Trending:


Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat.


KLDR začala veřejně obhajovat Rusko. Vinu za útok na Krym svalila na USA

Severní Korea vyjádřila podporu Rusku a odsoudila ukrajinský útok na Krym, při kterém byly použity americké zbraně. Uvedl to server BBC.


Ruské příjmy z ropy a plynu v červnu vzrostly o 50 %: Sankce nezabraly, Putin slaví „vítězství“

Navzdory západním sankcím Rusko zaznamenává překvapivý nárůst příjmů z prodeje ropy a plynu. Nová analýza odhaluje, jak se Moskvě daří obcházet omezení a posilovat svou ekonomiku. Podle výpočtů agentury Reuters se jedná o nárůst o 50 % na 9,4 miliardy dolarů, a to i přes sankce uvalené Západem kvůli válce na Ukrajině. To ukazuje, že ruská ekonomika je odolnější vůči sankcím, než se myslelo.


Poslední žijící dozorce z koncentráku trestu unikne. Německý soud přihlédl k vysokému věku

Bývalý dozorce v koncentračním táboře Sachsenhausen Gregor Formanek nebude souzen za účast na masovém vyvražďování vězňů. Zemský soud v německém městě Hanau ve čtvrtek přihlédl k vysokému věku nyní 99letého Formanka. Někdejší příslušník elitních nacistických jednotek SS se měl podle mezinárodního týmu vyšetřovatelů během druhé světové války podílet na zavraždění 3 300 vězňů, uvedla izraelská a německá média.


Severní Korea na straně Ruska. Diktatura odsoudila ukrajinský útok na Krym

Severní Korea vyjádřila podporu Rusku a odsoudila ukrajinský útok na Krym, při kterém byly použity americké zbraně. Uvedl to server BBC.


Končí školní rok, žáci ZŠ a SŠ si převezmou vysvědčení

Praha - Žáci základních a středních škol dnes dostanou svá závěrečná vysvědčení, končí školní rok. Vysvědčení si převezme zhruba 1,49 milionu žáků a studentů, od soboty 29. června jim začnou letní prázdniny. Pro své první závěrečné vysvědčení si mezi nimi půjde i asi 118.000 prvňáků. Do lavic se školáci vrátí znovu v pondělí 2. září.


„Dokončujeme dodávky.“ Do Polska dorazilo všech 116 tanků Abrams z Washingtonu

Všech 116 tanků Abrams zakoupených ve Spojených státech z vyřazované výzbroje americké námořní pěchoty je v Polsku, uvedla polská agentura, která má na starosti armádní nákupy. Tanky Abrams ve verzi M1A1 ve vybavení polské armády vyplní mezery po obrněncích, které Polsko předalo Ukrajině na obranu před ruskými invazními silami.


Spojené státy očekávají ruský útok na satelity. A připravují se na něj

Šéf U.S. Space Command Stephen Whiting okomentoval nedávné zprávy, podle nichž se Rusko chystá zaútočit na satelity na orbitě Země. Z jeho vyjádření...


Silné bouře zasáhly jih Slovenska, po zatopení byla uzavřena jedna z nemocnic

Bratislava - Středeční silné bouře způsobily lokální záplavy na Slovensku a poškodily silnice či majetek lidí. Voda z přívalového deště zaplavila také nemocnici ve městě Nové Zámky, která byla podle dnešního oznámení ministerstva zdravotnictví uzavřena.


MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA | NEŠTĚSTÍ na Slovensku: Děsivá havárie vlaku s autobusem. Na místě jsou mrtví a zranění

Železniční doprava v úseku Nové Zámky - Dvory nad Žitavou je od 17:05 hodin přerušena kvůli srážce vlaku EC s autobusem. O neštěstí informovalo na sociální síti Operační středisko záchranné zdravotní služby SR, které na místo vysílá pět pozemních ambulancí a dva záchranářské vrtulníky.


Hasiči zasahují kvůli bouřkám na Přerovsku


ANO zakládá novou evropskou frakci, potvrdil Babiš

Hnutí ANO jako vítěz nedávných evropských voleb v Česku založí v Evropském parlamentu novou frakci, která bude vystupovat proti migraci a prosazovat úpravy Green Dealu. Uvedl to expremiér Andrej Babiš ve čtvrtek na sociální síti Instagram.


