Trending:


Nejvyšší soud potvrdil čtyřem mužům podmínky za neštěstí ve Studénce

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání čtyř manažerů stavebních firem odsouzených kvůli zřícenému mostu ve Studénce na Novojičínsku. Dostali podmínky. Opravovaný silniční most spadl na železniční trať. Do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík. Na místě zahynulo šest lidí, další dva zranění zemřeli později. NS rozhodoval bez veřejného jednání, plné odůvodnění zatím není dostupné. Výsledek na dotaz ČTK sdělila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.


Novotný přijal výzvu od Bejra a Slováček reaguje: Je to prasárna!

Pavla Novotného málem vyloučili z ODS poté, co se nevhodně vyjádřil o Aničce Slováčkové. Od té doby leží ještě více v žaludku jejímu neméně slavnému otci. Jak Felix Slováček reagoval na to, že Novotný se chystá do ringu?


První televizní duel v boji o Bílý dům. Biden působil spíše nejistě, Trump hýřil sebevědomím

Americký prezident Joe Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.


Úžasné výjevy z počátků kinematografie

Ať už tomu věříte, nebo ne, od uvedení prvního filmu pro diváky uplynulo téměř 130 let. Od této doby kinematografie stoupá vzhůru a stává se inspirativním švédským stolem příběhů, které sahají od dokumentů přes filmové trháky až po adaptace. Ale odkud se filmy původně vzaly? A jak se liší moderní kinematografie od té tehdejší? Klikněte na tuto galerii a zjistěte to!


Ve škole v Horních Počernicích se zřítil strop. Na místě zasahoval speciální záchranářský vůz

Pražští hasiči zasahovali ve čtvrtek po poledni ve škole v Horních Počernicích. V budově se zřítil strop ze sádrokartonu. Hasiči o tom informovali na sociální síti X s tím, že nikdo neutrpěl zranění. Na místo vyrazili také záchranáři se speciálním vozem Fénix.


Michel končí, von der Leyenová pokračuje. Unijní státy rozhodli o vedoucích pozicích v EU

Ve čtvrtek večer se v Bruselu vedoucí představitelé zemí EU shodli na podpoře Ursuly von der Leyenové pro její druhé funkční období jako předsedkyně Evropské komise (EK). Dále se dohodli, že novým předsedou Evropské rady bude bývalý portugalský premiér António Costa a novou šéfkou diplomacie EU estonská premiérka Kaja Kallasová. Uvedl to server Politico.


Anabolika a kokain měl prodávat gang v českých posilovnách. Členy byli i vrcholoví sportovci

Anabolika, kokain a další drogy za miliony korun prodával údajně gang 14 lidí v posilovnách po celém Česku. Mezi obviněnými je podle policie i lékař. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí policejní Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Členové skupiny byli zadrženi při zátahu prováděném v několika regionech v polovině června. Dva lidé, včetně šéfa skupiny, skončili podle mluvčí ve vazbě.


Kvůli sražené dívce v Troji volali po opatřeních. Přímo před nimi se „předvedl“ další motorkář

Bezohledný motorkář minulý týden srazil a těžce zranil v pražské Troji na přechodu pro chodce patnáctiletou dívku. Ve středu se na místě nehody sešli rodiče i lidé z okolí a volali po dalších bezpečnostních opatřeních, aby se podobné neštěstí neopakovalo. Přímo při setkání natočil kameraman CNN Prima NEWS na stejném místě dalšího motorkáře, který riskoval úplně stejně jako ten, který mladou slečnu srazil.


Bouře se prohnala Prahou. Zatopila podjezdy i trať u Čechova mostu, doprava hlásí problémy

Silná bouřka s přívalovými srážkami, která se ve čtvrtek odpoledne přehnala Prahou, zkomplikovala na několika místech provoz tramvají. Během intenzivní průtrže mračen voda zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu v centru hlavního města, vyplývá z informací na webu dopravního podniku. Tramvaje musely kvůli nesjízdným tratím jezdit odklonem. Na Břevnově vypadlo napájení elektrickým proudem, mezi Malovankou, Vypichem a Bílou...


