Trending:


Útěk z věznice: Šílení vězni na útěku

Vzhledem k tomu, že věznice patří k nejstřeženějším místům na světě, si jen stěží dokážeme představit, jak se někomu podaří utéct na svobodu. Chce to nejspíš hodně štěstí, manuální zručnosti, představivosti a někdy i použití hrubé síly. Historicky se ale už několik vězňům podařilo utéct z nejpřísněji hlídaných žalářů světa. Zajímá vás víc? Projděte si tuto galerii a podívejte se na některé z nejrafinovanějších způsobů útěku z vězení!


Stoltenberg nevidí prostor pro ruský průlom na Ukrajině

Končící generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek řekl, že ruská armáda nedokáže dosáhnout velkého průlomu na bojišti na Ukrajině. Kyjev podle jeho slov způsobuje agresorovi svými údery velké ztráty.


Policie potvrdila, že lhala. Kamerové záznamy z fakulty vidět nechtěla

Policisté zasahující v budově filozofické fakulty na pražském Palachově náměstí krátce před tragickou prosincovou střelbou nepožádali její zaměstnance o přehrání kamerového záznamu. Vyplývá to z uniklých policejních dokumentů, přičemž pravdivost informace potvrdil i mluvčí pražského policejního ředitelství Jan Daněk. Policie přitom ještě v pondělí tvrdila opak.


Vědci ukázali podobu nejstaršího Homo sapiens. Nález ostatků přepsal historii

Brazilský expert Cícero Moraes, který je známý rekonstrukcemi obličejů, vytvořil možnou podobu tváře nejstaršího známého moderního člověka. Pravděpodobnou lebku člověka moudrého (Homo sapiens), který žil před 315 tisíci lety, poskládal z ostatků několika lidí nalezených na marockém archeologickém nalezišti Jebel Irhoud.


Za pokus o vraždu ženy odpálením petardy v pochvě vyměřil soud 18 let

Plzeň - Trestem 18 let vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou a vyhoštěním na deset let potrestal dnes Krajský soud v Plzni šestatřicetiletého cizince, který se zpovídal z pokusu o vraždu své o rok mladší manželky. Ukrajinec podle soudu loni v září v Kožlanech na Plzeňsku nejdřív udeřil svou moldavskou manželku do obličeje, spoutal ji lepicí páskou a pak jí do genitálu zasunul petardu a zapálil ji. Při výbuchu pyrotechniky utrpěla žena rozsáhlá...


Vlak narazil u Olomouce do stromu sraženého bouřkou: Doprava na trati je přerušená

Mezi stanicemi Olomouc hlavní nádraží a Bohuňovice nejezdí vlaky. Čety techniků tam opravují trakční vedení, které při středeční bouřce poškodily popadané stromy. Zajištěna je náhradní autobusová doprava. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Škoda za více než milion korun vznikla ve středu večer při nárazu osobního vlaku do stromu spadlého na železniční trať mezi Olomoucí a Šumperkem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Cestující z...


Vondráček: Oceněním Zemana projevíme vyzrálost. Pro něj ruku nezvednu, namítl Jurečka

Poslanec Radek Vondráček (ANO) navrhl během čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny udělit státní vyznamenání bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi. Svůj návrh podpořil slovy, že by šlo o „projev společenské vyzrálosti“. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) však namítl, že automaticky vyznamenat Zemana jakožto bývalého prezidenta mu nepřijde jako férový argument. Dodal, že má řadu důvodů, proč by pro tuto nominaci ruku...


Muž z Donbasu chtěl v Pařiži zaútočit na hobbymarket. Policie ho zadržela, když se poranil při manipulaci s bombou

Muž s ukrajinským a ruským občanstvím, který se nedávno u Paříže poranil výbušninou a následně byl zadržen, chtěl provést útok na pařížský hobbymarket. S odkazem na vyšetřovatele to napsal francouzský deník Le Monde. Útok byl podle listu součástí sabotážního plánu řízeného z Moskvy a namířeného proti evropským zemím, které se stavějí proti invazi ruských vojsk na Ukrajinu.


