NěMECKO ZAčNE VYPLáCET KOMPENZACE OBěTEM NACISTICKé OKUPACE V POLSKU

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že brzy začnou vyplácet kompenzace obětem nacistické okupace v Polsku z druhé světové války, jak uvedla agentura DPA.

Polský premiér Donald Tusk ve Varšavě po německo-polském setkání ministrů sdělil, že tato otázka se nebude řešit roky, ale měsíce. Scholz slíbil odškodnění pro přibližně 40 000 obětí německé okupace, aniž by uvedl přesné detaily.

Tusk ocenil kancléřovo prohlášení, ale zároveň poznamenal, že žádná částka nemůže plně kompenzovat utrpení z druhé světové války.

Tusk také uznal, že otázka reparací je po formální a právní stránce uzavřená, ale věří, že tento krok může přispět ke zlepšení vztahů mezi Německem a Polskem. Zdůraznil, že pozitivní gesta mají v politice velký význam.

Předchozí vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) požadovala od Německa reparace ve výši 1,3 bilionu eur. Po změně vlády v prosinci se vztahy mezi Varšavou a Berlínem zlepšily.

Tusk zdůraznil důležitost závazku Německa k bezpečnosti v Evropě, když Scholz prohlásil, že Německo je připraveno převzít odpovědnost za ochranu východních hranic EU spolu s ostatními členskými státy.

Německo se bránilo tím, že se komunistická vláda tehdejší Polské lidové republiky roku 1953 všech reparačních nároků zbavila. "Ačkoli je poválečnou povinností Německa připomínat si utrpení, které Německo brutálně způsobilo milionům Poláků, otázka reparací je, jak víte, uzavřená," uvedla tehdejší šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

Loni tak Německo požadavek formálně odmítlo, jak informoval server Guardian. Polská vládní strana PiS ale zdůrazňuje, že dohoda z roku 1953 je neplatná, jelikož vznikla pod sovětským nátlakem, kdy „Moskva chtěla zajistit, aby její satelit Východní Německo neměl žádné závazky“.

Podle německého resortu zahraničí země od konce války zaplatilo na reparacích dohromady 74 miliard eur, tedy asi 1,8 bilionu korun. Většina peněz přistála v rozpočtech západoevropských zemí a Izraele, nebo jednotlivců.

Související články

2024-07-02T15:19:14Z dg43tfdfdgfd