EXKLUZIVNĚ: MASOVá MIGRACE DOSáHLA NOVýCH ROZMěRů. TORYOVé BUDOU POTRESTáNI, říKá GOODWIN

Vytváříme vyprázdněnou ekonomiku plnou migrantů s nízkými mzdami a kvalifikací a konzervativci za to budou potrestáni. To si myslí profesor politologie na Univerzitě v Kentu Matt Goodwin. Uznávaný expert v rozhovoru s Matyášem Zrnem vyjmenoval hlavní důvody, proč po 14 letech s největší pravděpodobností skončí vláda toryů. Naznačil také, co čekat od labouristů a zmínil i tajemství úspěchu Nigela Farageho.

Zdá se, že Konzervativní strana možná směřuje k největší volební porážce v historii strany. Jaké jsou hlavní důvody?

Když se podíváte na průzkumy veřejného mínění, vypadá to, že konzervativci budou mít  za poslední období nejnižší počet křesel v parlamentu. A to hlavně proto, že strana skutečně ztrácí podporu na třech stranách současně. Ztrácí ve prospěch Labouristické strany jednoduše proto, že se nahromadily problémy, které se staly za konzervativních vlád: inflace, růst životních nákladů, skandály, do nichž byli konzervativci zapleteni. Za druhé, kvůli migraci ztrácejí konzervativci podporu ve prospěch Nigela Farage a Reformní strany. Spoustě voličů Konzervativní strany na migraci hodně záleží. Chtějí, aby se snížila a aby se kontrolovaly hranice. A za třetí, voliče ztrácejí kvůli apatii. Spousta lidí opouští politiku, protože jsou otráveni stavem Británie, jsou velmi rozčarováni stavem politiky. To vše znamená, že konzervativci jsou na historickém dně.

ČTĚTE TAKÉ: Britské volby lákají na historický debakl. Premiérovi hrozí, že se nedostane do parlamentu

Čím se může Rishi Sunak pochlubit? Je premiérem, konzervativci jsou 14 let u moci. Může říct: Tohle, tohle, tohle a tohle jsme zvládli? Jak se snaží prodat konzervativce veřejnosti nebo jaký úspěch se jim může snažit prodat?

Rishi Sunak se snaží říci, že země má to nejhorší za sebou, inflace klesá, finanční krize a růst životních nákladů je už minulostí. Snaží se říct, že konzervativci zvládli brexit a přinesli řadu podstatných změn. Pravdou však je, že Rishi Sunak sám může poukázat jen na málo věcí. Protože toho ve skutečnosti moc neudělal. Má rwandský plán na zastavení migrace, ale ten zatím neběží. Myslím, že má problém prodat svou vizi Británie obyčejným lidem. A oni si toho všimli. Věc se má tak, že po 14 letech ve vládě bude pro konzervativce velmi obtížné udržet se dál u moci. Takže když se to vezme kolem a kolem, nemá Britům moc co říct, a ti si toho všimli a jsou velmi rozčarováni.

Má Keir Starmer a jeho labouristická strana Britům co nabídnout?

V britské politice se říká, že opoziční strany volby nevyhrávají, ale že je prohrávají vládnoucí strany. Labouristé ve skutečnosti neříkají nic, co by bylo na první pohled zajímavé. Chtějí dát volební právo šestnáctiletým, chtějí utratit 15 miliard za zelenou energii a Green Deal. Chtějí mírnější přístup k migraci. Ve skutečnosti však nepřinášejí nic nového. V Británii panuje nový postbrexitový konsenzus, kterým je velký stát, velké daně, velká regulace, velká imigrace. Jen velmi málo lidí v obou velkých stranách tento konsensus nějak významně zpochybňuje.

Takže tu je prostor pro třetího ve hře, pro Nigela Farage?

Myslím, že důvodem, proč se Nigel Farage v britské politice prosazuje a daří se mu, je to, že oslovuje voliče, kteří chtějí mnohem tvrdší postup proti nelegální migraci. Budou ho volit lidé, kteří chtějí, aby se celkově snížila úroveň migrace, a také ti, kdo chtějí zatočit s woke ideologií, kteří chtějí, aby se něco zásadního udělalo s tím, co učíme děti o rasové a sexuální agendě. Takže tady Farage sbírá podporu.

Jakou roli hraje to, že je to člověk se značným charismatem a, řekl bych, i komediálním talentem? Je velice aktivní na TikToku, na sociálních sítích, a to mnohem více než Keir Starmer nebo Rishi Sunak.

Nigel Farage byl první, kdo si uvědomil sílu TikToku. Je velmi aktivní na sociálních sítích. Účinkoval také ve velkých televizních reality show (I'm A Celebrity, Get Me Out of Here). Víte, je spojen s populární kulturou způsobem, který se většině mainstreamových politiků nedaří. Ale za tím vším se skrývá velmi vážné poselství. Ano, chce, aby brexit fungoval. Chce zastavit masovou imigraci, chce z institucí odstranit woke ideologii, chce opustit nulové emise, chce přejít na systém poměrného zastoupení. Za tím vším stojí vážné poselství.

I v Evropském parlamentu byl vždy velmi dobrý, když dokázal stručně a ostře kritizovat, co se děje. Je však schopen udělat něco mnohem náročnějšího, totiž vytvořit seriózní politickou stranu a možná i převzít odpovědnost za řízení země? Protože je velmi obtížné i jen najít dost lidí, kteří by byli ochotni se do toho pustit.

Jak obtížné bylo podle vás vést kampaň za referendum o členství v EU a následně v něm zvítězit?

