Trending:


Dvořák hovořil s Pavlem o eurovolbách, rozšíření EU i Češích v institucích

Praha - Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) odpoledne hovořil s prezidentem Petrem Pavlem o důsledcích nedávných voleb do Evropského parlamentu, rozšiřování Evropské unie či případných institucionálních změnách. Dotkli se i tématu Čechů v evropských strukturách a ruské války na Ukrajině. Dvořák to řekl novinářům po hodinovém jednání na Hradě.


Neústupný prokurátor z chudé rodiny. Do Downing Street míří levicový Keir Starmer

Britové si ve čtvrtek volí nový parlament, už dopředu je ale téměř jisté, že se novým premiérem stane lídr labouristů Keir Starmer.


Andrej Babiš nechal vysvětit kapličku na Čapáku: Schillerová si užila duchovní den

Andrej Babiš (69) se kromě oddávání párů nedávno pustil do další aktivity, tentokrát nechal vysvětit kapličku v areálu Čapí hnízdo a nechyběla u toho ani Alena Schillerová (60).


Vraždu v Teplicích vyšetřují policisté


Ukrajina hlásí mrtvé a raněné i sestřelení 21 z 22 ruských dronů

Kyjev - Ukrajinské ozbrojené síly potvrdily ústup ze čtvrti Novyj ve východoukrajinském městě Časiv Jar. Získání kontroly nad oblastí ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupu ruských jednotek v tomto strategicky významném městě informovali i ukrajinští analytici z projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě.


Bojovník Jiří Procházka v televizním studiu CNN Prima NEWS


Havlíček: ANO v EU nehledá spojence v názoru na Ukrajinu, ale na unii

Praha - Hnutí ANO na úrovni Evropské unie nehledá spojence v názorech na Ukrajinu či Rusko, ale v názorech na unii, řekl dnes ve Sněmovně novinářům první místopředseda opozičního uskupení Karel Havlíček. Komentoval tak víkendové oznámení šéfa ANO Andreje Babiše o vzniku nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), ve které bude ANO spolupracovat s nacionálně konzervativním Fideszem maďarského premiéra Viktora Orbána či pravicově...


„Pozice našich obránců byly zničeny.“ Ukrajina potvrdila, že Rusové dobyli část Časiv Jaru

Ukrajinské ozbrojené síly dnes potvrdily ústup ze čtvrti Novyj ve východoukrajinském městě Časiv Jar. Získání kontroly nad oblastí ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupu ruských jednotek v tomto strategicky významném městě informovali i ukrajinští analytici z projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě.


„Proč vláda tají rozpočet?“ Exministři financí kritizují Stanjuru. Ten se hájí: „Nechci PR divadlo“

Bývalí ministři financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO) se ostře pustili do nynějšího šéfa resortu Zbyňka Stanjury (ODS). Do konce června totiž měl být znám rozpočtový rámec pro příští rok a v minulosti bylo běžné, že se informace sdělovala veřejnosti. Stanjura reagoval s tím, že povinnost informovat nyní nemá a nechce, aby opozice strašila lidi ohledně hospodaření státu.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Nového premiéra dostane Británie už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel.


Den nezávislosti očima imigrantů: Strach z násilí a pošlapání základních lidských práv a svobod

Pro Američany jsou oslavy Dne nezávislosti hlavně o ohňostrojích a grilování. Imigranti ovšem tento svátek vnímají jinak. Spojené státy totiž nejsou zdaleka tak tolerantní a svobodnou zemí, jak by se mohlo na první pohled zdát.


Svět v míru je zcela nemyslitelný, tvrdí vojenští zpravodajci. Hovoří o naplnění temné vize

Vývoj v roce 2023 ukázal na zhoršující se bezpečnostní situaci v řadě zemí a posunutí světa ke konfrontaci a hrozbě vojenského konfliktu. Uvádí to výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2023. Ta upozorňuje, že střety se stávají nedílnou součástí zahraniční politiky a mírová koexistence států je nemyslitelná. Prý se tak naplňují temné vize společnosti žijící v permanentním konfliktu.


Vývoz vojenského materiálu loni meziročně stoupl o víc než 60 pct. na 48,9 mld.

Praha - Vývoz vojenského materiálu loni vzrostl o více než 60 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl na 48,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ní udělilo loni 1580 licencí k vývozu vojenského materiálu do 99 zemí v hodnotě téměř 68,2 miliardy korun.


Otec 15letého Romana, který spáchal sebevraždu: Z vyšetřování nemám dobrý pocit, je to smutné

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.