Fiala podpořil nominace na nejvyšší posty v EU, výhrady měla Itálie a Maďarsko

Brusel - Český premiér na summitu v Bruselu podpořil nominace na nejvyšší posty v EU. Všechny tři politické osobnosti prý osobně zná a mají k České republice dobrý vztah, řekl Petr Fiala novinářům po skončení jednání. Summit skončil netradičně po pouhém jednom dni, původně měl být přitom dvoudenní. Na předsedkyni Evropské komise summit nominoval Ursulu von der Leyenovou, na šéfku unijní diplomacie estonskou premiérku Kaju Kallasovou a předsedou...


Šojdrová nechá přepočítat výsledky eurovoleb. Jde mi o důvěru voličů, vysvětlila

Dělám to kvůli důvěře voličů, vysvětlila Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS, proč se rozhodla podat stížnost na výsledek voleb do Evropského parlamentu. Dosavadní lidovecké europoslankyni totiž k obhájení mandátu chybělo pouhých 600 hlasů, a tak chce nechat s ohledem na údajné chyby při započítávání preferenčních hlasů výsledky přepočítat.


Summit EU skončil už po jednom dni. Unijní lídři se shodli na nominaci von der Leyenové

Summit EU, který začal ve čtvrtek odpoledne v Bruselu, skončil překvapivě po jednom dni, původně měl přitom trvat i během pátku. Informovala o tom mluvčí předsedy Evropské rady Ecaterina Casingeová. Unijní prezidenti a premiéři se shodli na obsazení nejvyšších postů v Evropské unii, předtím řešili situaci na Ukrajině i na Blízkém východě. Shodli se rovněž i na takzvané Strategické agendě, tedy dokumentu o směřování EU v příštích pěti letech.


Policie chystá masivní dopravně bezpečnostní akci. Do terénu míří stovky lidí

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Děti Země vyhlásí vítěze ankety Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2023

Brno - Sdružení Děti Země dnes v Brně vyhlásí vítěze ankety Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2023. Ve finále je 18 výroků od 14 lidí, vítěze vybírá komise. Cenu za rok 2022 loni dostal někdejší primátor Českých Budějovic a nynější městský a krajský zastupitel Jiří Svoboda (ANO).


Statistici zveřejní demografické údaje za první čtvrtletí

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní, jak se v letošním prvním čtvrtletí vyvíjel počet obyvatel České republiky. Oznámí kolik dětí se narodilo, kolik lidí zemřelo nebo kolik lidí se do země přistěhovalo a kolik se odstěhovalo. Statistici také uvedou počty sňatků a rozvedených manželství.


Maďarsko opět rebelem v EU. Budapešť odmítá odsoudit ruský zákaz západních médií

Maďarsko v Evropské unii opět použilo právo veta patrně v té nejméně vhodné situaci. Tentokrát zablokovalo vydání společného prohlášení odsuzujícího nedávné rozhodnutí Kremlu zakázat v Rusku přes osmdesát evropských médií.


Policie s počátkem prázdnin zesílí v ČR dohled nad provozem na silnicích

Praha - Policie s koncem školního roku a počátkem prázdnin zesílí dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Česku. Dodržování silničních pravidel bude od pátku do neděle na různých místech kontrolovat přes 1800 policejních hlídek. V tiskové zprávě o tom dnes informovala policejní mluvčí Hana Rubášová. Podle ní se dopravněbezpečnostní akce ale nebudou soustředit jen na nadcházející víkend, policisté je mají kvůli očekávané vyšší...


Biden a Trump se ostře střetli ohledně migrace


Zaznamenali jste propagandu v těchto hollywoodských trhácích?

Mohlo by se zdát, že propaganda je něco, čím se zabývají jen ti zlí. V mnoha lidech toto slovo vyvolává představu nacistického Josepha Goebbelse, Stalinovy sovětské propagandy nebo drakonického zasahování do médií a cenzury v Severní Koreji. Ve skutečnosti je propaganda nástrojem, který využívají téměř všechny národy na světě a Spojené státy nejsou výjimkou. Od strýčka Sama až po Rosie Riveter - existuje nespočet způsobů, jak vláda Spojených států využívala a stále využívá média k šíření tendenčních informací, které podporují jejich politické cíle a světonázor (tj. oxfordská definice propagandy). Je tedy jen zcela logické, že se vláda spojí s největším mediálním průmyslem v zemi a pravděpodobně i na světě: s Hollywoodem. Minimálně od druhé světové války vykonávají různé agentury federální vlády, včetně zpravodajských služeb, různou úroveň kontroly nad tím, co z Hollywoodu vychází. Občas se to dělo v tichosti, jindy zase ne tak docela. Od Jurského parku až po filmy od Marvelu se vztah mezi Hollywoodem a agenturami, jako je ministerstvo obrany a CIA, opakovaně ukázal jako oboustranně výhodný. Vznikl váš oblíbený film s pomocí a pod vlivem vlády? Přečtěte si tuto galerii a zjistěte to.