„Hrozí jaderná zkáza. Přestaňme se chovat jako děti.“ Jeffrey Sachs o Ukrajině, Rusku a USA

Stále častěji se mluví o riziku třetí světové války, v niž by mohl přerůst rusko-ukrajinský (a americký) konflikt. Asi nejznámější hlas, který dnes na Západě varuje před jaderným armagedonem, patří Jeffreymu Sachsovi. Americký profesor ekonomie se 35 let pohybuje mezi akademickou sférou, diplomacií a mezinárodní politikou, velkou měrou ve východní a střední Evropě. Ostatně jeho manželka pochází z Prahy.


Počet obětí tragické nehody na Slovensku stoupl. Závory se možná zvedly moc brzo

Počet obětí čtvrteční tragické srážky vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku stoupl na sedm, informovali záchranáři na sociální síti. Dalších pět osob utrpělo zranění. Spekuluje se o tom, že příčinou nehody mohla být nefunkční signalizace na přejezdu.


Práva cestujících v železniční a autobusové dopravě

Letní dovolená se dostává do plného proudu, a s ní přichází i častější cestování, a to nejen letadly, ale také vlaky a autobusy. Při cestování těmito prostředky mohou nastat různé problémy, kterými může být například zpoždění či úplné zrušení spoje. Jaká práva mají v takových případech cestující?


Jak experti a veřejnost hodnotí debatu mezi Bidenem a Trumpem?


Fiala podpořil nominace na nejvyšší posty v EU. Výhrady měla Itálie a Maďarsko

Český premiér na summitu v Bruselu podpořil nominace na nejvyšší posty v EU. Všechny tři politické osobnosti prý osobně zná a mají k České republice dobrý vztah, řekl Petr Fiala novinářům po skončení jednání. Summit skončil netradičně po pouhém jednom dni, původně měl být přitom dvoudenní. Na předsedkyni Evropské komise summit nominoval Ursulu von der Leyenovou, na šéfku unijní diplomacie estonskou premiérku Kaju Kallasovou a předsedou Evropské...


Šest lidí zemřelo na jihu Slovenska při srážce vlaku z ČR a autobusu

Bratislava - Šest lidí zemřelo a nejméně pět dalších osob utrpělo zranění na jihu Slovenska při dnešní srážce rychlíku EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusem. Uvedlo to na facebooku operační středisko slovenské záchranné služby; původně informovalo o čtyřech mrtvých. Mluvčí slovenského národního vlakové dopravce ZSSK Dominik Drevický ČTK dříve řekl, že žádná z obětí necestovala vlakem. Generální ředitel Českých drah (ČD) Michal...


Policie chystá masivní dopravně bezpečnostní akci. Do terénu míří stovky lidí

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Historické události, které nikdo nedokáže vysvětlit

V digitálním věku očekáváte, že každá záhada bude vyřešena a každá otázka zodpovězena. Pravdou je, že historie je plná mimořádných událostí a jevů, které zůstávají po léta nevysvětleny. Byly tu zmizelé ostrovy, nekonečné bouřky a něco, co by mohlo být poselstvím od mimozemšťanů. Zde je výběr těch nejzáhadnějších příběhů v historii. Klikněte a prozkoumejte historické události, které nikdo nedokáže vysvětlit.


Ševčík se vrací do vedení VŠE. Bude proděkanem pro ekonomiku

Proděkanem pro ekonomiku Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude bývalý děkan Miroslav Ševčík. Akademický senát v pondělí na zasedání souhlasil se záměrem děkanky Adély Zubíkové jmenovat proděkany. Na pozici proděkana pro vědu a svého statutárního zástupce navrhla děkanka Miroslava Vacuru. Zubíková při představení kandidátů řekla, že chce zachovat na fakultě kontinuitu. Návrh považuje za kompromisní řešení,...


Hodný bankéř s neposedným měchýřem, agresivní Agáta i Menzel: Skandály Karlových Varů přehledně

Filmový festival v Karlových Varech, to není jen přehlídka toho nejsilnějšího, co světoví režiséři v uplynulých měsících natočili. Je také plný večírků a divokých party. A právě alkohol, který na nich teče proudem, může za to, že nejen české známé osobnosti to s požíváním přeženou a způsobují pak maléry. Jaké největší za uplynulá léta nasbíraly, zmapovala redakce eXtra.cz.


Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

V demokratickém táboře amerického prezidenta Joea Bidena zavládlo po debatě s jeho vyzyvatelem Donaldem Trumpem na CNN zděšení. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Tomáš Klvaňa. Demokraté podle něj vnímají její průběh jako „katastrofu“. Připomněl, že Bidenovi lidé bezprostředně po střetu ani nepřišli mezi novináře – zamířili tam jen republikáni, kteří přesvědčovali média o Trumpově vítězství. Představitelé Bidenova týmu nakonec před...


Ursula, Portugalec a premiérka, která "snídá Rusy". Kdo povede EU v příštích letech

Lídři unie se dohodli na nových jménech do čela společných institucí. S výjimkou Meloniové a Orbána všichni souhlasili.


Muž z Donbasu chtěl v Pařiži zaútočit na hobbymarket. Policie ho zadržela, když se poranil při manipulaci s bombou

Muž s ukrajinským a ruským občanstvím, který se nedávno u Paříže poranil výbušninou a následně byl zadržen, chtěl provést útok na pařížský hobbymarket. S odkazem na vyšetřovatele to napsal francouzský deník Le Monde. Útok byl podle listu součástí sabotážního plánu řízeného z Moskvy a namířeného proti evropským zemím, které se stavějí proti invazi ruských vojsk na Ukrajinu.


Muž inicioval tři výbuchy, došla si pro něj zásahovka. Policie ho teď obvinila

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi.


Biden a Trump se poprvé od roku 2020 setkali v televizní debatě

Atlanta - Na americké stanici CNN začal předvolební televizní duel mezi demokratickým prezidentem Joem Bidenem a republikánem Donaldem Trumpem. Muži se v listopadu budou ucházet o křeslo v Bílém domě ve volbách, v nichž prozatím průzkumy předvídají těsný výsledek. Nerozhodnutých voličů je podle průzkumu agentur Reuters/Ipsos ze 13. června asi pětina; především ty se dnes současný a bývalý americký prezident snaží oslovit.


Pomalejší, ale taky dražší. Koalice zvažuje zbrzdit růst důchodového věku

Demografům se podařilo silně vstoupit do debaty o navyšování věku odchodu do důchodu. Někteří zástupci koaličních stran se tak začínají přiklánět k variantě, která by růst důchodového věku zbrzdila. Po předložení návrhu ze strany České demografické společnosti začal debatu připouštět i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zda k tomu dojde, však záleží na konečném „účtu“. Je totiž pravděpodobné, že pomalejší růst důchodového věku bude znamenat...


Výmarský trojúhelník začíná opět fungovat. Polsku, Německu a Francii jde o zastrašení Ruska

Polsko, Německo a Francie chtějí posílit spolupráci v rámci tzv. Výmarského trojúhelníku. Toto spojenectví sice bylo poslední dobou téměř mrtvé, nyní ale vstává z popela. Ministři obrany zemí trojúhelníku plánují nákupy zbraní s plochou dráhou letu, aby existovala možnost zasáhnout hluboko na ruském území.


Poslední žijící dozorce z koncentráku trestu unikne. Německý soud přihlédl k vysokému věku

Bývalý dozorce v koncentračním táboře Sachsenhausen Gregor Formanek nebude souzen za účast na masovém vyvražďování vězňů. Zemský soud v německém městě Hanau ve čtvrtek přihlédl k vysokému věku nyní 99letého Formanka. Někdejší příslušník elitních nacistických jednotek SS se měl podle mezinárodního týmu vyšetřovatelů během druhé světové války podílet na zavraždění 3 300 vězňů, uvedla izraelská a německá média.


Sedm mrtvých po střetu vlaku z Prahy s autobusem na Slovensku. Svědek popsal tragédii

Tragická bilance čtvrteční srážky vlaku vyjíždějícího z Prahy s autobusem na Slovensku se zvýšila na sedm zemřelých, uvedlo operační středisko slovenské záchranné služby. Nejméně pět dalších lidí utrpělo zranění. Nehoda se stala na železničním přejezdu nedaleko Nových Zámků. Lokomotivu zachvátily plameny, autobus skončil rozdělený na dvě poloviny. Tuzemské úřady nemají informaci, že by mezi oběťmi byli Češi. Generální ředitel Českých drah Michal...


