BIDEN OSTřE KRITIZOVAL ROZHODNUTí NEJVYššíHO SOUDU USA OHLEDNě PREZIDENTSKé IMUNITY

Americký prezident Joe Biden v pondělí ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity, které je vnímáno jako vítězství Donalda Trumpa, pravděpodobného soupeře Bidena v nadcházejících prezidentských volbách v listopadu, uvedl server CNN.

Biden varoval, že toto přelomové rozhodnutí soudu vytváří nebezpečný precedens, který by mohl Donald Trump v případě zvolení zneužít.

"Tento národ byl založen na zásadě, že v Americe nejsou králové," řekl Biden a dodal, že nikdo není nad zákonem. Podle něj se tímto rozhodnutím Nejvyššího soudu tato zásada "zásadně změnila".

Nejvyšší soud rozhodl, že Trump má jako bývalý prezident určitou imunitu proti trestnímu stíhání za činy spáchané během výkonu funkce. Trumpův případ však nebyl definitivně rozsouzen, což může oddálit jeho soudní proces týkající se obvinění ze spiknutí s cílem zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020.

Soudci rozhodli poměrem šest ku třem jen čtyři měsíce před prezidentskými volbami, ve kterých se pravděpodobně opět utkají Trump a Biden.

Konzervativní předseda Nejvyššího soudu John Roberts uvedl, že prezidenti mají "absolutní imunitu" proti trestnímu stíhání za úřední činy provedené během výkonu funkce, avšak tato imunita se nevztahuje na činy spáchané mimo úřad. Případ byl předán nižšímu soudu.

Tři liberální soudci s tímto rozhodnutím nesouhlasí. Soudkyně Sonia Sotomayorová uvedla, že žádný prezident v historii USA neměl důvod se domnívat, že bude chráněn před trestním stíháním, pokud využije své pravomoci k porušení trestního zákona.

Exprezident Trump rozhodnutí Nejvyššího soudu označil za velké vítězství pro americkou ústavu a demokracii a uvedl na své sociální síti Truth Social: "Jsem hrdý na to, že jsem Američan!"

Trump je obviněn ze snahy zvrátit výsledky voleb z roku 2020, ve kterých zvítězil Biden, což zahrnovalo i útok jeho stoupenců na Kapitol 6. ledna 2021.

Trump a jeho právníci tvrdí, že má imunitu proti obviněním souvisejícím s výkonem prezidentské funkce, a že všechny činy, ze kterých je obviněn, spadají do jeho úředních povinností. 

Související články

2024-07-02T07:47:28Z dg43tfdfdgfd