Trump: Biden je nekompetentní, proto Putin napadl Ukrajinu. Nesmysly, reagoval prezident

Kdyby Spojené státy americké měly skutečného lídra, k ruské invazi na Ukrajinu by nedošlo. V předvolební debatě CNN to prohlásil republikánský kandidát a exprezident Donald Trump. Tvrdil rovněž, že kdyby byl prezidentem on, tak by si ruská hlava státu Vladimir Putin válku rozmyslela, nebo že by ji sám Trump rychle ukončil. Současný americký prezident Joe Biden reagoval, že Trump svými výroky podporuje Putinovu invazi na Ukrajinu.


Trump zaútočil na Bidena kvůli ruské invazi na Ukrajinu


Špatné vysvědčení? Děti odměňte a zapomeňte na vlastní ambice, radí odborníci

Konečně je to tady! Školní rok 2023/2024 se chýlí do svého finále a školou povinné děti čekají dva měsíce prázdnin. Přechod z lavic do táborových stanů nebo pláží u moře ale v některých rodinách chmuří výhled na vysvědčení s horšími známkami. Podle odborníků ale proměnit závěr školního roku v drama a tragédii je chyba. Upozorňují, že mnoho rodičů vyvodí z vysvědčení zbytečně tvrdé závěry, do kterých projektují vlastní představy, a podléhají...


Katastrofa a zděšení u demokratů. Bidenovi lidé ani nepřišli mezi novináře, kritizoval Klvaňa

V demokratickém táboře amerického prezidenta Joea Bidena zavládlo po debatě s jeho vyzyvatelem Donaldem Trumpem na CNN zděšení. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Tomáš Klvaňa. Demokraté podle něj vnímají její průběh jako „katastrofu“. Připomněl, že Bidenovi lidé po střetu ani nepřišli mezi novináře – zamířili tam jen republikáni, kteří přesvědčovali média o Trumpově vítězství.


Pomalejší, ale taky dražší. Koalice zvažuje zbrzdit růst důchodového věku

Demografům se podařilo silně vstoupit do debaty o navyšování věku odchodu do důchodu. Někteří zástupci koaličních stran se tak začínají přiklánět k variantě, která by růst důchodového věku zbrzdila. Po předložení návrhu ze strany České demografické společnosti začal debatu připouštět i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zda k tomu dojde, však záleží na konečném „účtu“. Je totiž pravděpodobné, že pomalejší růst důchodového věku bude znamenat...


Střelba v centru Bruselu: Dva mrtví a dva vážně zranění kousek od rušného nádraží

Dva lidé zahynuli a dvě další osoby utrpěly vážná zranění při střelbě v noci na dnešek nedaleko rušného bruselského nádraží Gare du Midi. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na policejního mluvčího.


Rakušan poprvé připustil nesrovnalosti zásahu na fakultě: Doufám, že to policie vyjasní

Policejní hlídka už při prvním vstupu do hlavní budovy Filozofické fakulty UK hodinu a půl před střelbou pátrala po nebezpečném a ozbrojeném studentovi, věděla navíc, že je podezřelý z vraždy. Vedení policie se přitom dlouhé měsíce zaklínalo tím, že na fakultě hledali pouze možného sebevraha. Falešnou policejní verzi o sebevrahovi opakovaně obhajoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pro deník Echo24 ale prohlásil, že měl celou dobu informace...


Bartoš oznámil dotace herním vývojářům. „Dotace jsou zlo,“ kritizuje tvůrce Mafie

Státní dotace dále bobtnají. Nově už i na poli počítačových videoher. Už příští rok by si mohli o státní dotace zažádat i herní vývojáři, pokud vše půjde podle plánu. Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na sociální síti X hrdě napsal, že o státní podporu mohou požádat i tvůrci počítačových her. Přitom právě oni jsou tou kulturní sekcí, která je schopna si sama na sebe vydělat a ještě k tomu být konkurenceschopná v globálním...


