ROZHOVOR | POKUD BUDE SíKELA EUROKOMISAřEM, JSEM PřIPRAVEN STáT SE MINISTREM, říKá MíSTOPřEDSEDA STAN VLčEK PRO EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. 

Máme za sebou evropské volby, ty pro Starosty zdá se mi dopadly tak trochu za očekáváním, přestože jste do čela evropské kandidátky nasadili Danuši Nerudovou. Jak nyní s odstupem hodnotíte volební výsledek Starostů? 

Jsem soutěživý typ a osobně jsem chtěl lepší výsledek. Na druhou stranu Starostové posílili na dvojnásobek mandátů a posílili i své voličské jádro. Upevnili jsme také naši vnitřní stranickou strukturu. Velké poděkování za odvedenou práci tak patří nejen lídrům Danuši Nerudové a Janu Farskému, ale celé naší kandidátní listině, volebnímu týmu, dobrovolníkům a dalším našim podporovatelům.

O Danuši Nerudové se dlouho mluvilo jako o téměř jasné kandidátce na pozici eurokomisařky. Nyní se v médiích objevují i jiná jména, například ministr Síkela. Proč k tomuto posunu – a odklonu od paní Nerudové – vlastně došlo? Je to kvůli výsledkům eurovoleb?

Hlavním cílem musí být silné portfolio pro Českou republiku. Za mě osobně oba námi nominovaní, a to jak paní profesorka Danuše Nerudová, tak pan ministr Síkela, jsou velmi silné osobnosti s patřičnými manažerskými a odbornými zkušenostmi, které nepochybně svou práci odvedou na výbornou. Zároveň je dle mého názoru výhodou, že nemají stejnou specializaci a panu premiérovi se tak otevírá širší prostor pro vyjednávání. O žádném odklonu tedy z mého pohledu nemůže být řeč.

O vás samotném se mluví jako o možném novém ministrovi průmyslu, stejně jako o Josefu Bernardovi, pokud tedy pan Síkela odejde do Bruselu. Už jste se nechal slyšet, že o svém angažmá vážně uvažujete. Jistě tedy uvažujete i o tom, s jakou agendou a plánem byste do čela MPO přišel. A má toto angažmá pro vás vlastně větší smysl, když do voleb zbývá už jen rok? 

Ministerstvo průmyslu a obchodu má schopného a silného ministra s výsledky, a tím je Jozef Síkela. Pokud by došlo k situaci, že Jozef dostane důvěru české vlády a Evropské komise pro post eurokomisaře, budeme jako Starostové připraveni na řešení této situace. Samozřejmě musíme uvažovat, stejně jako v šachové partii, o několik tahů dopředu. Pomyslný vlak MPO je rozjetý velkou rychlostí a není možné přibržďovat, protože máme rozjetou velkou řadu důležitých projektů a úkolů. Sám jsem se nechal slyšet, že bych o pozici ministra vážně uvažoval, pokud by to bylo na stole. Dokud ale tato situace nenastane, je předčasné k tomu něco více říkat. Každopádně případného nástupce čeká velmi nelehká situace, protože rozpracovaných projektů a úkolů na MPO je opravdu hodně, ať už v otázce legislativy, energetiky, národních strategií, jednání s důležitými investory, snižování byrokracie a podobně.

Pojďme ještě na jiné téma. Starostové jsou poslední dobou terčem útoků opozice, ať už jde o ministra Rakušana či Beka, především pak ze strany ANO, pravděpodobně proto, že podle průzkumů je mezi ANO a STAN možný přeliv voličů. Jak tyto kauzy ale vnímáte vy, coby jeden z insiderů? 

Je to běžný politický boj. V případě ANO spojený mnohdy se špinavými politickými praktikami. Přeci jen, když máte ve vedení ANO agenta StB, který vybudoval svůj byznys s kmotry z devadesátek, není se čemu divit. Věřím, že za námi jsou vidět výsledky, které naši voliči ocení.

Do voleb zbývá něco přes rok a stejnou dobu máte i na přesvědčení voličů o těch výsledcích. Co vlastně za tu dobu ještě chcete stihnout? 

Mohu zmínit priority Starostů do konce volebního období především v oblasti školství, bezpečnosti a obraně a investicích pro hospodářský růst naší ekonomiky. 

Na vládní úrovni je nutné v rámci školství získat potřebné finanční prostředky v souladu s programovým prohlášením vlády. Stejně tak dokončit revizi Rámcových vzdělávacích programů, upravit financování vysokých škol, opatření pro snížení odkladů, revize financování regionálního školství, dostupnost kapacit středních škol.

V oblasti vnitřní bezpečnosti řešíme nový krizový zákon, který vyjasní kompetence a usnadní zvládání řízení během krizových situaci. Pracovat se bude i nadále na koncepci ochrany tzv. měkkých cílů, a to i v reakci na tragickou událost na FF UK. Důležitým krokem bude v rámci nového systému správy voleb proces digitalizace. Do konce volebního období chystáme také předložit nový cizinecký zákon, pokračovat chceme i v transformaci České pošty. Slíbili jsme vrátit lustrační zákon do podoby, kterou měl, než ho účelově změnila vláda sociálních demokratů a hnutí ANO. Důležitým tématem je pro Starosty posilování spolupráci obcí, která přinese ekonomické úspory.

V oblasti energetiky chceme ještě prosadit Lex OZE III zaměřující se na systémy akumulace a agregace elektrické energie. Strategickou investicí je také zkapacitnění ropovodu TAL. Zásadní bude tendr na nové jaderné zdroje a ambice této vlády posunout toto téma do úrovně smlouvy s budoucím dodavatelem. To vše zasazujeme do kontextu nové Státní energetické koncepce. Pracujeme na přivedení strategických investorů pro gigafactory a čipové technologie. Připravili jsme také novou exportní strategii a připravujeme novou Hospodářskou strategii, polovodičovou strategii a strategii pro AI.

Dále budeme pokračovat v otevřených debatách o možném přijetí eura a podporovat rozšíření EU. Pan ministr Martin Dvořák ve svém dopise adresovaném belgickému předsednictví vyzdvihl význam zahájení negociačních rámců pro Moldavsko a Ukrajinu. Budoucím rozšířením EU posilujeme i bezpečnost Česka. Vládou byl ministr pro evropské záležitosti také pověřen, aby koordinoval přípravu strategických priorit Česka na evropské úrovni na dalších 5 let.

Ve Sněmovně pak chceme například dotáhnout zákon o domácím násilí, zřízení dětských certifikátů a neméně důležité vzdělávání soudců. Čeká nás doprojednání důchodové reformy a rovněž velmi důležitý zákon o podpoře dostupného bydlení.

Související články

2024-06-30T06:46:21Z dg43tfdfdgfd