PROPADAJí SPíš CHLAPCI NEž DíVKY: KDE MAJí žáCI NEJLEPší PROSPěCH

Úspěšnost žáků ve škole ovlivňuje řada faktorů a nejsou to jen dosažené vědomosti. Podle sociologů velkou roli hrají i socioekonomické podmínky dětí. Prospěch žáků se tak napříč republikou velmi liší. Dobrou zprávou ale je, že počet propadlíků a nutnost opakovat celý ročník znovu se v průběhu posledních let nezvyšuje.

O tom, jak jsou na tom žáci v České republice, hovoří data. Posbírala je Česká školní inspekce ve spolupráci s Českým statistickým úřadem a vytvořily mapu prospěchu žáků základních škol. Do něj se započítávají jak studijní výsledky, tak i počty zameškaných hodin a snížená známka z chování. Míra prospěchu mezi regiony se výrazně liší.

Mezi regiony s nejhorším prospěchem patří zejména Ústecký, Karlovarský kraj a část Plzeňského. Podobné výsledky mají také Moravskoslezský kraj nebo část Libereckého kraje okolo Nového Boru, České Lípy a Frýdlantu.

Nabízí se, že problém souvisí s vyšším počtem vyloučených lokalit v těchto oblastech. Nezisková organizace PAQ Research, která sbírá data a vytváří Mapu vzdělávání, to potvrzuje. Zároveň ale vyvrací, že by problémy nebyly i jinde. „Vzdělávací neúspěšnost silně souvisí s destabilizující chudobou. Netýká se však jen znevýhodněných krajů, jako jsou Karlovarský a Ústecký. Jedná se o bytostně mikroregionální problém, jehož rozsah se liší i mezi sousedními oblastmi. Trápí periferie Plzeňského nebo Jihočeského kraje, ostrůvky neúspěšnosti se objevují i v bohatších regionech,“ uvedla organizace.

Mezi okresy s nejlepším prospěchem žáků patří především Praha, Praha západ, Praha východ, Benešov, Plzeň město, Tábor, Jihlava, Hradec Králové, Kroměříž. V nich se podíl neprospívajících žáků pohybuje mezi 0,1 až 0,9 procenty.

Opakují spíš kluci

Ve školním roce 2022/23 během školní docházky propadlo 0,65 procenta žáků, tedy bezmála 6600 žáků. „Na prvním stupni žáci opakovali ve školním roce 2022/23 nejčastěji hned 1. třídu - dvě pětiny ze všech dětí opakujících ročník na 1. stupni. Na 2. stupni žáci nejčastěji opakovali 6. ročník, což bylo 30,8 procenta ze všech dětí opakujících ročník na 2. stupni,“ uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Dlouhodobě častěji propadají chlapci než dívky, ve školním roce 2022/23 tvořili chlapci 55 procent. „I v tomto ukazateli existují významné regionální rozdíly. Nejvyšší podíl žáků opakujících ročník, a to dívek i chlapců, byl ve školním roce 2022/23 zaznamenán v Ústeckém kraji (1,1 procenta ze všech žáků), nejnižší naopak v Praze (0,3 procenta),“ doplnil ČSÚ.

Nejvyrovnanější počet opakujících chlapců a dívek byl v Pardubickém kraji, kde propadlo o 5,1 procenta více chlapců než dívek. Naopak největší rozdíl byl v kraji Zlínském, kde propadlo o 49,5 procenta více chlapců než dívek.

Dobrou zprávou ale je, že počet propadlíků se nijak rapidně v posledních letech nezvyšuje a déle než deset let se pohybuje pod jedním procentem.

Kde mají žáci ZŠ nejhorší prospěch?

Procento žáků, kteří neprospívají:

  • Pohořelice – 4,9 procenta žáků
  • Stod – 4,2 procenta žáků
  • Podbořany – 4,1 procenta žáků
  • Chomutov – 4,1 procenta žáků
  • Stříbro – 3,8 procenta žáků
  • Frýdlant – 3,7 procenta žáků

Kde mají nejlepší prospěch?

Procento žáků, kteří neprospívají:

  • Votice – 0 procent žáků
  • Blansko – 0,1 procenta žáků
  • Náměšť nad Oslavou – 0,1 procenta žáků
  • Jablunkov – 0,1 procenta žáků
  • Přeštice – 0,2 procenta žáků

Zdroj: PAQ Research

2024-06-27T13:06:09Z dg43tfdfdgfd