Muž inicioval tři výbuchy, došla si pro něj zásahovka. Policie ho teď obvinila

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi.


Ve škole se zřítil strop: Učitelka hrdinka zachránila třeťáčky! Hrozí to v dalších třídách?

Třída třeťáčků 20 dětí ještě plných zážitků z toho, že tu mohly nocovat. Pak se nad jejich hlavami ozvalo hrozivé zapraskání. Učitelka Kateřina se v mžiku stala hrdinkou, okamžitě všechny děti vyhnala ven a pravděpodobně tím zachránila mnoho životů. Vzápětí totiž strop zavalil celou třídu.


Summit EU navrhl do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, vyhráno ještě nemá

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, potvrdily diplomatické zdroje. Novým předsedou Evropské rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie estonská premiérka Kaja Kallasová. Česká republika podle zdrojů ČTK s nominacemi neměla žádný problém.


Autem do Chorvatska? Vlaky a autobusy jsou plné, dálniční známky zdražily o 10 %

Oslabení koruny se může promítnout i do dražší dopravy. Kromě vyšších cen za naftu a benzin dochází k vyšším poplatkům za dálniční mýtné, které jsou rovněž v eurech. V kurzu jsou také letenky a jízdenky na vlaky a autobusy. Například z Prahy do 780 kilometrů vzdálené chorvatské Rijeky můžete jet přímým vlakovým spojením za 1084 korun, autem to vyjde na 2737 korun a letenky do této destinace začínají na ceně 3 510 korun. "Letošní vrcholná...


Odpírání práva na život, nelidské zacházení, omezení svobody... ESLP rozhodl, že Rusko porušuje lidská práva

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) v úterý rozhodl, že Rusko od anexe Krymu v roce 2014 porušilo několik lidských práv. Uvedl to server Kyiv Independent.


Ruští exposlanci v exilu vyzývají NATO k likvidaci ruského vedení

Skupina bývalých poslanců ruské dumy, kteří působí v exilu pod hlavičkou "Kongresu lidových poslanců" vyzvala západní představitele k větší podpoře Ukrajiny a osvobození Ruska od Putinova režimu, a to včetně použití síly a likvidace vysoce postavených činitelů. Uvádí to v dokumentu, který chtějí představit na summitu NATO ve Washingtonu. Informují například britské The Times.


Nové detaily o střelbě na UK: Útočník nosil do školy zbraně běžně, policie to věděla

V případu prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při které zemřelo 14 lidí a dalších 25 se zranilo, podle informací webu iDNES.cz měli policisté vědět, že hledají velmi nebezpečného muže. Jak totiž vyplývá ze spisu, sestra pachatele měla uvést, že její bratr vlastní krátké i dlouhé střelné zbraně a často si je bere do školy.


Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat.


Šest lidí zemřelo na jihu Slovenska při srážce vlaku z ČR a autobusu

Bratislava - Šest lidí zemřelo a nejméně pět dalších osob utrpělo zranění na jihu Slovenska při dnešní srážce rychlíku EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusem. Uvedlo to na facebooku operační středisko slovenské záchranné služby; původně informovalo o čtyřech mrtvých. Mluvčí slovenského národního vlakové dopravce ZSSK Dominik Drevický ČTK dříve řekl, že žádná z obětí necestovala vlakem. Generální ředitel Českých drah (ČD) Michal...


Maryša otrávila mámu (†60): Nalila jí jed do kávy! Vrchní soud potvrdil 18 let v base

Na 18 let za mříže za vraždu vlastní matky poslal v březnu Krajský soud v Brně Janu Rodovou (36) z Jihlavy. Potvrdil tak verzi žalobce, podle které žena nalila loni v únoru úmyslně své matce (†60) do kávy metanol. Starší ženě se udělalo nevolno a zemřela. Vrchní soud v Olomouci nyní verdikt potvrdil, je tak pravomocný.


KLDR začala veřejně obhajovat Rusko. Vinu za útok na Krym svalila na USA

Severní Korea vyjádřila podporu Rusku a odsoudila ukrajinský útok na Krym, při kterém byly použity americké zbraně. Uvedl to server BBC.