Macháček k debatě Trump versus Biden


Nejbohatší Češka Renáta Kellnerová se zamilovala: Vdova si našla miliardáře Otrubu

Když kvůli tragické smrti přišla o manžela, bylo asi pro Renátu Kellnerovou (56) těžké najít ideální novou partii. S kým být, kdo rozumí vysokým číslům, byl by jí oporou v její zodpovědnosti za rodinný byznys a kdo zároveň nemá nečisté úmysly. Klid nakonec podle Deníku N našla v náruči dalšího mimořádně úspěšného muže Tomáše Otruby (51). Redakce eXtra.cz se pro vás snažila zmapovat, o koho jde.


Kolej, po které vlak jel, byla uzavřená, řekl ministr Ráž. Proč došlo k tragédii na Slovensku?

Rychlík, který ve čtvrtek narazil do autobusu na železničním přejezdu na jihu Slovenska, jel po koleji, jež byla pro vlakovou dopravu uzavřena. Novinářům to v pátek řekl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž. Podle něj je předmětem vyšetřování, jak se vlak na uzavřené koleji ocitl. Ministr zmínil možné selhání lidského faktoru.


Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat.


Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární dort: Voní meruňkami a čokoládou a je krásně vláčný

Vídeň má Sacher, Budapešť Gerbeaud a Karlovy Vary dort Pupp. V západočeském lázeňském městě se peče již několik staletí a v kavárně slavného hotelu ho můžete ochutnat i během filmového festivalu. A nebo si jej připravte doma podle originálního receptu, který jsme pro Toprecepty.cz získali od šéfkuchaře Puppu Ondřeje Korába.


Spoušť po bouřkách: Voda opět pustošila obce na Moravě, v Praze vyplavila supermarket

Česko ve čtvrtek zasáhly silné bouřky a přívalové deště. V Praze komplikovaly dopravu – voda zaplavila tramvajovou trať u Čechova mostu a linku metra A u stanice Můstek. Na Přerovsku byly ulice a domy pod vodou už potřetí v průběhu několika týdnů. Se záplavami bojovali také na Frýdecko-Místecku.


Převratný lék, po němž rostou nové zuby, má před sebou důležitý test

Ztráta zubu by už nemusela být definitivní. Vědcům se už s pomocí nového léku podařilo nahradit zuby u zvířat. Klinické testy na lidech nyní ukážou, jestli jsme jen pár let od revoluce v zubním lékařství.


Policejní hlídky se chystají na silnice během začátku letních prázdnin

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Tradiční večeře v předvečer Varů: Ledový král Viggo a Rush v rauši! Bartoška v klídku, Eben s úsměvem

Lázeňské město Karlovy Vary, kde začíná mezinárodní filmový festival, ožívá. Včera večer do víru města vyrazil sám prezident festivalu Jiří Bartoška (77) a hvězdní hosté Geoffrey Rush (72) a Viggo Mortensen (65) nemohli zůstat na hotelu… Kdo další je doprovodil?


Bouřky v Olomouckém kraji


Tereza Ramba a její osudoví muži: Chodila s Kotkem i Mádlem, lásku našla v tanečníkovi

Tereza Ramba (35), rozená Voříšková, patřila vždy k nejkrásnějším herečkám českého šoubyznysu. Není divu, že za svůj život vystřídala několik mužů, u kterých však nenašla štěstí. Mezi nimi byli například Vojtěch Kotek, Jiří Mádl, Kryštof Hádek a ještě další. Dnes je šťastně zadaná a už také i dvojnásobná maminka. Oporou jí je její manžel Matyáš Ramba.


Biden a Trump se ostře střetli ohledně migrace


Válka Izraele s Hizballáhem bude devastující. Létaly by tisíce raket, Libanon konflikt nepřežije

Hizballáh a Izrael se mají v případě otevřeného konfliktu čeho obávat. Libanonské militantní uskupení za poslední roky posílilo své kapacity – má více bojovníků a opravdu mnoho raket, až přes 100 tisíc. To znamená, že v případě měsíc trvajícího konfliktu jako v roce 2006 může vypálit až 3 000 kusů denně. Válka by byla devastující.


