ŠEST LIDí ZEMřELO NA JIHU SLOVENSKA PřI SRážCE VLAKU Z ČR A AUTOBUSU

Bratislava - Šest lidí zemřelo a nejméně pět dalších osob utrpělo zranění na jihu Slovenska při dnešní srážce rychlíku EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusem. Uvedlo to na facebooku operační středisko slovenské záchranné služby; původně informovalo o čtyřech mrtvých. Mluvčí slovenského národního vlakové dopravce ZSSK Dominik Drevický ČTK dříve řekl, že žádná z obětí necestovala vlakem. Generální ředitel Českých drah (ČD) Michal Krapinec na sociální síti napsal, že strojvedoucí ČD byl s lehkými popáleninami ošetřen na místě. České ministerstvo zahraničí ČTK informovalo, že zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

Nehoda se stala na železničním přejezdu nedaleko Nových Zámků, kde krátce před 21:00 záchranáři odtahovali části zničeného autobusu. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, který se dostavil na místo srážky, novinářům řekl, že dva zranění z autobusu jsou ve vážném stavu. Příčina nehody, při které se autobus roztrhl na dvě části, se nyní vyšetřuje. Totožnost zemřelých se úřadům zatím nepodařilo zjistit. V autobusu na místní lince mezi Novými Zámky a vesnicí Kolta bylo osm cestujících a řidič, který nehodu přežil. Podle záběrů z místa nehody jednu část roztrženého autobusu poničil požár, druhá skončila ve srázu vedle kolejí.

Veřejnoprávní stanice RTVS uvedla, že podle neověřených informací nehodu zavinila nefungující zvuková a světelná signalizace na železničním přejezdu. Jih Slovenska naposledy ve středu zasáhly silné bouře; voda mimo jiné zaplavila část nemocnice v Nových Zámcích, která byla kvůli tomu uzavřena. Zraněné z nehody zdravotníci dopravili do několika jiných nemocnic.

Podle informací serveru MY Nové Zámky po trati v místě projížděly dva vlaky v opačných směrech. Autobus nejprve stál před přejezdem a závorami, které byly dole. Po přejetí prvního vlaku se však závory zvedly a autobus vjel do kolejiště, kde do něj narazil druhý vlak. Informaci o průběhu nehody však zatím nekomentovaly slovenské úřady.

Podle Drevického v havarovaném vlaku bylo přes 100 cestujících. Lokomotiva patřila ČD a vlaková souprava zase ZSSK, stejně jako vlakový personál. ZSSK uvedla, že pro cestující z vlaku zajistila náhradní dopravu do Štúrova, které leží na mezinárodním železničním koridoru z Prahy do Budapešti. Kvůli nehodě byl provoz vlaků mezi Novými Zámky a Dvory nad Žitavou přerušen.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi nehody byli čeští občané. "Nicméně záchranné práce na místě stále pokračují a náš zastupitelský úřad v Bratislavě zůstává v kontaktu se slovenskou policií," uvedla na dotaz ČTK po 19:00 Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

U nehody zasahovaly sanitky i vrtulníky. Český server zdopravy.cz s odvoláním na slovenského provozovatele letecké záchranné služby Air–Transport Europe (ATE) informoval, že vrtulníky vzlétly z Bratislavy a Nitry.

Nehoda se stala krátce po 17:00 SELČ na přejezdu se závorami a světelnou signalizací, uvedla mluvčí úřadu spravujícího slovenskou železniční síť Vladimíra Bahýlová.

Server tvnoviny.sk zveřejnil video, na němž hoří, k nebi stoupá černý dým a cestující procházejí kolem kolejí. Autobus patřící společnosti Arriva je po srážce vážně poškozený, náraz ho podle slovenských médií roztrhl. Lokomotivu zachvátily plameny.

Slovenský prezident Peter Pellegrini na svém facebookovém profilu vyjádřil upřímnou soustrast obětem a popřál brzké uzdravení zraněným. Situaci podle svých slov "s hlubokým zármutkem" sleduje i z Bruselu, kde je na summitu Evropské rady. "Přál bych si, aby se takové katastrofy v budoucnu Slovensku vyhýbaly," napsal Pellegrini.

2024-06-27T16:41:34Z dg43tfdfdgfd