělí o den kratší pracovní týden, protože v úvodu července jsou tradičně dva státní svátky. To v posledních letech znamená jediné. Každý si potřebuje osvěžit, zdali během nich bude v obchodech otevřeno.


Orbán navštívil Kyjev, Zelenského vyzval k příměří

Kyjev - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských...


Nejhorší incidenty válečné střelby mezi spojenci v historii

Válka je chaotická a nebezpečná záležitost. Všichni, kdo se zapojí do konfliktu, mohou očekávat, že ve jménu přežití budou svědky neuvěřitelných tragédií a hrůz, ale člověk by si myslel, že většina účastníků bojů se může spolehnout alespoň na své soukmenovce ve zbrani, ne? To bohužel není vždy pravda a případy střelby mezi přáteli jsou mnohem častější, než byste si mysleli. Zaujalo vás to? Pročtěte si nejznámější případy střelby mezi spojenci v historii.


Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Řidič by měl za volantem sedět maximálně dvě a půl hodiny a pak si dát přestávku, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský. Varoval, že „únava je zabiják“. Problémy ale podle něj může způsobit i dehydratace.


Zvrat v případu zřícené rozhledny s dětmi na Děčínsku. Policie zahájila trestní stíhání

Policie zahájila trestní stíhání fyzické a právnické osoby v souvislosti s pádem dřevěné věže v Markvarticích na Děčínsku, ke kterému došlo v srpnu loňského roku. Pro CNN Prima NEWS to sdělila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Během nehody se tehdy zranilo několik lidí, dvě děti musel vrtulník transportovat do nemocnice.


Glosa | Události Petra Nutila: Digitalizace a Babiš v náručí proruských populistů

Bohužel, Události Petra Nutila mají zpoždění! Snad se, milí čtenáři, nezlobíte. Byl jsem na víkend v polských horách a zcela výjimečně jsem si dal oddych od bledé záře monitoru. Už ale pojďme na zprávy, stalo se toho mnoho zajímavého!


Zuzana Čaputová na zasloužené dovolené

Zuzana Čaputová je již pár týdnů bez prezidentského mandátu a svoji novou roli si užívá plnými doušky. S partnerem na začátku prázdnin vyrazila na dovolenou do Švýcarska.


Vražda ženy v Mohelnici: Pachatelem má být otec jejího syna, útočil nožem

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Obří požár v Řecku způsobil ohňostroj

Zcela zbytečný oheň zachvátil řecký ostrov Hydra. Na pronajaté jachtě se plavilo po moři několik Kazachů, kteří svou neukázněností způsobili nemalý požár. Ohňostroj odpálili přímo z lodi. V zátoce, kde se ohňostroj pořádal, zbyly jako důkaz činu i zbytky zábavní pyrotechniky. Kapitán i první důstojník lodi Persefoni I. skončili spolu s jedenácti zbývajícími členy posádky rázem ve vazbě.


V pražské zoo se narodilo druhé mládě ohroženého luskouna krátkoocasého

V noci na dnešek se v pražské zoologické zahradě narodilo další mládě luskouna krátkoocasého, který patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Malý luskoun je sourozencem samice Šišky, která přišla na svět loni v únoru jako první mládě tohoto druhu odchované v Evropě. Pohlaví mláděte chovatelé zatím neznají.


Zlín zakázal nájemníkům kouřit na balkonech


Nizozemsko pošle Ukrajině první stíhačky F-16

Nizozemsko brzy dodá Ukrajině první z 24 slíbených stíhaček F-16, uvedla v pondělí odcházející nizozemská vláda.


Michal David nesouhlasí s vyzbrojováním Ukrajiny. Putina ale kritizuje a vyřadil svůj megahit

Hudebník Michal David, který 14. července oslaví 64. narozeniny, se vyjádřil k válce na Ukrajině. Agresi Rusů odsuzuje, nesouhlasí však s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Jak prozradil redakci CNN Prima NEWS, ze svého repertoáru z úcty k napadené zemi vyřadil píseň Ruská Máša.


Ženevské úmluvy: porozumění pravidlům války

Málokterá z mezinárodních mnohostranných dohod zůstala tak významná, vlivná a působivá jako skupina dokumentů známých jako Ženevské úmluvy. Ženevské úmluvy, jejichž dějiny se táhnou více než sto let, se poprvé zrodily v hlavě Mezinárodního výboru Červeného kříže a snaží se omezit zbytečné ztráty, tragédie a brutalitu válečných situací. Tyto strany, které jsou průkopníkem koncepce válečné humanity, byly v průběhu času důsledně aktualizovány, aby držely krok s novými metodami, jimiž se válka vede, a snažily se proměnit nemožné ve skutečnost. Zaujalo vás to? Seznamte se s jednou z nejdůležitějších mírových dohod na světě.


Velká akce proti Le Penové. Přes 200 kandidátů odstoupilo z voleb ve snaze zabránit vítězství RN

Koalice proti Marine Le Penové do druhého kola francouzských parlamentních voleb nabírá konkrétní rysy. V úterý končí lhůta pro kandidáty, kteří postoupili do druhého kola voleb, aby se rozhodli, zda se ho zúčastní. Na 200 kandidátů, kteří se kvalifikovali do druhého kola, téměř všichni levicoví nebo Macronisté, již v úterý odpoledne odstoupilo. Ve většině případů, aby zabránili "trojúhelníku" a postavili se proti Národnímu sdružení (RN), uvedla...


Záplavy, které ovlivnily dějiny: Příběh velké čínské povodně z roku 1931

V první polovině 20. století zasáhla Čínu jedna z největších přírodních katastrof v historii tamějšího regionu. Tato událost dramaticky ovlivnila miliony životů a ve svém důsledku změnila i politický a sociální vývoj země. Velká povodeň z roku 1931 nejenže způsobila obrovské škody na majetku a infrastruktuře, ale také vyvolala řadu následných událostí, které ovlivnily budoucí směřování Číny.


KOMENTÁŘ: Nová éra hnutí ANO v Evropě. Konec strany pro všechny a tečka za praotcem Teličkou

Kdo očekával, že alespoň začátkem léta bude na české politické scéně klid, šeredně se pletl. První prázdninovou bombu odpálilo hnutí ANO, když jeho šéf Andrej Babiš oznámil vznik nového unijního uskupení Patrioti pro Evropu. Co formální spojení se stranou maďarského premiéra Viktora Orbána a rakouskými Svobodnými vlastně znamená? Mimo jiné definitivní odklon od politiky prvního českého eurokomisaře Pavla Teličky. ANO se zároveň více ideologicky...


Detaily tragického požáru v Kameničce


Ukrajina má po dvou letech opět velvyslance v Praze. Pavlovi se představil česky

Prezident Petr Pavel v úterý převzal na Pražském hradě pověřovací listiny nových velvyslanců ze zahraničních zemí. Mimo jiné tak má nejvyšší diplomatické zastoupení v Česku po dvou letech i Ukrajina.


Tragédie na Českolipsku. Seniora zřejmě usmrtilo převrácení koňského povozu na lesní cestě

Policie na Českolipsku prošetřuje od pondělního odpoledne úmrtí dvaasedmdesátiletého muže, případ zatím vede jako dopravní nehodu. Senior zemřel na lesní cestě nedaleko Dubé, pravděpodobně při převrácení koňského povozu. Informoval o tom regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský.


V lesích na Slovensku leží nebezpečná munice