VáLKA IZRAELE S HIZBALLáHEM BUDE DEVASTUJíCí. LéTALY BY TISíCE RAKET, LIBANON KONFLIKT NEPřEžIJE

Hizballáh a Izrael se mají v případě otevřeného konfliktu čeho obávat. Libanonské militantní uskupení za poslední roky posílilo své kapacity – má více bojovníků a opravdu mnoho raket, až přes 100 tisíc. To znamená, že v případě měsíc trvajícího konfliktu jako v roce 2006 může vypálit až 3 000 kusů denně. Válka by byla devastující.

Obavy z možného otevřeného konfliktu jitří izraelští jestřábi. „Můžeme Izrael zcela uvrhnout do temnoty a během několika dní rozložit moc Hizballáhu,“ varoval někdejší člen izraelského válečného kabinetu Benny Gantz.

Elektrická síť Libanonu je podle americké stanice CNN ve špatném stavu dlouhodobě kvůli špatnému hospodaření a ekonomickému kolapsu země. „Několik dobře mířených leteckých úderů ji snadno vyřadí,“ píše.

Jenže udeřit proti Hizballáhu je dnes daleko těžší než v roce 2006, kdy se o to Izrael pokusil naposled. Militantní uskupení má v arsenálu minimálně 150 tisíc raket a střel, jen od října jich podle Izraele skupina vypálila na pět tisíc. „Velká část našeho arsenálu zůstává nedotčena,“ potvrdil vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Izrael nedávno navíc zůstal v šoku poté, co Hizballáh zveřejnil záběry z bezpilotního letounu, na němž jsou vidět vysoce citlivé civilní a vojenské cíle z Haify na severu země. Dokazuje to, že Hizballáh dokáže velice systematicky a přesně udeřit proti systému protivzdušné obrany Iron Dome a jiným systémům.

Kromě toho CNN tvrdí, že Hizballáh může nasadit až 50 tisíc bojovníků. Nasralláh jejich počet vyčíslil až na 100 tisíc. K tomu je třeba přičíst, že jeho bojovníci jsou „vysoce vycvičení a disciplinovaní“. „Na rozdíl od Gazy není Libanon obklopen nepřátelskými sousedy. Má strategickou hloubku, přátelské režimy v Sýrii a Iráku, což umožňuje přímý přístup k Íránu,“ líčí CNN podle zkušeností ze svých vlastních reportáží v oblasti.

Válka mezi Izraelem a Libanonem, respektive Hizballáhem, by byla pro obě strany mimořádně ničivá a nákladná. Zatímco během zhruba měsíc trvající války v roce 2006 Hizballáh vypálil asi 120 raket denně, teď by zvládl řádově vyšší číslo – dle odhadů reportérů CNN až 3 000. „Nemusí se jednat o vzájemně zaručené zničení a la studená válka, ale na Izrael i Libanon dopadne dost zkázy na to, aby to pro oba bylo nákladné,“ líčí stanice.

Jak uvádí například americký list New York Times, „Hizballáh není jen bojovou silou; vyvinul se v širší libanonské politické hnutí, které musí zvažovat zatažení celé země do další války, protože konfliktem unavené obyvatelstvo se nadále potácí v rozsáhlé hospodářské krizi“.

Útoky Hizballáhu proti Izraeli s postupem války v Pásmu Gazy zesilují. Stojí za tím mimo jiné solidarita libanonské skupiny vůči Hamásu. „To, co vás chrání, je vaše síla, vaše odvaha, vaše pěsti, vaše zbraně, vaše rakety a vaše přítomnost v poli,“ líčil Nasralláh už začátkem tohoto roku.

Hizballáh k tomu získal značné zkušenosti. Nejméně 2 500 vojáků speciálních sil bylo nasazeno v Sýrii, aby pomohli upevnit vládu prezidenta Bašára Asada – což se jim podařilo.

Přesto Hizballáh i Izrael, jak píší NY Times, „kalibrují své útoky tak, aby žádný úder nezahájil větší konflikt“. Obě strany se tak snaží alespoň částečně omezit, aby se vyhnuly dalšímu nesmírnému krveprolití na Blízkém východě. Je dost dobře možné, že v případě skutečně otevřené války s Izraelem by Libanon mohl přestat existovat jako stát.

Související články

2024-06-28T08:32:03Z dg43tfdfdgfd