Lidé Nigela Farage podceňují, ale všechno, co si usmyslel, to splnil. Pokud tedy nyní říká, že chce přetvořit konzervatismus, historie nás nabádá, abychom to brali vážně. To je skutečný Nigel Farage.

Oslovuje také mladší voliče? Nedávno jsem četl esej Eda Westa, kde říkal, že mladí lidé sledují jeho TikTok v míře, ve které to rozhodně nedělají u ostatních politiků. Může se tedy Nigel Farage stát překvapivým hrdinou alespoň pro část mladé generace?

Když se podíváte na některé průzkumy, zjistíte, že více mladých lidí plánuje volit Nigela Farage než konzervativce. Takže ano, bezpochyby se prosadil, ale měli bychom si uvědomit, že většina mladých lidí plánuje volit labouristy, liberální demokraty, zelené a Skotskou národní stranu. Takže celkově vzato, víte, ano, je mezi mladými lidmi populárnější než konzervativci, ale většina mladých lidí volí levici, ne pravici.

Jak početná je většina mladých lidí, kteří jsou připraveni volit levici?

Přibližně 15 % plánuje volit Nigela Farage. Přibližně 7 % plánuje volit konzervativce a zbytek labouristy, liberální demokraty, zelené nebo Skotskou národní stranu.

Když mluvíme o Rishim Sunakovi, ve Velké Británii je to tak trochu tabu, ale my ze střední Evropy se na to snad můžeme zeptat. Je problém, možná nevyslovený problém, třeba u voličů z dělnické třídy, že je Ind?

Nemyslím si, že jeho rasa a etnická příslušnost je problém, myslím, že spíše jde o to, jak odtažitý se jeví obyčejným lidem. Je to velmi bohatý člověk, bývalý bankéř, jeho žena je pravděpodobně miliardářka, o peníze nemají nouzi. A z oslav vylodění v Normandii odjel předčasně. To vše vede lidi k tomu, aby si položili otázku: Opravdu Rishi Sunak věří v Británii? A myslím, že tuto otázku si klade mnoho voličů.

Několikrát jste zmínil imigraci jako jedno z hlavních témat. Můžete našim divákům a čtenářům připomenout několik čísel? Jak velký je tento problém ve Spojeném království?

Ano, masová imigrace dosáhla za vlády konzervativců nových rozměrů. V roce 2010 to bylo přibližně 250 tisíc osob ročně, což znamená, že o 250 tisíc osob více přišlo, než odešlo. V době referenda o brexitu to bylo 330 tisíc. Dnes je to téměř 700 tisíc.

Takže každý rok přijelo 700 000 nových přistěhovalců?

Ne, každý rok přijelo o 700 tisíc lidí více, než jich odjelo. Takže během posledního volebního období za vlády Konzervativní strany do země přišly čtyři miliony lidí. A většina z nich z mimoevropských zemí. Největší podíl na růstu naší populace má tedy nyní migrace, nikoli přirozená porodnost Britů, ale právě imigrace. Konzervativci v podstatě slíbili nižší migraci. Místo toho však máme migraci na steroidech.

Čím to vysvětlují? Vždyť opakovaně porušují své předvolební sliby. Měli by to nějak vysvětlit.

Nemají pro to vysvětlení. Jsou to toryové, starají se jen sami o sebe. Je zřejmé, že jim nezáleží na zemi a nezáleží jim na jejich voličích. Proto je Nigel Farage tak silný. Někteří z nich říkají, že to pomáhá ekonomice, ale ve skutečnosti stávající migrace ekonomice vůbec nepomáhá. Takže si myslím, že máme co do činění s řízeným propadem, jen se snažíme udržet ekonomiku v chodu. Ano, HDP roste, protože to se děje, když je v ekonomice mnohem více lidí. HDP na obyvatele však klesá, takže nevytváříme produktivní ekonomiku, nevytváříme inovativní ekonomiku. Vytváříme ekonomiku, která je vyprázdněná, plná migrantů s nízkou kvalifikací a nízkými mzdami, z nichž mnozí pocházejí ze zemí mimo Evropu a často nesdílejí britské hodnoty. To je realita, kterou Konzervativní strana přinesla, a proto bude potrestána.

Zmínil jste také, že Nigel Farage je tím, kdo se snaží porazit woke progresivismus ve školství i jinde. Myslíte si, že progresivistická vlna již dosáhla svého vrcholu, nebo že ve Velké Británii stále pokračuje?

Ne, myslím, že to teprve začíná. Ještě nedosáhla vrcholu. Myslím, že je to jen začátek. Myslím, že diverzita, rovnost, inkluze, genderová ideologie a další začínají být nedílnou součástí institucí. Nemyslím, že bychom už dosáhli vrcholu. Myslím, že jsme právě na začátku kulturní revoluce. A Nigel Farage je skutečně jediným, kdo říká, že je třeba tuto revoluci zastavit.

Poslední otázka: Británie měla během pandemie covidu jedny z nejpřísnějších opatření. Je to stále problém, nebo už je to zapomenuto, je to minulost?

O covidu nikdo přímo nemluví, ale potýkáme se s fiskálními následky covidu. Důvodem, proč máme poměr dluhu k HDP na úrovni 99 %, je zčásti to, že jsme měli trvalé lockdowny a spoustu peněz jsme dali na to, abychom se pokusili lockdowny a opatření v podobě nucených dovolených finančně zvládnout. Mladí lidé si dnes uvědomují, že kvůli covidu je ekonomika v troskách a jejich životní šance jsou zničeny. Jsou kvůli tomu naštvaní. O covidu se tedy nemluví přímo, ale jeho důsledky a odkaz jsou všude kolem nás.

2024-07-04T04:16:17Z dg43tfdfdgfd