Francii čeká druhé kolo parlamentních voleb, čekají se těžká koaliční jednání

Paříž - Francii v neděli 7. července čeká rozhodující druhé kolo předčasných parlamentních voleb. Ty po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června nečekaně vyhlásil prezident Emmanuel Macron. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Tradiční pravice, levice i centristé vyzvali ke společnému odporu vůči vzestupu krajně pravicového RN. Odhad celkových výsledků je kvůli složitému...


Kde je Macron? Prezident zmizel

Francouzský prezident Emmanuel Macron se naposledy ukázal na veřejnosti v neděli, když s vzezřením rockové hvězdy odevzdal svůj hlas v prvním kole parlamentních voleb. Od té doby po něm není v době vrcholící předvolební krize jeho strany vidu ani slechu. Čelí skutečnosti, že jej jeho spolustraníci v kampani nechtějí kvůli prezidentově nepopularitě, píše dnes web Politico.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


PROFIL: Kdo je Emmanuel Macron a jak se stal prezidentem Francie

Hlava Francouzské republiky Emmanuel Macron je prezidentam už podruhé. Zvolen byl v roce 2022 na dalších pět let. Stejně jako v roce 2017 porazil svou krajněpravicovou rivalku Marine Le Penovou, a to o 16 procentních bodů. Nyní Macron rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby poté, co jeho strana zcela propadla u voleb do Evropského parlamentu.


KOMENTÁŘ: Strana Padající Dolů aneb Tomio Okamura kráčí ve stopách Petra Fialy

„Odříkaného chleba největší krajíc“ praví lidová moudrost v případech, kdy člověk najednou udělá to, čemu se dlouho před tím bránil nebo co kritizoval. Na Tomia Okamuru a jeho SPD tohle rčení sedí jak pozadí na hrnec. Tak dlouho kritizovali koalici SPOLU, až se sami vydali v jejích stopách. Ale má to háček...


Policisté a spol. si řekli o další miliardy. Jejich výsluhy tíží rozpočet čím dál tím víc

Výsluhy pro příslušníky bezpečnostních sborů – téma, které dlouhodobě rozděluje společnost na dva tábory. Na jedné straně jsou policisté nebo hasiči, pro něž jsou doživotní renty jedním z hlavních motivačních faktorů. Na druhé straně roste kritika, že náklady čím dál více zatěžují schodkový státní rozpočet. S rostoucími požadavky na vyšší výplaty se otázka finanční udržitelnosti stává stále palčivější. Stát totiž jakékoliv změny v systému...


Máte problémové nájemníky? Rozkaz k vyklizení proces zjednoduší

Vláda schválila změnu zákona, která usnadní pronajímatelům vystěhování problémových nájemníků. Nový rozkaz k vyklizení má zkrátit a zjednodušit soudní řízení. Nově zavádí tzv. rozkaz k vyklizení. Zjistěte, jaké změny přináší a jak to ovlivní trh s nemovitostmi. Vláda podpořila zásadní změnu v občanském soudním řádu, která usnadní pronajímatelům proces vystěhování problémových nájemníků. Tento krok má zásadně zkrátit a zjednodušit […] The post...


Obvinění za týrání psa v Uherském Hradišti


K růstu televizního a rozhlasového poplatku se poslanci sejdou 11. července

Praha - K úvodní debatě o zvýšení poplatků veřejnoprávní televizi a rozhlasu se poslanci sejdou ve čtvrtek 11. července. Mimořádnou schůzi dnes svolala z podnětu vládního tábora předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na středeční odpoledne nechala koalice svolat jinou mimořádnou schůzi, na níž poslanci proberou v prvním čtení širší podporu audiovizuálním dílům a zmírnění pravidel pro propojené minipivovary.


Z tragického zemětřesení v roce 2010 se Haiti nevzpamatovalo dodnes. Jednu z nejchudších zemí světa ovládá násilí

12. ledna 2010 postihlo karibský ostrovní stát Haiti zemětřesení o síle přesahující 7 stupňů magnituda s epicentrem nedaleko metropole Port au Prince. Haiti už před ním patřilo k nejchudším zemím světa, po zemětřesení se vše ještě zhoršilo.


Nastanou po volbách komplikace ve vztazích Británie a USA? Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika...


Problém s kufry na letišti v Praze? Těžká a špatně placená práce, popisuje bývalý zaměstnanec

Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni už několikátým dnem řeší průšvih se zavazadly, která neodletěla se svými majiteli do vysněných prázdninových destinací. Problém je, že o práci nakládání bagáže není zájem a je špatně placená. CNN Prima NEWS to řekl bývalý zaměstnanec letiště, který si nepřál být jmenován. Podle něj svoji roli sehrála také covidová pandemie, kvůli které museli mnozí pracovníci skončit. Mezitím se kupí stížnosti cestujících....


