PřEVRATNý LéK, PO NěMž ROSTOU NOVé ZUBY, Má PřED SEBOU DůLEžITý TEST

Ztráta zubu by už nemusela být definitivní. Vědcům se už s pomocí nového léku podařilo nahradit zuby u zvířat. Klinické testy na lidech nyní ukážou, jestli jsme jen pár let od revoluce v zubním lékařství.

Lidí, kteří během života o nějaký zub přijdou, je mnoho. Na vině můžou být kazy i úrazy, parodontóza… a pokud chtějí zachovat úsměv v původním stavu, nemají dnes jinou možnost, než si zaplatit drahé implantáty nebo o něco levnější zubní protézy. Zuby nám totiž, na rozdíl třeba od žraloků, nedorůstají… alespoň zatím ne.

K prodeji už za 6 let?

Japonští vědci totiž vynalezli preparát, který dokáže doslova zázrak: I dospělému člověku by po něm mohly ztracené zuby opět dorůst.  Povedlo se to už u testovaných myší i fretek, a to bez vedlejších účinků. U fretek prý dokonce na to, aby zub znovu vyrostl, stačila jen jediná dávka. Zázračný medikament, který má pochopitelně obrovský tržní potenciál, tvoří protilátka genu zvaného USAG-1, který potlačuje růst zubů vazbou na růstový faktor zvaný BMP. „Věděli jsme, že potlačení USAG-1 pomáhá růstu zubů. Co jsme netušili, bylo, zda to bude stačit,“ zmínil jeden z autorů výzkumu v tiskovém prohlášení.

Mohlo by vás zajímat: Češi podle dat mají jedny z nejhorších zubů v Evropské unii. Co za tím stojí?

Klinický výzkum na zvířatech šel tak dobře, že se lék může začít testovat i na lidech. Vědci s tím začnou v září a budou rostoucí zuby zkoumat po dobu 11 měsíců na 30 mužích ve věku od 30 do 64 let. Všem z testovaných chybí zub, lék jim bude podán nitrožilně. Pokud všechno půjde dobře, mohl by se preparát k širší veřejnosti dostat už v roce 2030.

Zdroj: Kitano-HP.or.jp, Kyoto University, The Mainichi.

2024-06-28T05:16:44Z dg43tfdfdgfd