MAďARSKO OPěT REBELEM V EU. BUDAPEšť ODMíTá ODSOUDIT RUSKý ZáKAZ ZáPADNíCH MéDIí

Maďarsko v Evropské unii opět použilo právo veta patrně v té nejméně vhodné situaci. Tentokrát zablokovalo vydání společného prohlášení odsuzujícího nedávné rozhodnutí Kremlu zakázat v Rusku přes osmdesát evropských médií. 

Evropská unie chtěla v rámci Společné zahraniční a bezpečnostní politiky vydat prohlášení odsuzující ruský zákaz celkem 81 evropských médií. „Zcela neopodstatnitelný zákaz dále omezuje přístup ke svobodným a nezávislým informacím a rozšiřuje již tak přísnou cenzuru médií v Rusku,“ odůvodnil tuto snahu šéf unijní diplomacie Josep Borell podle serveru Euronews.

Kauza spojená mimo jiné se serverem Voice of Europe získala příznačný název Russiagate. „Ruské dezinformační a propagandistické kanály, proti nimž EU zavedla omezující opatření, nepředstavují svobodná a nezávislá média. Jejich vysílací činnost v EU byla pozastavena, protože tyto stanice jsou pod kontrolou ruských orgánů,“ dodal Borrell s tím, že tyto kanály přispívají k podpoře agresivní války proti Ukrajině. 

Maďarsko ale opět použilo své právo veta. Nejde o první případ ani z posledního měsíce. Naposledy Budapešť tento mechanismus použila při snaze EU o prosazení poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 6,6 miliard eur. 

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Informovaly o tom také EuroZprávy.cz. Ministerstvo ve svém prohlášení na oficiální webové stránce uvedlo, že tato evropská média šíří nepravdivé informace o ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině, což je termín, který Rusko používá pro válku na Ukrajině.

Mezi zakázanými médii jsou rakouská veřejnoprávní televize ORF, německé noviny Der Spiegel, Die Zeit a Frankfurter Allgemeine Zeitung, španělské deníky El Mundo a El País, tisková agentura EFE a televize RTVE, italské deníky La Stampa a Repubblica. „Omezení budou zrušena, pokud blok zruší sankce uvalené minulý měsíc na RIA Novosti, Izvestija a Rossijskaja Gazeta,“ podotkla Moskva v reakci na rozhodnutí EU. 

Zakázány jsou také slovenské deníky SME, veřejnoprávní Česká televize a portál Seznam Zprávy, a také několik francouzských médií včetně Le Monde, Liberation a agentury AFP. Seznam zahrnuje i Agence Europe, týdeník Politico, RSF a Euroobserver.

Související články

2024-06-27T18:59:49Z dg43tfdfdgfd