SLOVNí HODNOCENí JE V NIžšíCH ROčNíCíCH EFEKTIVNěJší, řEKL ZáSTUPCE řEDITELKY ZŠ

Praha - Slovní hodnocení, při kterém žáci dostanou zpětnou vazbu o tom, v čem se jim daří a kde mají případné nedostatky, je v nižších ročnících efektivnější než hodnocení známkou. ČTK to dnes řekl zástupce ředitelky Základní školy Karla Čapka v Praze 10 Lukáš Taller. Ve škole v Kodaňské ulici si dnes vysvědčení, zatím ještě s klasickými známkami, přebralo 573 žáků, z toho 68 prvňáčků.

"Ve slovním hodnocení přímo ukážete daná pozitiva žáka, stejně tak i nějaké možné nedostatky, na kterých se dá pracovat, které se dají nějakým způsobem efektivně zlepšovat. Řeknete tomu rodiči, případně žákovi, kde je problém, nebo naopak, v čem je dobrý. Myslím, že to je efektivnější, zejména u menších dětí," řekl Taller.

Myšlenka změny hodnocení ze známek na slovní nebo kriteriální v prvních třech ročnících základních škol vychází podle ministerstva školství z toho, že v prvních ročnících základní školy by nemělo jít o výkony, ale o to, aby děti získaly vztah ke vzdělávání a osvojily si základní gramotnosti. Se zahájením změny se nyní počítá od školního roku 2027/2028, kombinace různých forem hodnocení je ale podle ministerstva možná už nyní.

Slovní hodnocení nyní uplatňuje Základní škola Karla Čapka podle Tallera celý rok průběžně ve všech předmětech a aktivitách. "Co se týká formativního hodnocení, tak to samozřejmě umíme aplikovat a aplikujeme, byť ho tedy nemáme přímo v závěrečném vysvědčení, ani v pololetním, ani v konečném. Nicméně na vyžádání rodičů samozřejmě k tomu slovnímu hodnocení může dojít," řekl zástupce ředitelky.

Spolu s českými žáky si dnes ve škole vysvědčení přebralo i 27 žáků z Ukrajiny. Podle Tallera jim pomáhá speciální pedagožka a ukrajinská asistentka, která má vysokoškolské vzdělání v oboru pedagogiky a hovoří česky i ukrajinsky. Na škole také vyučují češtinu pro cizince. "Spolupracujeme i s externí organizací Petrklíč, kteří naše žáky doučují různé předměty," řekl Taller.

Změna prostředí může podle něj být pro žáky z Ukrajiny náročná. "Na druhou stranu bych řekl, že tady máme velmi kvalitní pedagogický sbor, který se k tomu postavil velmi hezky, zejména paní učitelky na prvním stupni. Na základě toho si myslím, že začleňování dopadlo velice dobře," uvedl zástupce ředitelky.

Jsou ale podle něj i případy, kdy se začlenění dětí z Ukrajiny nedaří. "Ale zde potom nastupuje sociální pedagožka, nastupuje školní psycholožka, případně metodička primární prevence, která třeba i přizpůsobí preventivní program tak, abychom pracovali s tou třídou a kolektivem," uzavřel Taller.

Anketa: Za vysvědčení lidé kupují nejčastěji květiny a sladkosti, někdo i hračky

Lidé za vysvědčení kupují nejčastěji květiny a sladkosti, vyplývá z ankety ČTK mezi prodejci. Pozorují ale také vyšší zájem o hračky, kosmetiku nebo vonné svíčky a zrnkovou kávu. Prodejci očekávají na konci školního roku vyšší tržby o jednotky až desítky procent.

Všichni oslovení prodejci se shodli na tom, že největší zájem je o květiny. Lidé je kupují nejvíce v den vysvědčení a den před ním. On-line supermarket Rohlík.cz letos například zaznamenal vyšší poptávku po květinách v květináčích a pokojových rostlinách. "Tento trend představuje přibližně o čtvrtinu větší zájem než v předchozích letech. Posun přisuzujeme postupně rostoucímu důrazu na ekologické nakupování a udržitelnost," řekla mluvčí Rohlíku Denisa Morgensteinová.