Exploze v Ostravě zastavila až policie! Strůjci výbušných zařízení hrozí vězení

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi.


Stres z vysvědčení může u dětí skončit i sebevraždou. Experti vyjmenovali varovné signály

S blížícím se koncem školního roku na žáky základních škol čeká vysvědčení. Pro řadu dětí se může jednat o nejvíce stresující období celého roku. V hraničních případech si mohou zoufalé děti sáhnout i na život. Štáb CNN Prima NEWS se obrátil na přední odborníky na citlivou dětskou duši o rady a doporučení, jak by měli dospělí k žákům v těchto dnech přistupovat.


Drama u zvolenského soudu: Obžalovaný při jednání vyskočil z okna. Nyní bojuje o život

Ve slovenském městě Zvolen na toto jednání okresního soudu zřejmě dlouho nezapomenou. Muž, kterého tam eskorta dopravila, vyskočil během jednání z okna krátce poté, co mu příslušníci vězeňské stráže sundali pouta. Teď bojuje v nemocnici o život, informuje TV JOJ.


Zaznamenali jste propagandu v těchto hollywoodských trhácích?

Mohlo by se zdát, že propaganda je něco, čím se zabývají jen ti zlí. V mnoha lidech toto slovo vyvolává představu nacistického Josepha Goebbelse, Stalinovy sovětské propagandy nebo drakonického zasahování do médií a cenzury v Severní Koreji. Ve skutečnosti je propaganda nástrojem, který využívají téměř všechny národy na světě a Spojené státy nejsou výjimkou. Od strýčka Sama až po Rosie Riveter - existuje nespočet způsobů, jak vláda Spojených států využívala a stále využívá média k šíření tendenčních informací, které podporují jejich politické cíle a světonázor (tj. oxfordská definice propagandy). Je tedy jen zcela logické, že se vláda spojí s největším mediálním průmyslem v zemi a pravděpodobně i na světě: s Hollywoodem. Minimálně od druhé světové války vykonávají různé agentury federální vlády, včetně zpravodajských služeb, různou úroveň kontroly nad tím, co z Hollywoodu vychází. Občas se to dělo v tichosti, jindy zase ne tak docela. Od Jurského parku až po filmy od Marvelu se vztah mezi Hollywoodem a agenturami, jako je ministerstvo obrany a CIA, opakovaně ukázal jako oboustranně výhodný. Vznikl váš oblíbený film s pomocí a pod vlivem vlády? Přečtěte si tuto galerii a zjistěte to.


Bouře se prohnala Prahou. Zatopila podjezdy i trať u Čechova mostu, doprava hlásí problémy

Silná bouřka s přívalovými srážkami, která se ve čtvrtek odpoledne přehnala Prahou, zkomplikovala na několika místech provoz tramvají. Během intenzivní průtrže mračen voda zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu v centru hlavního města, vyplývá z informací na webu dopravního podniku. Tramvaje musely kvůli nesjízdným tratím jezdit odklonem. Na Břevnově vypadlo napájení elektrickým proudem, mezi Malovankou, Vypichem a Bílou...


Muž z Donbasu chtěl v Pařiži zaútočit na hobbymarket. Policie ho zadržela, když se poranil při manipulaci s bombou

Muž s ukrajinským a ruským občanstvím, který se nedávno u Paříže poranil výbušninou a následně byl zadržen, chtěl provést útok na pařížský hobbymarket. S odkazem na vyšetřovatele to napsal francouzský deník Le Monde. Útok byl podle listu součástí sabotážního plánu řízeného z Moskvy a namířeného proti evropským zemím, které se stavějí proti invazi ruských vojsk na Ukrajinu.


Rusové posílají na Ukrajinu i naturalizované občany. Jsou jich tam tisíce

Rusové na Ukrajinu vyslali 10 tisíc naturalizovaných občanů, kteří se dobrovolně nepřihlásili do armády. Údajně tam kopou zákopy a staví opevnění. Kremelský režim dlouhodobě nabízí cizincům především ze zaostalejších zemí „výhodné balíčky“, aby položili život jako žoldáci v cizí válce.