Trumpův plán na ukončení války? Rychlé řešení se ztrátou pro Ukrajinu, tvrdí lidé z jeho okolí

Kdyby se Donald Trump znovu stal americkým prezidentem, dokázal by se velmi rychle dohodnout s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem na ukončení jeho invaze na Ukrajinu. Podle webu Politico to tvrdí lidé z kandidátova okolí. Dodávají však, že cena by mohla být velmi vysoká. Trump by podle nich totiž Putinovi bez problémů přenechal podstatnou část ukrajinského území.


Vědci z Brna a Finska zkoumali, jak se virus klíšťové encefalitidy stane infekční

Brno - Proces, kdy se z neinfekční částice viru klíšťové encefalitidy stane infekční, zkoumal mezinárodní tým vědců pod vedením Pavla Plevky z brněnského institutu CEITEC Masarykovy univerzity a Sarah Butcherové z univerzity v Helsinkách. Závěry jejich studie rozšiřují znalostí o viru klíšťové encefalitidy a v budoucnu mohou vést k vývoji nových léků bránících dozrávání viru. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí institutu Halina Jílková.


Ulice plné bezdomovců a mladých opilců. Podívejte se na město, ve kterém kandiduje Nigel Farage

Drtivá porážka konzervativců, mohutné vítězství labouristů. Tak podle průzkumu dopadnou parlamentní volby ve Velké Británii, které probíhají ve čtvrtek. Triumfovat by mohl i kontroverzní „brexitový“ politik Nigel Farage, který kandiduje v chudém přímořském městě Clacton. Tam se podle reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra stahují bezdomovci a mladí opilci.


Průzkum: Národní sdružení Le Penové nezíská většinu křesel

Pravicová strana Národní sdružení (RN) vedená Marine Le Penovou pravděpodobně nezíská většinu křesel v nedělním druhém kole předčasných voleb ve Francii. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, o kterém informoval server The Economist.


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar

Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar v Doněcké oblasti, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské armády Nazar Vološyn. Uvedl to server Kyiv Independent.


Sedm mrtvých po řádění hurikánu Beryl. Zkázu v Karibiku odhalují záběry, Mexiko evakuuje

Hurikán Beryl strhával střechy na Jamajce, zmítal rybářskými čluny na Barbadosu a poškodil nebo zničil 95 procent domů na několika ostrovech Svatého Vincenta a Grenadin, než se přihnal ke Kajmanským ostrovům a nyní míří ke karibskému pobřeží Mexika. Zatím si podle dostupných informací vyžádal nejméně sedm obětí, informovala ve čtvrtek agentura AP.


Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa

Dasha Daley, osmadvacetiletá modelka z Perthu v Austrálii, se ocitla v centru bouřlivé debaty poté, co tvrdila, že byla vyhozena z obchodu s nářadím za natáčení obsahu pro své sociální sítě. Dasha, známá svými odvážnými videi, vydělává stovky dolarů za každé video zveřejněné online. The post Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa appeared first on Instafamosos.


Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace

Praha - Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. ČTK to sdělilo ministerstvo zahraničí. Podobné opatření už zavedlo Dánsko. Česká republika o něm informovala na jednání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvala další státy k přijetí stejného opatření. Biometrický pas je takový cestovní pas, který má strojově čitelné údaje a nosič dat s biometrickými údaji,...


Mýtická japonská stvoření zrozená z katastrof

Po značnou část japonských dějin vznikalo mnoho mýtických bytostí jako způsob k pochopení a zvládnutí nepředvídatelných sil přírody a života. Od dětských duchů po pomstychtivá božstva - mnoho lidových příběhů pochází z nejsevernějšího japonského regionu Tohoku, ve kterém izolovaná poloha a drsné podnebí vytvořily prostředí pro bujnou fantazii. Zajímá vás to? Projděte si tuto galerii a zjistěte, která z těchto bájných stvoření byla inspirována neštěstím.


Podezření na vzpouru ve Valdidích: rozsáhlý zásah trval pět hodin

Ve věznici ve Valdicích na Jičínsku udělala Vězeňská služba ČR ve středu rozsáhlý zásah kvůli podezření na vzpouru vězňů. Podezření se týkalo i nelegálního držení drog a jiných nepovolených předmětů vězni. Na místě zasahovaly jednotky vězeňské služby z několika věznic. Příprava vzpoury se nakonec nepotvrdila, uvedla vězeňská služba v tiskové zprávě.


