SPOUšť PO BOUřKáCH: VODA OPěT PUSTOšILA OBCE NA MORAVě, V PRAZE VYPLAVILA SUPERMARKET

Česko ve čtvrtek zasáhly silné bouřky a přívalové deště. V Praze komplikovaly dopravu – voda zaplavila tramvajovou trať u Čechova mostu a linku metra A u stanice Můstek. Na Přerovsku byly ulice a domy pod vodou už potřetí v průběhu několika týdnů. Se záplavami bojovali také na Frýdecko-Místecku.

Bouřka v Praze způsobila komplikace hned na několika místech. Na Andělu déšť zaplavil pasáž a supermarket v obchodním centru. „Lidé situaci popisovali jako hotovou apokalypsu,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Laura Doubková.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Během intenzivní průtrže mračen voda zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu v centru hlavního města. Tramvaje neprojely ani po zaplaveném nábřeží Kapitána Jaroše či Dlouhou třídou a na některých místech byly hlášeny také kroupy.

Na Břevnově vypadlo napájení elektrickým proudem, mezi Malovankou, Vypichem a Bílou Horou tak musela jezdit náhradní autobusová doprava. Voda také uzavřela jeden z vchodů do vestibulu stanice metra A Můstek uprostřed Václavského náměstí.

Počasí způsobilo problémy i na železnici v Praze a středních Čechách. Na Zbraslavi najel osobní vlak do sesutého kamení a zeminy, provoz trati ve směru na Vrané nad Vltavou tak byl zastaven.

Mnoho škod bouřky napáchaly také na Olomoucku a Přerovsku. „Čerpali jsme vodu ze sklepů, garáží i rodinných domů a odstraňovali stromy z komunikací,“ uvedla Balážová. Kromě popadaných stromů zanechaly bouřky v Olomouckém kraji škody v podobě utržených plechů ze střech domů. Hasiči uklízeli například v Mrsklesích a Lazničkách na Přerovsku. V obcích Šišma a Kladníky museli hasiči kvůli vodě evakuovat některé obyvatele.

Blesková povodeň zasáhla i Frýdecko-Místecko. Hasiči tam od čtvrté hodiny odpoledne řešili 33 událostí. „Nejvážnější byla situace v obcích Baška a Pržno,“ uvedli na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenskem se prohnaly silné bouřky s tisíci blesky. U Nitry se mělo objevit tornádo

2024-06-28T06:56:23Z dg43tfdfdgfd