Policejní hlídky se chystají na silnice během začátku letních prázdnin

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Kauza kolem Nových Holešovic. Hřib mluví o mnohamilionové korupci, Scheinherr to odmítl

V projektu na rozvoj stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí hrály roli úplatky, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj šlo až o 50 milionů korun a věc nyní šetří policie. Korupci ale odmítá zastupitel hlavního města Prahy Adam Scheinherr (Praha Sobě).


Chvíle krátce před začátkem debaty mezi Bidenem a Trumpem


Babiš navrhuje na státní vyznamenání Milana Kunderu. Před rokem přiznal, že ho ani nečetl

Sněmovna navrhla státní vyznamenání pro spisovatele Milana Kunderu, herečku a bývalou první dámu Dagmar Havlovou Veškrnovou, velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi, pražského arcibiskupa Jana Graubnera a písničkáře Karla Kryla. Expremiér a poslanec Andrej Babiš (ANO) si nominaci Milana Kundery přivlastnil a prohlásil, že z toho má obrovskou radost. "Konečně prošel sněmovnou můj návrh, aby Řád Bílého lva, in memoriam, dostal spisovatel Milan Kundera,"...


Ruští exposlanci v exilu vyzývají NATO k likvidaci ruského vedení

Skupina bývalých poslanců ruské dumy, kteří působí v exilu pod hlavičkou "Kongresu lidových poslanců" vyzvala západní představitele k větší podpoře Ukrajiny a osvobození Ruska od Putinova režimu, a to včetně použití síly a likvidace vysoce postavených činitelů. Uvádí to v dokumentu, který chtějí představit na summitu NATO ve Washingtonu. Informují například britské The Times.


Policie posiluje hlídky před prázdninami


Jurečka hájil zjišťování zůstatků na účtech žadatelů o budoucí sociální dávku

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hájil ve Sněmovně plánovanou možnost státu ptát se na zůstatek na bankovních účtech žadatelů o budoucí jednotnou dávku státní sociální podpory. Do ní se mají sloučit příspěvek na bydlení, dětské přídavky, doplatky na bydlení a příspěvek na živobytí. Jurečka se neobává toho, že by takové prověřování majetkových poměrů neuspělo v případě sporu před Ústavním soudem, uvedl při dnešních...


Pomalejší, ale taky dražší. Koalice zvažuje zbrzdit růst důchodového věku

Demografům se podařilo silně vstoupit do debaty o navyšování věku odchodu do důchodu. Někteří zástupci koaličních stran se tak začínají přiklánět k variantě, která by růst důchodového věku zbrzdila. Po předložení návrhu ze strany České demografické společnosti začal debatu připouštět i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zda k tomu dojde, však záleží na konečném „účtu“. Je totiž pravděpodobné, že pomalejší růst důchodového věku bude znamenat...


Česko na muniční iniciativu pro Ukrajinu přispělo téměř 866 miliony korun

Česko na iniciativu na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu přispělo téměř 866 miliony korun. Na dnešní tiskové konferenci před odletem do Bruselu na zasedání Evropské rady to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Peníze vyčleněné českou vládou budou podle ministerského předsedy vynaloženy na nákup munice od české společnosti STV Group.


Propadají spíš chlapci než dívky: Kde mají žáci nejlepší prospěch

Úspěšnost žáků ve škole ovlivňuje řada faktorů a nejsou to jen dosažené vědomosti. Podle sociologů velkou roli hrají i socioekonomické podmínky dětí. Prospěch žáků se tak napříč republikou velmi liší. Dobrou zprávou ale je, že počet propadlíků a nutnost opakovat celý ročník znovu se v průběhu posledních let nezvyšuje.


Nová expozice v rodném domě A.Dvořáka v Nelahozevsi přibližuje jeho dětství

Nelahozeves (Mělnicko) - Nová expozice v rodném domě Antonína Dvořáka v Nelahozevsi na Mělnicku přibližuje skladatelovo dětství i prvotní zdroje jeho inspirace. Návštěvníkům se poprvé otevře ve zkušebním režimu v pátek. Rekonstrukce většiny částí bývalé hospodářské usedlosti, jejímiž majiteli jsou Lobkowiczové, je hotová. S dokončením poslední části, kterou je návštěvnické centrum, se počítá v létě. Dům bude fungovat nejen jako významná kulturní...