Biden a Trump se poprvé od roku 2020 setkali v televizní debatě

Atlanta - Na americké stanici CNN začal předvolební televizní duel mezi demokratickým prezidentem Joem Bidenem a republikánem Donaldem Trumpem. Muži se v listopadu budou ucházet o křeslo v Bílém domě ve volbách, v nichž prozatím průzkumy předvídají těsný výsledek. Nerozhodnutých voličů je podle průzkumu agentur Reuters/Ipsos ze 13. června asi pětina; především ty se dnes současný a bývalý americký prezident snaží oslovit.


Muž z Lounska střílející z okna skončil na psychiatrii. Stopy po kulkách se našly i u sousedů

Kriminalisté vyšetřují 47letého muže, který v úterý na Lounsku střílel ze své legálně držené zbraně z okna obecního bytu ven na ulici. Zadržený muž po zásahu strážců zákona putoval do psychiatrické nemocnice.


Politici vzpomínají na vraždu Milady Horákové: Její smrt odhalila pravou tvář rudého teroru

Politici si v rámci Dne památky obětí komunistického režimu připomínají 74. výročí smrti Milady Horákové. Premiér Petr Fiala (ODS) na síti X uvedl, že se vzpomínky týkají i občanů, které totalita připravila o svobodu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uctila památku perzekuovaných slovy, že odvaha Horákové odhalila pravou tvář rudého teroru.


Hasiči zasahují kvůli bouřkám na Přerovsku


Tragická smrt kvůli lásce: Teprve třináctiletý hoch ve Štramberku se vrhl na kole do lomu

Ve Štramberku na Novojičínsku došlo k hrozné tragédii. Sotva třináctiletý chlapec zemřel poté, co se na kole zřítil do opuštěného vápencového lomu. Podle tamních lidí, s nimiž mluvila redakce Blesku, měl spáchat sebevraždu. Mluví se o nešťastné lásce a problémech s rodiči.


Biden a Trump si po příchodu do studia nepodali ruce


Policejní hlídky se chystají na silnice během začátku letních prázdnin

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Strašlivá nehoda vlaku z Prahy: Na Slovensku se srazil s autobusem, nejméně 5 mrtvých, mnoho zraněných

Na jihu Slovenska došlo v pátek odpoledne k vážné nehodě, kdy se srazil mehzinárodní rychlík mířící z Česka do Maďarska s autobusem. Podle prvotních informací slovenského webu Topky.sk na místě zemřely nejméně čtyři osoby a minimálně deset se jich zranilo. Na místě zasahují nejen záchranáři, ale i policie.


Severní Korea na straně Ruska. Diktatura odsoudila ukrajinský útok na Krym

Severní Korea vyjádřila podporu Rusku a odsoudila ukrajinský útok na Krym, při kterém byly použity americké zbraně. Uvedl to server BBC.


Divoké kouření ve Varech: Všichni hulili jako dvacet uličníků za školou, Janek Bartoška se potatil

Už zítra odstartuje 58. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Na místě konání akce jsou již přítomny hlavní hvězdy letošního ročníku, herci Geoffrey Rush (72) a Viggo Mortensen (65). V lázeňském městě samozřejmě nechybí ani prezident festivalu Jiří Bartoška (77). Všechny zmíněné osobnosti se aktuálně nachází na večeři, kde si společně dopřávají i cigaretku. Jejich uvolněný večer před slavnostním zahájení festivalu mapuje redakce eXtra.cz.


V USA obvinili ruského občana ze spiknutí. Pomáhal GRU před invazí na Ukrajinu

Federální porota v americké státě Maryland obvinila ruského občana ze spiknutí s cílem nabourat se do ukrajinských vládních počítačových systémů a zničit je a jejich data. Informoval o tom server RFE/RL. Útočník spolupracoval s GRU a kybernetické útoky byly velice rozsáhlé.


Podivný případ jedenáctileté matky: Holčička porodila dceru, tvrdí, že otěhotněla z kondomu

Německá policie vyšetřuje bizarní případ. Teprve jedenáctiletá dívka z okresu Siegen-Wittgenstein porodila dceru. Otcem dítěte je podle webu Stern její nevlastní otec a k samotnému otěhotnění mělo dojít tak, že se dívka údajně oplodnila z kondomu.


Chvíle krátce před začátkem debaty mezi Bidenem a Trumpem