JUREčKA HáJIL ZJIšťOVáNí ZůSTATKů NA účTECH žADATELů O BUDOUCí SOCIáLNí DáVKU

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hájil ve Sněmovně plánovanou možnost státu ptát se na zůstatek na bankovních účtech žadatelů o budoucí jednotnou dávku státní sociální podpory. Do ní se mají sloučit příspěvek na bydlení, dětské přídavky, doplatky na bydlení a příspěvek na živobytí. Jurečka se neobává toho, že by takové prověřování majetkových poměrů neuspělo v případě sporu před Ústavním soudem, uvedl při dnešních interpelacích.

"Poměrně silně si myslím, že kdyby to náhodou bylo posuzováno u Ústavního soudu, tak to ustojíme," řekl Jurečka. Princip podle něho už delší dobu funguje u doplatku na bydlení a u mimořádné okamžité pomoci. Žadatel ke zjišťování zůstatku na svých účtech dává souhlas. "Stejný princip překlápíme na tu mediálně pojmenovanou superdávku," uvedl Jurečka.

Na možné prolomení bankovního tajemství se ministra ptal poslanec ANO Igor Hendrych. Uvedl, že záměr kritizovala v připomínce Česká národní banka. Nejvyšší soud podle poslance uvedl, že navrhovaný rozsah zkoumání majetku je zcela bezprecedentní, když se týká nejen žadatele, ale také členů domácnosti.

"Nejvyšší správní soud v minulosti rozhodl, že úřad práce může vyžadovat výpisy z účtů vedených u bank. V současnosti jsme se posunuli k tomu, že to můžeme udělat se souhlasem klienta digitální cestou," řekl Jurečka. Stát podle něho nebude mít žádné oprávnění zjišťovat pohyby peněz na účtu. "To tam v žádném případě není ani nebude," zdůraznil.

Stát musí podle ministra zajistit to, že sociální podporu posílá lidem, kteří pomoc skutečně potřebují. Hendrych uvedl, že princip je v zásadě správný, stát by podle něho měl hledat nástroje k ověření majetkových poměrů žadatelů.

2024-06-27T15:12:45Z dg43tfdfdgfd