Maryša otrávila mámu (†60): Nalila jí jed do kávy! Vrchní soud potvrdil 18 let v base

Na 18 let za mříže za vraždu vlastní matky poslal v březnu Krajský soud v Brně Janu Rodovou (36) z Jihlavy. Potvrdil tak verzi žalobce, podle které žena nalila loni v únoru úmyslně své matce (†60) do kávy metanol. Starší ženě se udělalo nevolno a zemřela. Vrchní soud v Olomouci nyní verdikt potvrdil, je tak pravomocný.


Šílenství v Bulharsku: Lars Mittank měl strach o vlastní život. Z letiště utekl do lesa, od té doby ho nikdo neviděl

Začalo to jako obyčejná dovolená a skončilo to noční můrou, která přetrvává dodnes. Osmadvacetiletý Berlíňan Lars Mittank se se svými přáteli vydal v roce 2014 do Bulharska. Domů se už ale nikdy nevrátil.


Děti Země vyhlásí vítěze ankety Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2023

Brno - Sdružení Děti Země dnes v Brně vyhlásí vítěze ankety Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2023. Ve finále je 18 výroků od 14 lidí, vítěze vybírá komise. Cenu za rok 2022 loni dostal někdejší primátor Českých Budějovic a nynější městský a krajský zastupitel Jiří Svoboda (ANO).


Střelba v centru Bruselu: Dva mrtví a dva vážně zranění kousek od rušného nádraží

Dva lidé zahynuli a dvě další osoby utrpěly vážná zranění při střelbě v noci na dnešek nedaleko rušného bruselského nádraží Gare du Midi. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na policejního mluvčího.


V Karlových Varech už se prodávají lístky na filmy. Festival si pochvaluje dlouhé fronty

Dnes ráno začal prodej lístků a Festival passů na 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na otevření pokladen čekaly stovky lidí a fronty byly dlouhé několik set metrů. Lidí bylo ve frontách zřejmě více než v minulých letech. První nadšenci na otevření pokladen čekali od středečního rána.


Zelenskyj na summitu EU kvůli klíčové dohodě. Vyjádřil se i k situaci ve Francii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, že Kyjev se na unijním summitu v Bruselu chystá podepsat bezpečnostní pakt s Evropskou unii. Lídr napadené země zároveň uvedl, že věří, že Francie bude i po blížících se parlamentních volbách nadále podporovat Ukrajinu.


Trest smrti je vyloučený, přísnější zákony nutné, shodují se soudce a senátorka

Brutalita a bezohlednost pražského vraha Jiřího Dvořáka, podobně jako loňská předvánoční zavraždění 14 lidí Davidem Kozákem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, rozproudily ve společnosti diskusi o trestu smrti. Bylo by na místě za mimořádně surové zločiny posílat pachatele na popraviště? Soudce Kamil Kydalka i senátorka Hana Marvanová, kteří o případu Jiřího Dvořáka diskutovali u kulatého stolu Deníku, soudí, že někteří pachatelé by si...


Jak předejít sebepoškozování dětí


Muž inicioval tři výbuchy, došla si pro něj zásahovka. Policie ho teď obvinila

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi.


Policie potvrdila, že lhala. Kamerové záznamy z fakulty vidět nechtěla

Policisté zasahující v budově filozofické fakulty na pražském Palachově náměstí krátce před tragickou prosincovou střelbou nepožádali její zaměstnance o přehrání kamerového záznamu. Vyplývá to z uniklých policejních dokumentů, přičemž pravdivost informace potvrdil i mluvčí pražského policejního ředitelství Jan Daněk. Policie přitom ještě v pondělí tvrdila opak.


„Hrozí jaderná zkáza. Přestaňme se chovat jako děti.“ Jeffrey Sachs o Ukrajině, Rusku a USA

Stále častěji se mluví o riziku třetí světové války, v niž by mohl přerůst rusko-ukrajinský (a americký) konflikt. Asi nejznámější hlas, který dnes na Západě varuje před jaderným armagedonem, patří Jeffreymu Sachsovi. Americký profesor ekonomie se 35 let pohybuje mezi akademickou sférou, diplomacií a mezinárodní politikou, velkou měrou ve východní a střední Evropě. Ostatně jeho manželka pochází z Prahy.


