EXPLOZE V OSTRAVě ZASTAVILA Až POLICIE! STRůJCI VýBUšNýCH ZAříZENí HROZí VěZENí

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi. 

Policie v pondělí přijala oznámení o silné detonaci a kouři ve volném terénu v Ostravě-Hrabové a její příslušníci začali věc okamžitě prověřovat. V krátkém čase došlo k zadržení dvou mužů zásahovou jednotku, přičemž jeden z nich byl po výslechu propuštěn. Druhý muž byl ve středu obviněn z nedovoleného ozbrojování. 

"Ze zjištěných a zadokumentovaných informací vyplývá, že si měl nakoupit materiál pro výrobu výbušné směsi, například chemikálie a střelný prach. Poté měl pomocí dalších předmětů, krom jiného trubek, nástražný výbušný systém sestrojit. Inspirovat ho měla videa zachycující 'laické' odstřely různých věcí velkými petardami a nápad, že by uskutečnil obdobné, byl na světě. Na sociálních sítích a internetu pak dohledal informace o surovinách a návod na 'domácí' výrobu, do které se pustil," uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Podle policejních zjištění šlo už o třetí výbuch ve volném terénu mimo obydlenou oblast. "Kdyby se v okamžiku iniciace nacházely v blízkosti osoby, mohlo vše skončit jejich těžkými zraněními," podotkla mluvčí. 

Policisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí muže do vazby, přičemž soud rozhodl o trestním stíhání na svobodě. Za nedovolené ozbrojování hrozí podezřelému trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.

"V souvislosti s tímto případem lze uvést, že aktivita směrem k obstarávání si komponent k výrobě výbušnin, respektive nástražných výbušných systémů, jejich sestrojení a iniciace je trestná. A to i přesto, že není v úmyslu kohokoliv ohrozit nebo zničit majetek. Současně je riziko úrazu při manipulaci s těmito předměty. V ohrožení jsou i osoby nacházející se v objektu, ve kterém jsou věci a chemikálie skladovány. O relevantnosti a bezpečnosti 'zaručených návodů' k sestrojení výbušniny nemluvě," dodala Štětínská. 

Související články

2024-06-27T12:49:42Z dg43tfdfdgfd