Erupce sopky na italském ostrově


Starmer: Británie se v mém životě k Evropské unii nepřipojí

Již více než čtyři roky Velká Británie není členskou zemí Evropské unie. A ještě kratší doba stačila na to, aby vznikly debaty o jejím znovu připojení. Nyní pravděpodobně příští premiér země odmítl připojení se slovy „nikdy v mém životě“.


Rozhovor | Britové jsou opravdu unavení, říká Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brausenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v...


Nakoupíte 5. a 6. července? Přehled ukáže, na jaké státní svátky jsou obchody zavřené

O kterých svátcích jsou obchody otevřené? Lidé stále nemají jasno, poradí náš přehled.


Fascinující příběhy z japonského folklóru a mytologie

Japonský folklór zahrnuje duchy, bytosti a postavy, které jsou zakotveny v lidových tradicích Japonska a japonského lidu. Tyto legendy, báje a mýty jsou silně ovlivněny dvěma hlavními japonskými náboženstvími, šintoismem a buddhismem, a po staletí se předávají ústně a prostřednictvím literárních zdrojů. Podobně japonská mytologie čerpá z kombinace šintoistické a buddhistické víry, kde mocná božstva a nadpřirozené bytosti slouží jako klíčové vlivy v japonské náboženské tradici. Často humorná, ale občas i značně znepokojivá vyprávění jsou protkána bizarními a obskurními postavami spojenými s přírodními silami, zeměpisnými zvláštnostmi a duchy mrtvých. V některých případech jsou příběhem o stvoření samotného Japonska. Zaujalo vás to? Klikněte na vybrané příběhy ze Země vycházejícího slunce.


Dugin, Putin a plány na likvidaci Západu. Kam až jsou Rusové schopni zajít?

Od počátku století čelíme narůstajícímu ruskému imperialismu. Mezi nejhlasitější propagátory obnovy ruského impéria pod praporem eurasijství patří již třicet let Alexander Dugin. Před patnácti lety Dugin přišel s tzv. Čtvrtou politickou teorií, jejímž záměrem je zničit západní liberální řád a nastolit éru pluriversalismu. Samotné Rusko má při zničení Západu sehrát klíčovou roli. Jan Horník v knize Západ


Záběry dnešního výbuchu sopky v Itálii. Do moře se valí láva

Vulkán vybuchl pět let po poslední velké erupci. Sopka vysoká 926 metrů chrlí kouř, popel i lávu.


„Hovořili jsme upřímně.“ Demokratičtí guvernéři se postavili za Bidena, v průzkumech ale propadá

Několik amerických guvernérů za Demokratickou stranu, kteří se ve středu večer osobně setkali s prezidentem Joem Bidenem, vyjádřilo důvěru v jeho schopnost zastávat nejvyšší úřad v zemi a podpořilo jeho kandidaturu do listopadových voleb. Uvedli také, že s prezidentem upřímně a otevřeně hovořili o jeho slabém vystoupení v televizní debatě z minulého týdne. Informovaly o tom v noci na dnešek SELČ tiskové agentury. Bidenův výkon v duelu s...


Islamista zastřelil dva lidi před gay barem v Oslu. Dostal 30 let vězení

Norský soud dnes poslal na 30 let za mříže Zaniara Matapoura, který byl obviněn z terorismu kvůli střelbě u gay baru v metropoli Oslu v červenci 2022. Incident si vyžádal dva mrtvé a devět vážně zraněných. Píše to s odkazem na norská média agentura Reuters.


Kreml odmítl Erdogana. Zprostředkotavelem míru na Ukrajině nebude, prohlásil Peskov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemůže být prostředníkem v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedla to agentura TASS.


Jochová spouští petici proti veřejnoprávním poplatkům. Zmínila i transgender aktivisty

Proti zvyšování koncesionářských poplatků se stále hlasitěji staví také část veřejnosti. Dokládá to i petice Stop poplatkům, kterou založila Aliance pro rodinu. Její předsedkyně Jana Jochová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že by se nejprve měl definovat pojem veřejná služba. Až poté by měla následovat diskuze o výši poplatku pro veřejnoprávní televizi a rozhlas. Ohledně vyváženosti informování upozornila například na téma transgenderu, o...


Bílými Karpaty z hradu Brumov na zříceninu hradu Vršatec

Necelých pět kilometrů od státní hranice se Slovenskem leží na straně sousedů zřícenina hradu Vršatec. Vypíná se na vápencových bradlech nad obcí Vršatské Podhradie už od 14. století. Jeho vznik je spojen se jménem tehdy nejmocnějšího muže západního a středního Slovenska. Na hrad si můžete udělat turistický výlet z valašského města Brumova-Bylnice.