RUSKé PříJMY Z ROPY A PLYNU V čERVNU VZROSTLY O 50 %: SANKCE NEZABRALY, PUTIN SLAVí „VíTěZSTVí“

Navzdory západním sankcím Rusko zaznamenává překvapivý nárůst příjmů z prodeje ropy a plynu. Nová analýza odhaluje, jak se Moskvě daří obcházet omezení a posilovat svou ekonomiku. Podle výpočtů agentury Reuters se jedná o nárůst o 50 % na 9,4 miliardy dolarů, a to i přes sankce uvalené Západem kvůli válce na Ukrajině. To ukazuje, že ruská ekonomika je odolnější vůči sankcím, než se myslelo.

Nečekaný obrat v ruském energetickém sektoru

Ruská ekonomika překvapuje svou odolností. Nejnovější data agentury Reuters ukazují pozoruhodný trend. Příjmy z prodeje ropy a zemního plynu v Rusku mají v červnu vzrůst o více než 50 % oproti loňskému roku. Očekává se, že dosáhnou 9,4 miliardy dolarů.

Tento nárůst je výsledkem chytrého manévru. Rusko snížilo dotace rafinériím. Tím dokázalo zmírnit dopad západních sankcí na svou ekonomiku.

Klíčový zdroj financí pro Kreml

Prodej ropy a plynu je pro Rusko zásadní. V posledním desetiletí tvořil až polovinu příjmů federálního rozpočtu. Význam těchto zdrojů je o to větší v současné situaci. Energetický sektor je páteří ruské ekonomiky a jeho stabilita je pro Kreml prioritou.

Přesměrování exportu: Indie a Čína jako nové trhy

Rusko prokázalo pozoruhodnou flexibilitu. Po ztrátě evropských odběratelů rychle našlo nové. Hlavními partnery se staly Indie a Čína. Tento krok zajistil Moskvě životně důležité finanční toky pro deficitní rozpočet.

Ambiciózní rozpočtové plány

Vláda má velké plány. Pro rok 2024 počítá s příjmy z ropy a plynu ve výši 10,7 bilionu rublů. To je o 21 % více než v roce 2023. Rusko však čelí výzvám. Výdaje na obranu a bezpečnost prudce vzrostly. To vedlo k deficitům přesahujícím 3 biliony rublů v posledních dvou letech.

Vladimir Putin je ohledně růstu optimistický. Chválí vysoké tempo hospodářského růstu Ruska. Tvrdí, že předčí západní ekonomiky. Ruští ekonomové jsou však opatrnější. Upozorňují na nízkou kvalitu tohoto růstu. Výroba zbraní sice zvyšuje HDP, ale občanům přináší jen omezený užitek.

Budoucnost ruské ekonomiky zůstává nejistá. Její schopnost adaptace je však nepopiratelná. Zvýšené příjmy z ropy a plynu dávají Kremlu prostor pro další financování války na Ukrajině. Sankce sice Rusko poškodily, ale zdá se, že ne natolik, aby ho donutily ustoupit od svých cílů.

Zdroje info: Reddit, https://www.themoscowtimes.com/2024/06/26/russian-oil-and-gas-revenues-surge-in-june-reuters-a85530, https://reuters.com/business/energy/russian-oil-gas-revenues-set-rise-by-50-yy-june-reuters-calculations-show-2024-06-25/

Náhledové foto: Pixabay

The post Ruské příjmy z ropy a plynu v červnu vzrostly o 50 %: Sankce nezabraly, Putin slaví „vítězství“ first appeared on Epeníze.

2024-06-27T23:08:59Z dg43tfdfdgfd