Krejčík potvrdil návrat na zámek ke Stropnickému! Jaký to má důvod?

Daniel Krejčík se vrátí za Matějem Stropnickým na zámek v Osečanech. Jak ale ozřejmil, návrat k expartnerovi se nekoná. Herec jen nechce zahodit roky práce, proto ho dokonce čekají společná divadelní představení se Stropnickým.


Přijímačky na střední školy čekají změny, prozradil ministr Bek. Slíbil inventuru systému

Ministerstvo školství plánuje na letní prázdniny inventuru systému přijímacího řízení na střední školy, které bylo letos poprvé plně elektronické. Bude se zabývat jeho harmonogramem a počítá se s úpravami jednotlivých termínů či lhůt na základě zpětné vazby od ředitelů středních škol. Novinářům to v pátek řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který přijel předat vysvědčení žákům devátých tříd školy v Ořechově na Brněnsku.


Polsko podle Tuska podepíše bezpečnostní dohodu s Kyjevem, stejné plány má Praha

Brusel - Polsko podle premiéra Donalda Tuska téměř jistě ještě do červencového summitu NATO ve Washingtonu podepíše bezpečnostní dohodu s Ukrajinou. Informovala o tom agentura Reuters. Dohodu má v plánu v příštích dnech podepsat také Česko, potvrdily zdroje ČTK. Bezpečnostní dohodu, která slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už před dva roky brání ruské agresi, podepsala Ukrajina ve čtvrtek i s celou Evropskou unií. Kyjev...


Počasí dnes: Česko znovu zasáhnou silné bouřky!

Česko ve čtvrtek zasáhly bouřky, to ale nebylo všechno. Meteorologové před nimi varují také pro dnešní den, kdy opět hrozí na celém území. Doprovázet je budou přívaly deště či krupobití, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).


Do Ósaky se přesune obří robot z Jokohamy

Společnost Bandai Namco tento týden oznámila, že ve svém pavilonu na světové výstavě Expo 2025 v Ósace vystaví obří sochu Gundama, která bude znamenat návrat robotické postavy. Ta donedávna stála v Jokohamě. Informuje agentury Kyodo News.


Dva mrtví po střelbě v Bruselu. Útočník z nechvalně známého nádraží je na útěku

Dva lidé jsou mrtví a tři zranění po střelbě v belgické metropoli Bruselu. Policii se zatím nepodařilo dopadnout viníka, nevydala ani základní informace potřebné k jeho hledání. Tragédie se odehrála na nádraží Brusel-Midi, které je v Belgii nechvalně známé pro vysokou míru kriminality.


Po bouřce zůstaly v Praze zaplavené tramvajové tratě i stanice metra

Praha - Silná bouřka s přívalovými srážkami, která se dnes odpoledne přehnala Prahou, zkomplikovala na několika místech dopravu. Problémy měly tramvaje i vlaky. Voda z intenzivní průtrže mračen zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu v centru hlavního města. Ve Zbraslavi najel osobní vlak do sesutého kamení a zeminy, provoz na trati ve směru na Vrané nad Vltavou byl zastaven. Voda natekla také do vestibulu stanice metra A...


Kreml z podpory Trumpa vystřízlivěl, tvrdí Just. Popsal také vnímání Bidena v Rusku

Rusko vnímá Donalda Trumpa jako zajímavějšího kandidáta, nicméně není to jeho favorit, řekl v pořadu 360° spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Podle něj po Trumpově prezidentování Kreml „vystřízlivěl“. Exprezidenta prý v Rusku vnímají spíše jako „neřízenou střelu“.


Muž z Lounska střílející z okna skončil na psychiatrii. Stopy po kulkách se našly i u sousedů

Kriminalisté vyšetřují 47letého muže, který v úterý na Lounsku střílel ze své legálně držené zbraně z okna obecního bytu ven na ulici. Zadržený muž po zásahu strážců zákona putoval do psychiatrické nemocnice.