Řetězec Lidl nabízí jak jednotlivé růže, tak i bohaté kytice, za které lidé zaplatí zhruba 300 korun. Podobnou nabídku má také řetězec Kaufland nebo řetězec Tesco, který uvedl, že oproti minulému roku pozoruje letos větší zájem o dražší květinové sety a vazby.

Vedle květin lidé nejčastěji kupují čokolády. Některé řetězce na konec školního roku rozšířili nabídku o speciální balení čokoládových pralinek a bonboniér. Kromě tradičních květin a čokolád zaznamenávají obchodníci zvýšenou poptávku také po dalším zboží.

V Kauflandu zákazníci nakupují například zrnkovou kávu a zaznamenali mimo jiné zvýšený zájem o nealkoholický sekt. V řetězci Albert lidé pořizují vonné svíčky a další drobné dárkové zboží. "Nárůst poptávky v těchto kategoriích se pohybuje od jednotek po desítky procent," řekl mluvčí řetězce Jiří Mareček. Větší zájem o dárkový sortiment než v loňském roce pozoruje také řetězec Globus, ve velkém prodávají mimo jiné šlehačkové a ovocné dorty.

Vyšší tržby očekává i hračkářstvích Bambule, a to zhruba dvojnásobné ve srovnání s minulým týdnem. "Ze sortimentu dominují menší impulzivní hračky, což vyplývá i z hodnoty průměrného nákupu, která se v den vysvědčení pohybuje nad 600 korunami," řekla marketingová ředitelka hračkářství Jana Krčková.

Vysvědčení si dnes převzalo zhruba 1,49 milionu žáků a studentů, od soboty jim začnou letní prázdniny. Pro své první závěrečné vysvědčení si mezi nimi šlo i 118.000 prvňáků. Do lavic se školáci vrátí znovu v pondělí 2. září.

Končí školní rok, žáci ZŠ a SŠ si převezmou vysvědčení

Žáci základních a středních škol dnes dostanou svá závěrečná vysvědčení, končí školní rok. Vysvědčení si převezme zhruba 1,49 milionu žáků a studentů, od soboty 29. června jim začnou letní prázdniny. Pro své první závěrečné vysvědčení si mezi nimi půjde i asi 118.000 prvňáků. Do lavic se školáci vrátí znovu v pondělí 2. září.

Slavnostního zakončení školního roku se na základní škole v Ořechově u Brna zúčastní i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Předá vysvědčení žákům devátých tříd. Prezident Petr Pavel se za školáky nechystá.

V základních školách se podle statistik ministerstva ze začátku tohoto školního roku vzdělává více než milion dětí. Mezi nimi si pro své závěrečné vysvědčení půjde i téměř 106.000 žáků devátých tříd základních škol. Jeden milion překonal počet žáků základních škol poprvé loni. Podle statistik ministerstva je v Česku 4276 základních škol. Středních škol je asi 1300, studuje v nich v tomto školním roce asi 485.000 studentů a učňů.

Kromě českých žáků si pro vysvědčení půjdou i děti ukrajinských uprchlíků. Podle dubnových dat ministerstva školství chodí do českých škol asi 49.500 dětí ukrajinských uprchlíků. V základních školách se podle ministerstva vzdělává více než 37.000 ukrajinských uprchlíků, do středních škol chodí asi 5350 uprchlických žáků z Ukrajiny. Ministerstvo školám doporučilo, aby ukrajinské uprchlíky hodnotily zejména slovně. Při jejich hodnocení mají školy zohlednit nedostatečnou znalost vyučovacího jazyka.

Na konec školního roku a začátek letních prázdnin se připravuje i policie, zesílí dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Česku. Dodržování silničních pravidel bude od pátku do neděle na různých místech kontrolovat přes 1800 policejních hlídek. Dopravně bezpečnostní akce se podle policie nebudou soustředit jen na nadcházející víkend, policisté je mají kvůli očekávané vyšší hustotě dopravy naplánované během celých prázdnin.

Někteří obchodníci chystají za vysvědčení pro děti slevy, například na knihy nebo vstupné do zoologických zahrad. Levnější vstupné připravili pro žáky za vysvědčení například v zoologické zahradě v Brně, Liberci nebo Ústí nad Labem.

2024-06-27T22:44:17Z dg43tfdfdgfd