Na Slovensku se srazil vlak s autobusem. Několik mrtvých, expres jel z Prahy

Nejméně šest lidí zemřelo při srážce vlaku jedoucího z Prahy s autobusem u Nových Zámků na Slovensku. Dalších pět osob utrpělo zranění, uvedli záchranáři s tím, že zásah na místě tragické události stále pokračuje.


Na území CHKO Broumovsko vylétl z hnízd rekordní počet sokolích mláďat

Broumov (Náchodsko) - V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko letos opustilo hnízda nejvíce sokolích mláďat v novodobé historii, bylo jich 14. Zahnízdilo tam sedm párů sokolů stěhovavých, dvě hnízdění úspěšná nebyla, informovali ČTK zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR. Loni se v CHKO Broumovsko ke zdárnému konci hnízdění dopracovala tři hnízda, ze kterých vylétlo celkem osm mladých sokolů.


Hádka ve Sněmovně kvůli vyznamenáním: Poslanci se přeli o Zemana, Kunderu i bratry Mašíny

Exprezident Miloš Zeman, spisovatel Milan Kundera nebo bratři Mašínové. Poslanci dávali dohromady seznam lidí, kteří si podle nich zaslouží vyznamenání od prezidenta. Jmen se objevilo hodně, poslanci se kvůli nim i pohádali.


Učitelka vyhnala děti ze třídy. Krátce na to se ve škole zřítil strop

Pouze včasná reakce učitelky zabránila tragédii ve škole v Horních Počernicích. V jedné třídě se tam zřítil strop. Učitelka základní školy vyhnala své žáky ven v momentě, kdy strop začal praskat. Všem se však povedlo ze školy evakuovat ještě před zřícením stropu. Jako zázrakem se nikdo nezranil. Záchranáři se ale postarali o jednoho dospělého a tři děti se stresovou reakcí na situaci a nevolnostmi. Policie okolnosti neštěstí vyšetřuje a čeká na...


Čecha inspirovala videa, na svědomí má tři výbuchy! Teď mu hrozí vězení

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi.


Úžasné krátery po dopadech meteoritů a asteroidů

Přímo na Zemi se nachází několik vynikajících příkladů kráterů po dopadech meteoritů a asteroidů a dalších viditelných impaktních struktur. Klikněte a nechte na sebe tyto úžasné krátery zapůsobit.


Švihák lázeňský Jiří Bartoška se už prochází po Varech: Minulý rok ho trápilo zdraví, nyní jen kvete

Na kolonádě v Karlových Varech to začíná pěkně žít. Už přijeli první hosté a také prezident Jiří Bartoška (77), který se vesele procházel po lázeňském městě. Objevily se i další známé tváře, například módní návrhář Lukáš Macháček či moderátor Marek Eben. Na místě je už připravená redakce eXtra.cz, která vše pečlivě monitoruje.


Šojdrová nechá přepočítat výsledky eurovoleb. Jde mi o důvěru voličů, vysvětlila

Dělám to kvůli důvěře voličů, vysvětlila Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS, proč se rozhodla podat stížnost na výsledek voleb do Evropského parlamentu. Dosavadní lidovecké europoslankyni totiž k obhájení mandátu chybělo pouhých 600 hlasů, a tak chce nechat s ohledem na údajné chyby při započítávání preferenčních hlasů výsledky přepočítat.


Dusno v Bruselu. Novou frakci v Europarlamentu nejspíš založí Babiš s Orbánem, Morawieckim a Ficem

V Bruselu se dělá dusno a na obzoru se rýsuje zbrusu nová, národovecká a vlastenecky založená europarlamentní frakce, píše slovenský deník Štandard. Podle nejnovějších spekulací a zákulisních informací se jedná o vzniku nové frakce v Evropském parlamentu. Zakladatelem zmiňované frakce by mělo být české ANO, maďarský Fidesz, polská strana Právo a spravedlnost (PiS) a slovenský Smer. Maďarský deník Népszava píše, že vznik nové skupiny iniciuje...